Prima pagină » Titlurile zilei » Câți tineri din Iași ar mai investi 60.000 de euro în asta? Erau nelipsite din gospodării, dar acum puțini mai sunt cei care își permit să le aibă
Câți tineri din Iași ar mai investi 60.000 de euro în asta? Erau nelipsite din gospodării, dar acum puțini mai sunt cei care își permit să le aibă

Câți tineri din Iași ar mai investi 60.000 de euro în asta? Erau nelipsite din gospodării, dar acum puțini mai sunt cei care își permit să le aibă

08 aug. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Crina Mădălina Trofin este una dintre tinerele din Iași care investește fonduri europene într-o afacere din mediul rural. Tânăra a obținut 60.000 de euro și vrea să ducă afacerea familiei mai departe

Crina Mădălina Trofin, în vârstă de 27 de ani, din comuna Golăești, este una dintre tinerele din Iași care a accesat anul acesta fonduri europene în valoare de 60.000 de euro pentru a dezvolta afacerea familiei. Spune că a fost dificil să acceseze banii europeni, dar nu s-a lăsat până nu i-a obținut.

„Proiectul cu ferma de vaci a plecat de la o promisiune de a continua ce au făcut părinții mei până acum. Prin 2020, tata s-a îmbolnăvit și atunci am zis să încercăm. Pământul pe care îl lucrăm are 10 hectare. Acum avem 20 de capete și când vin banii europeni mai luăm câteva. Toți 4 din familie ne ocupăm de fermă, pentru că vrem să le creăm condiții, să aibă tot ce le trebuie. Uneori, plec de dimineață și la ora 3 după-amiază mănânc. La noi vacile au un nume, sunt ca membrii familiei, creștem cu ele. Nu-mi trecea prin cap să mă apuc de această fermă. Nu mă gândeam să accesez fonduri europene, dar s-a mediatizat mult submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri și, față de anii trecuți, peste tot s-a discutat, iar atunci m-am gândit și eu să iau banii. Am zis, dacă mai țin câțiva ani vacile, să încerc și cu fondurile europene. Am avut și ajutor din partea firmei de consultanță. Într-adevăr, se cheltuiesc mulți bani cu proiectul, cu drumurile. Dacă eram dată afară pe o ușă, intram pe cealaltă. Eram decisă să fac ceva”, spune tânăra fermieră din Iași.

Crina Trofin este una din tinerele ieșence care a accesat fonduri europene

Tânăra a vrut să dezvolte afacerea pe zona pieței de desfacere, de aceea a vrut să obțină banii europeni.

„Noi luăm 60.000 de euro, facem procesare. Stăm prost cu piața de desfacere, de aceea ne-am gândit să mai facem ceva. Depășim 100 de litri de lapte la zi și când ajungem cu produsele în piață nu prea se mai cumpără. Vin mulți care spun că am scumpit. Ca să faci un kilogram de caș bagi 8-10 litri de lapte. Veniți să vedeți cât cheltui ca să produc un litru de lapte natural. Aș invita oamenii care spun că e scump o săptămână ca să le dau furca și lopata în mâna, să-i plătesc, să văd dacă stau. Dacă se continuă așa, o să dispărem. În zona noastră, în comuna Golăești, mai sunt 5-6 fermieri mici. Nu se pune problema de asociat. Fiecare e pe cont propriu”, mai spune Crina Mădălina Trofin.

O parte din cei care investesc fondurile nerambursabile în valoare de 40.000 de euro accesate prin măsura 6.1 sunt persoane care au muncit în străinătate și vor să rămână în localitățile natale. Multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene au fost depuse de către ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu Frumos. Antreprenorii din mediul rural au primit banii pentru a moderniza serele cu legume.

Crina: „Nu mai lucrez la patron”

Aceasta a muncit după ce a terminat facultatea și spune că nu se mai angajează la patron niciodată.

„Management am făcut la FEEA și am intrat pe piața muncii. Cu ce produceau părinții mei ne-au ținut la facultate pe mine și pe sora mea. A fost un moment când m-am gândit să intru să lucrez pe vânzări. Pe zona Iașului nu sunt locuri de muncă așa cum se spune. Toți știu să vândă, dar nimeni nu produce. Specula e în floare. M-am angajat apoi ca vânzătoare. Făceam naveta zi de zi. Vorbim de un salariu de undeva la 1.100 de lei pe lună, în anul 2018. La un moment dat, i-am zis că sunt obosită, pentru că fac naveta zilnic și voiam o zi liberă. Mi-a zis că doar nu am copii acasă, de ce mă plâng. Am stat acolo 3 luni și de atunci am zis că nu mai lucrez la patron”, mai spune Crina Mădălina Trofin.

Antreprenoarea este unul dintre tinerii din Iași care a accesat banii europeni pentru a dezvolta afaceri de succes. Tinerii fermieri din Iași au primit 7 milioane de euro în ultimii 3 ani de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Comentarii
  • Ferma de vaci? vai de capul lor, bani aruncati, imediat vine UE mu*e si zice ca vaca polueaza si iti inchide ferma. „Noua normalitate” impusa cu forta de bruxelles inseamna insecte nu animale. In scurt timp o sa se inchida majoritatea fermelor. Pacat de copiii astia care isi pierd banii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`