Mulți dintre noi ne-am pus întrebarea: „câți oameni sunt în lume?”. Creșterea populației influențează resursele planetei, precum hrana, apa sau terenurile. Cu cât suntem mai mulți, cu atât resursele noastre se diminuează, acest aspect influențând tot mai mult specialiștii să se întrebe câte persoane ar mai putea hrăni pământul?
Planeta noastră e plină de oameni! Dar câți oameni sunt în lume, mai exact? Răspunsul te-ar putea surprinde, iar acest număr imens influențează toate aspectele vieții noastre, de la resursele pe care le consumăm până la locurile în care trăim.
Câți oameni sunt în lume
Atunci când vine vorba să aflăm câte persoane sunt in lume, este important să luăm în considerare vârstele medii, deoarece aceste date ne vor spune cum va arăta populația lumii în viitor.
Cetățenii Monaco sunt printre cei mai în vârstă din lume, cu o vârstă medie de 55,4 ani, deși țara cu cea mai mare populație de persoane peste 65 de ani este Japonia, unde 28% dintre cetățenii săi au depășit vârsta de pensionare.
La polul opus se află Niger cu cea mai tânără populație (aproximativ 50% din populația sa este alcătuită din tineri în vârstă de 14 ani sau mai tineri).
În acest moment, tu ești unul dintre cei 7,9 miliarde de oameni care trăiesc pe pământ.
În timp ce doar 170 de milioane alcătuiau populația lumii în urmă cu 2.000 de ani, rasa umană a explodat. Națiunile Unite estimează că populația globală crește cu o rată de 250 de oameni în fiecare minut și se așteaptă să se ajungă la 11 miliarde în plus până în anul 2100.
Numărul total al populației este posibil să fie modificat ușor din cauza efectelor pandemiei COVID-19. Creșterea populației în mare parte a lumii a încetinit deja, în special în țările mai bogate. Marea majoritate a deceselor COVID-19 au fost în țări în care vârsta medie este mai mare decât media globală, cum ar fi în Italia sau Statele Unite.
Există o limită a populației pe care pământul o poate suporta?
Populația mondială este în continuă creștere, iar acest lucru nu este o surpriză, însă atunci când vine vorba de asigurarea resurselor naturale esențiale existenței umane, precum apă potabilă, terenuri fertile pentru producerea alimentelor, păduri și surse de pescuit, se pune întrebarea câți oameni ar putea locui pe Terra și câți ar putea suporta planeta?
Oamenii de știință nu au căzut de acord asupra numărului și nici asupra celei mai corecte metode de a determina acest număr, din această cauză apar și variațiile mari.
Există studii care spun că pământul, la resursele pe care le are, nu ar putea suporta mai mult de două miliarde de persoane (cifră deja depășită) și unul singur care spune că pe Terra ar putea locui 1.024 de miliarde de oameni. Cele mai multe studii (20 la număr) efectuate de specialiști în domeniu afirmă că Terra are o capacitate de cel puțin 8 miliarde de oameni.
Având în vedere câți oameni sunt în lume, mulți oameni de știință afirmă că ar putea trece mai multe secole până când pământul își va atinge capacitatea în privința numărului de locuitori umani.