Prima pagină » Sanatate » Cătina este contraindicată în sarcină? Iată recomandările medicilor ginecologi

Cătina este contraindicată în sarcină? Iată recomandările medicilor ginecologi

14 ian. 2022, 15:18,
în Sanatate

Cătina este contraindicată în sarcină? Ei bine, da. Chiar dacă nu există studiisuficiente privind utilizarea cătinei în timpul sarcinii sau al alăptării, medicii ginecologi recomandă prudență maximă. Iată care este explicația.

Cătina este bogată în vitamine și antioxidanți, fiind utilizată cu succes pentru întărirea imunității. Consumată ca atare sau sub formă de ceaiuri, cu o linguriță de miere, cătina are numeroase beneficii pentru organism. Are efect vitaminizant, imunostimulator, depurativ, antioxidant, antiinflamator, cicatrizant, emolient și citoprotector. Cu toate acestea, cătina este contraindicată în sarcină sau în timpul alăptării, potrivit recomandărilor făcute de medici.

Chiar și așa, există cazuri în care cătina poate fi consumată în cantități mici și sub îndrumarea medicului. Care sunt acestea?

femeie însărcinată controlată de medic cu stetoscopul

Cătina poate fi contraindicată în sarcină.

Cătina este contraindicată în sarcină?

Cătina nu poate face niciun rău femeilor însărcinate, dacă este consumată exclusiv la recomandarea medicului ginecolog. Astfel că, dacă nu suferiți de afecțiuni biliare și urolitiază, afecțiuni ale ficatului, gastrită sau ulcer, pancreatită sau colecistită, puteți consuma cătină în formă proaspătă, fără să existe probleme.

Însă, trebuie să știi că, deși nu ați avut reacții adverse de la cătină înainte de conceperea copilului, lucrurile stau diferit în sarcină. Organismul poate avea o reacție neașteptată și, de aceea, trebuie să începeți cu doze mici, pentru a evita stările neplăcute. Puteți prepara ceaiuri, care sunt mai bine primite de organism, dar doar sub îndrumarea unui medic.

Printre ceaiurile nerecomandate în sarcină se află ceaiul verde și cel negru, deoarece conţin şi cafeină, care traversează placenta şi ajunge la făt. Fiind diuretice, acestea epuizează glandele suprarenale şi reduc absorbţia substanţelor nutritive.

Complet interzise sunt următoarele ceaiuri, care pot provoca contracții și avort spontan: lemn dulce, senna, coada şoricelului, pelin, obligeană, cruşin, rostopască, salvie, cimbru, urzică, ienupăr, levănţică, anason, rozmarin, busuioc, vâsc, scorţişoară.

În schimb, pot fi consumate cu prudență și moderație, ceaiurile din: isop, sunătoare, brusture, pătlagină, armurariu, schinduf, cimbrişor.

ceai cu fructe de cătină

Ceaiul de cătină poate fi consumat cu moderație în sarcină.

Alimente interzise în sarcină

Sarcina este o perioadă dificilă. Pe lângă grețurile matinale și durerile de spate, femeile însărcinate trebuie îndure mai multe lucruri. Ele trebuie să evite o serie de alimente, care le pot face rău, atât lor, cât și bebelușului.

Astfel că, dacă sunteți însărcinată, evitați, cu orice preț: peștele cu conținut ridicat de mercur, peștele crud, crustaceele, brânzeturile moi din lapte nepasteurizat, ouăle crude și carnea gătită insuficient.

Peștii care au conținut ridicat de mercur sunt: marlin, pește-spadă, macrou uriaș, ton și Malacanthidae. A se consuma cu moderație ton la conservă, ton bucăți, cu conținut caloric redus.

Pe lista brânzeturilor moi se regăsesc: feta, Brie și Camembert. Acestea sunt făcute din lapte crud și pot fi contaminate cu bacteria Listeria.

Ouăle crude sau preparatele care conțin ouă gătite insuficient ar trebui să fie evitate în sarcină. La fel și carnea gătită insuficient sau crudă. Aceasta poate conține Listeria. De asemenea, evitați mezelurile, pateurile sau produsele din carne sub formă de pastă refrigerate. În ceea ce privește bucățile întregi de carne, asigură-te că acestea sunt bine gătite înainte de consum.

femeie însărcinată cu bluză albă

Dacă sunteți însărcinată, evitați, cu orice preț: peștele cu conținut ridicat de mercur, peștele crud, crustaceele, brânzeturile moi din lapte nepasteurizat, ouăle crude și carnea gătită insuficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025