Prima pagină » National » Câți urși sunt cu adevărat în România. Animalele se înmulțesc cu 200 de exemplare pe an
Câți urși sunt cu adevărat în România. Animalele se înmulțesc cu 200 de exemplare pe an

Câți urși sunt cu adevărat în România. Animalele se înmulțesc cu 200 de exemplare pe an

11 iul. 2024, 09:00, 3 ,
BZI.ro, în National

Iată câți urși sunt cu adevărat în România. Se estimează că în țară există între 7500 și 8000 de urși, deși România poate ține sub control 4000 de urși. Dezvoltarea populației de urși nu a fost monitorizată în România, iar ultima tragedie, a tinerei de 19 ani ucisă de un urs în timp ce se afla pe un traseu montan, a pus pe jar autoritățile neglijente până acum. Situația e scăpată de sub control, iar urșii se înmulțesc cu 200 de exemplare pe an.

Câți urși sunt cu adevărat în România

România poate ține sub control 4.000 urși, dar populația a ajuns la 8.000. Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a comentat cazul tinerei în vârstă de 19 ani ucisă de urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi.

„Acum un an de zile, când am venit în minister, am înaintat un ordin care până la urmă reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați, că ăsta e cuvântul pe care ar trebui să-l folosim pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în cazul în cazul unor atacuri.”, a declarat Fechet.

Problema urșilor din România ar fi trebuit rezolvată încă din anul 2018, odată cu documentul legislativ care nu a fost aplicat, și anume „Plan Național din 28 iunie 2018 de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România.”

Din acest document, reiese că România are 4.000 de urși pe capacitatea sa de management. Și tot din document se pot identifica instituțiile care ar trebui să se ocupe de această problemă: Ministerul Mediului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Agenția Națională de Protecția Mediului. Cert este că România are o populație de urși de 8.000 de exemplare, dublă față de capacitatea sa de management.

Urșii se înmulțesc alarmant

În prezent, se estimează că în România există între 7500 și 8000 de urși. Între 2016 și 2021, au avut loc 154 de atacuri ale urșilor; 14 persoane au murit și alte 158 au fost rănite. Guvernul României ar dori acum să autorizeze împușcarea a 426 de urși. Imediat au început disputele între iubitorii de natură și de animale și cei care cred că numărul urșilor a crescut nepermis de mult.

Există pericolul ca unii urși să „degenereze” pentru că nu sunt monitorizați.

„S-a constatat existenţa unei singure populaţii cu o diversitate genetică ridicată de-a lungul Carpaţiilor din România, rezultat confirmat prin analiza bayesiană. În schimb, structura de familie a urşilor habituaţi reprezintă o ameninţare asupra echilibrului său genetic, pe termen lung existând pericolul apariţiei de exemplare degenerate, ca urmare a consangvinizărilor repetate posibile. După estimările oficiale, cea mai mare densitate se înregistrează în zona centrală şi nord-estică a Carpaţilor, în judeţele Covasna, Braşov, Harghita, Bistriţa, Buzău, Mureş şi Neamţ. La nivel local, cea mai mare densitate de urşi a fost înregistrată în zona Braşov-Valea Prahovei, în masivele Bucegi, Postăvaru, Piatra Mare şi Munţii Baiului, unde densitatea de urşi este cuprinsă între 50-60 exemplare/10.000 ha de habitat. Aici sunt incluşi şi urşii habituaţi, care intră pe domeniul public.”, precizează specialiștii.

Rămâne de văzut cum vor rezolva autoritățile problema privind populația urșilor din România. Situația a revenit în atenție după ce a avut loc o tragedie. O tânără de doar 19 ani a fost atacată și ucisă de un urs în Bușteni.

Comentarii
  • Să-i trimitem pe toți în Ucraina ca ajutoare că și așa le dam totul.

  • Sa pastram cati putem gestiona; restul sa-i dam tarilor europene care nu mai au, iar daca nu-i vor, sa fie impuscati. Iubitorii de animale care plang de mila lor, sa-i ia acasa, sa doarma cu ei. Cine e mai valoros? Omul sau ursul?

  • Sunt foarte numeroși comparativ cu alte țări din Europa, trebuie reduși la jumătate adică 4000de urși cât poate gestiona eficient România iar restul să-i adopte politicienii și Oengiștii șpăgari care câștigă sute de mii de euro peste cadavrele celor uciși și răniții de urși .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *