Prima pagină » Actualitate » Câți români își asigură locuința. Cât costă polița de asigurare și care sunt avantajele

Câți români își asigură locuința. Cât costă polița de asigurare și care sunt avantajele

22 feb. 2024, 08:20,
în Actualitate

Iată câți români își asigură locuința. Asigurarea pentru locuință a fost mereu un subiect sensibil în România, mai ales că legislația impune contractarea unei asigurări obligatorii pentru locuință sau o asigurare obligatorie PAD. Lipsa unei astfel de asigurări trebuie să aducă după sine amenzi pentru proprietarii de imobile, dar legea nu este pusă în aplicare în mod corespunzător. Sunt mulți români care nu și-au asigurat locuința din varii motive. Iată cât costă polița de asigurare și care sunt avantajele.

Câți români își asigură locuința

Românii sunt reticenți când vine vorba de asigurarea locuinței. Conform statisticilor publicate recent de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), doar 17% dintre locuințele de pe teritoriul României beneficiază de protecție prin asigurare facultativă. Această statistică arată că, în mod alarmant, 4 din 5 locuințe sunt vulnerabile în fața evenimentelor neașteptate, precum incendii, explozii sau alte dezastre naturale.

Comparativ cu alte țări europene, unde mai mult de 3 din 5 locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, România se confruntă cu o realitate îngrijorătoare. Mulți români consideră asigurarea locuinței ca fiind o cheltuială inutilă și nu ca o investiție pentru siguranța imobilului și a celor care locuiesc acolo.

Asigurările de casă sunt de două tipuri și anume pentru locuință tip A și locuință tip B. Locuința de Tip A se referă la o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Termenul de locuință de Tip B se referă la o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Cât costă polița de asigurare pentru casă

Pentru a-și asigura locuința românii trebuie să scoată din buzunare între 50 și 150 lei pe an.. Prețul diferă în funcție de tipul de locuință.

La o poliță obligatorie pentru o locuință de Tip A, adică de 10 euro pe an, în caz de calamități naturale, mai exact inundații, cutremure și alunecări de teren, asiguratorul va plăti daune în limita maximă a 10.000 de euro. Pentru anul 2024, Prețul unei polițe pentru locuințele din materiale rezistente crește de la 100 la 130 de lei pe an.

În cazul asigurărilor de locuințe de Tip B, adică la o primă anuală de 20 de euro, asiguratorul va despăgubi asiguratul în limita a 20.000 de euro.

Unii români optează și pentru polița de asigurare de locuință facultativă. Polițele facultative de asigurare a locuinței sunt pentru cei care vor protecție la o gamă mult mai largă de riscuri și să obțină despăgubiri mult mai mari decât în cazul asigurărilor obligatorii PAD. Pot fi asigurate echipamente electronice și electrocasnice, pot fi obținute clauze în caz de inundații cauzate de vecini ori de defecțiunile instalațiilor sanitare și se pot cere despăgubiri în caz de furt sau de vandalism.

Cert este că asigurarea locuinței este o măsură de siguranță pentru familie, o investiție necesară pentru bunăstarea imobilului în caz de dezastre. Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este primul pas în asigurarea locuinței. Pentru o acoperire completă este nevoie și de o poliță facultativă.

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Cum a trăit fiica lui Nicușor Dan jurământul tatălui său în Parlament. Președintele României, detalii neștiute despre Aheea
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Elena Băsescu, de nerecunoscut! Cum arată acum fiica fostului preşedinte, operaţiile estetice au...
observatornews.ro
Locuri de muncă bine plătite pe care nu le vrea nimeni. Unele salarii pot ajunge până la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Documentul esențial care trebuia depus la ANAF. Termenul a expirat, sancțiunile sunt uriașe
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Când poți depăși viteza limita de viteză pe străzile din România și să nu încalci legea. Cum scapi de amendă și de ce
Dailybusiness.ro
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bruneta lui Iohannis și-a dat DEMISIA când a venit Nicușor Dan. Cine e FEMEIA de la Cotroceni pe care o vedeam mereu lângă toți președinții!
redactia.ro
De ce era poreclit Nicușor Dan "Balaurul" în adolescență. Președintele s-a născut în mijlocului unui parastas
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 mai 2025
28 mai 2025