Durerile de cap ale unei femei din Australia s-a dovedit a fi cauzatoare de o afectiune foarte rar intalnita in lumea civilizata. Ea nu avea factori de risc pentru boală, iar modul în care a afectat-o este un mister. Tanara a fost diagnosticată cu neurocisticercoză, o boală parazitară care apare atunci când o persoană ingerează ouă microscopice dintr-o tenie de porc (Taenia solium).
Medicii au descoperit că o tânără din Australia avea larve de tenie care se ascundeau în creier – un diagnostic foarte neobișnuit, având în vedere că nu are factori de risc pentru afecțiune.
Într-adevăr, se crede că este primul caz „dobândit local” din Australia, adică la cineva care nu călătorise în afara țării, se arată în raportul citat de Live Science.
Femeia de 25 de ani a mers la spital din cauza ca suferea de dureri de cap de o săptămână, potrivit raportului, publicat pe 21 septembrie în The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Nu era insa străină de durerile de cap – experimenta migrene cu aure în mod regulat de la vârsta de 18 ani. Nu a dispărut când a luat analgezice, care de obicei îi vindecau durerile de cap. Și simptomele ei vizuale au fost mai severe, vederea devenind neclară uneori.
Cauza dureri mari de cap a unei femei: avea larve de vierme in creier
Un RMN al capului ei a dezvăluit o singură leziune cerebrală, despre care medicii suspectau că este fie un abces cerebral, fie o tumoare. Dar când au efectuat o intervenție chirurgicală pe creier pentru a elimina leziunea, au avut o surpriză. Leziunea era într-adevăr un chist și nu era din țesut uman. Testele ulterioare au arătat că chistul conținea larve de tenie.
Femeia a fost diagnosticată cu neurocisticercoză, o boală parazitară care apare atunci când o persoană ingerează ouă microscopice dintr-o tenie de porc (Taenia solium). Când ouăle eclozează, larvele pot călători prin tot corpul, inclusiv către creier, mușchi, piele și ochi, unde formează chisturi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
După eliminarea chistului, femeia nu a mai avut nevoie de tratament suplimentar pentru infecție.
Această tenie este comună în țările în curs de dezvoltare, inclusiv în țările din America Latină, Africa și Asia. Însă, în Australia, toate cazurile raportate anterior au fost în rândul persoanelor care fie au imigrat în județ, fie au călătorit în zone în care boala este endemică înainte de a se întoarce în Australia.
Exact modul în care femeia australiană a prins boala este un mister. S-a născut în Australia și nu a călătorit niciodată în străinătate. Cu toate acestea, oamenii pot prinde neurocisticercoza din contactul strâns cu o persoană care este infectată cu tenia de porc.
Femeia lucra intr-un bar, astfel încât medicii au speculat că s-ar putea să fi fost expusă prin natura slujba sale, care presupunea un contact permanent continuu cu oameni dintr-o varietate de regiuni geografice.