Un studiu făcut arată câţi români cred în existenţa coronavirus. Studiul arată faptul că o are parte dintre români au dubii referitoare la existenţa virusului care a făcut sute de mii de morţi la nivel mondial.
Câţi români cred în existenţa coronavirus
Conform studiului realizat de Nobel Research, peste 55% dintre români considera că virusul este cât se poate de real, Totuşi, acelaşi studiu arată faptul că o mare parte dintre români întrebaţi, aproximativ 33% au dubii referitoare la existenţa acestuia. Un număr mic de romani, 12% considera că totul este doar o invenţie.
Interesant faptul că percepţia asupra existenţei virusului diferă în funcţie de mediul în care cetăţeanul trăieşte. Dacă românii care provin din oraşe considera, doar în proporţie de 7% că virusul este o invenţie, în mediul rural situaţia se schimba. Oamenii din mediul rural considera, în proporţie de peste 16% că virusul este unul imaginar.
Studiul are un eşantion reprezentativ de 1.003 persoane şi a fost făcut în perioada 15-22 iulie 2020.
Care sunt sursele de informare ale românilor
Conform aceluiaşi studiu, într-o proporţie foarte mare, principala sursă de informare pe care o au români atunci când se documentează despre coronavirus este reprezentată de prieteni şi familie (56.5%), discuţiile cu colegii (37.9%) sau comunicatele Guvernului (36.2%). Românii manifestă cea mai mare lipsă de încredere în ce privește informațiile de la celebrități, vloggeri sau bloggeri (43,5), social media (32,5%) și TV (28,5%).
Toți respondenții au constatat efectele contextului creat de COVID-19 asupra vieții lor
Indiferent de percepția asupra noului coronavirus, toți respondenții au constatat efectele contextului creat de COVID-19 asupra vieții lor. Aproape 60% dintre români spun că cel mai mare impact negativ a fost resimțit în ce privește planurile de vacanță și călătoriile. Peste 55% au afirmat că efectele negative ale crizei COVID s-au văzut și în viața socială. În același timp, un număr apropiat de români au constatat un impact negativ și asupra finanțelor personale sau ale familiei, dar și asupra siguranței personale. Criza COVID-19 nu a schimbat însă, pentru majoritatea românilor, evoluția dezvoltării personale sau profesionale ori viața de familie sau de cuplu.
Românii sunt preocupați pentru cum vor evolua lucrurile în următorul an și cele mai mari riscuri identificate sunt: creșterea rapidă a numărului de infecții (52,9%), revenirea la starea urgență (42,7) sau atingerea capacității maxime a spitalelor (39,9%). În ce privește infectarea cu COVID-19, mai puțin de un sfert cred că există riscul ca asta să li se întâmple lor și sub 20% se tem că s-ar putea să-și piardă locul de muncă.
Pe de altă parte, aproape jumătate dintre români nu întrevăd schimbări ale vieții pe care o duc acum. Aproape o treime sunt însă optimiști și cred că viața lor de peste jumătate de an va fi mai bună decât cea de acum. La polul opus sunt cei aproape 23% dintre români care sunt pesimiști și cred că viața lor va fi mai rea decât în acest moment. Eșantionul de 1.003 persoane a fost selectat aleatoriu din rândul populației adulte din România (18 ani+), folosind cote, cu o marjă de eroare de ± 3%.