Prima pagină » Magazin » Cauciucuri de iarnă 2020. Când se montează și ce spune legea?

Cauciucuri de iarnă 2020. Când se montează și ce spune legea?

17 sept. 2020, 11:47,
Cristian ZAVASTIN în Magazin

Venirea toamnei ridică semen de întrebare în rândul conducătorilor auto în legătură cu montarea cauciucurilor de iarnă și ce spune legea.

Puțini știu că obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011.

„În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal s-a mulat pe condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel că s-a produs o confuzie în rândul şoferilor”, spune comisarul-şef Lucian Diniţă, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR.

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă.

Cauciucuri de iarnă 2020. În ce perioadă este bine să-ți montezi cauciucurile de iarnă

Momentul în care trebuie să-ți montezi cauciucurile de iarnă este confuz. Informația falsă potrivit căreia data obligatorie pentru schimbarea sau montarea cauciucurilor de iarnă este 1 noiembrie, încă persistă.

Cert este că, indiferent de momentul în care alegi să faci această operațiune, nu trebuie să fii prins în ofsaid de vreuna dintre patrulele de poliție, tocmai când drumul este acoperit cu zăpadă sau gheață.

Ca reper ajutător, poți să-ți programezi o vizită la vulcanizare imediat ce temperatura exterioară scade sub 7ºC, moment ce marchează reducerea aderenței oferite de anvelopele obișnuite.

Legea care prevede montarea obligatorie a cauciucurilor de iarnă

Ordonanța de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede la art.112, litera h1 reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare sau, după caz, a dovezii înlocuitoare a acestuia, de către poliția rutieră, în cazul în care autoturismele nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, la circulația pe drumurile publice acoperite de zăpadă. În cazul în care riști și alegi să pornești la drum neechipat cu un set adecvat de cauciucuri, poți avea neplăcuta experiență de a fi sancționat conform oricărei contravenții din clasa a IV-a de amenzi. Aceasta înseamnă că anvelopele nepotrivite îți vor aduce o penalizare între 9-20 de puncte de amendă și una financiară ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Cauciucurile de iarnă deoarece reduc distanța de frânare, anvelopele de iarnă fiind special create pentru rularea pe un carosabil dificil în timpul iernii. Un mare avantaj al cauciucurilor de iarnă este îmbunătățirea manevrabilității autoturismului și eficientizarea procesului de frânare în timp util.

În plus, anvelopele pierd presiune la scăderea temperaturii astfel că sunt prescrise presiunile diferențiate pentru axele din față și din spate. Lamelele speciale concepute pentru anvelopele de iarnă oferă tracțiune excelentă pe suprafețe înzăpezite acționând ca niște “gheare” care se înfig în zăpadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`