Prima pagină » National » Câți neuroni are un om? Lucruri fascinante despre creierul uman!

Câți neuroni are un om? Lucruri fascinante despre creierul uman!

15 aug. 2024, 14:36,
în National

Câți neuroni are un om? Această întrebare nu este doar de curiozitate științifică, ci are implicații majore în domeniul cercetărilor neurologice și înțelegerii funcțiilor cognitive.

Întrebarea „Câți neuroni are un om?” este centrală în cercetările neuroștiințifice și influențează modul în care interpretăm funcțiile cognitive și dezvoltarea neurologică. Când vine vorba de înțelegerea complexității creierului uman, un aspect fundamental este numărul de neuroni pe care îi conține.

Câți neuroni are un om

Creierul este un domeniu imens de cercetare, iar oamenii de știință au descoperit lucruri incredibile până în prezent despre cum funcționează, cum reține informația și cum distribuie mai departe și multe alte lucruri.

De asemenea, s-a descoperit că nu inima este responsabilă de dragoste, iar un geniu are abilitatea de a-și folosi creierul în lucuri extraordinare, după cum au fost și multe lucruri extraordinare de către genii.

Cercetătorii estimează că în creier sunt aproximativ 86 de miliarde de neuroni. Aceștia se formează înainte de naștere. Pentru a ajunge la acest număr, un făt în curs de dezvoltare trebuie să creeze în jur de 250.000 de neuroni pe minut.

Fiecare neuron este conectat cu alți 1.000 de neuroni, creând o rețea de comunicare complexă. Neuronii sunt considerați unitățile de bază ale sistemului nervos.

Sistemul nervos central, care cuprinde creierul și măduva spinării, este alcătuit din două tipuri de celule de bază și anume neuronii și glia sau celulele gliale. Numărul celulelor gliale depășesc numărul neuronilor, în unele părți ale creierului. Cu toate acestea, neuronii sunt jucătorii cheie în funcționarea creierului.

Neuronii reprezintă 10% din creier, restul fiind celule gliale, care susțin și hrănesc neuronii. Celulele nervoase se dezvoltă complet în apropierea nașterii, dar, spre deosebire de alte celule, nu se pot reproduce sau regenera, odată ce mor.

Procesul de creare a unor noi celule nervoase este denumit neurogeneză. Deși, în prezent, nu este foarte clar înțeles acest proces, oamenii de știință au descoperit că formarea celulelor nervoase are loc în anumite zone ale creierului și după naștere.

Lucruri fascinante despre creierul uman

Viteza impulsurilor nervoase poate ajunge și până la 250 mps, aceste impulsuri fiind mai rapide decât mașinile de curse de la formula 1.

Creierul uman este un organ destul de greu, cântărind în jur de 1,4 kg. Totuși, noi nu resimțim această greutate ca o durere de cap, întrucât creierul este înconjurat de lichidul cefalorahidian.

Creierul uman se dezvoltă din stratul de germeni numit ectoderm, din care se formează unghiile, firele de păr, smalțul dinților, epiteliul senzorial al urechii, nasului și ochilor, dar și pielea.

Faptul că folosim doar 10% din creier este unul dintre cele mai mari mituri despre creierul uman, întrucât nu se poate calcula cu exactitate acest lucru.

Deși creierul uman reprezintă doar 2% din greutatea corpului, el primește aproximativ 20% dintre sângele pompat de inimă. Neuronii sunt extrem de sensibili la privarea de oxigen. Orice minut fără aport de oxigen duce la moartea a milioane de neuroni.

Acum că știți câți neuroni are un om, poate e interesant să aflați că iubirea nu are per se legătura cu inima pentru că toate substanțele care o generează și o întrețin sunt generate de creier.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Mesajul transmis de Viorica Dăncilă cu puțin timp înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. "Foarte mulți s-au axat..."
Playtech.ro
Când intră alocațiile pe card în iunie 2025. Se modifică ziua în care se virează banii
observatornews.ro
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Anularea alegerilor, motiv pentru excluderea României din Visa Waiver
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Răsturnare de situație în cazul Ganea. Noile probe oferă un alt tablou al situației
Playtech.ro
Care este distanța legală pentru a construi un gard nou între două proprietăți. Ce prevede legea
Dailybusiness.ro
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Ce face Nicușor Dan, în fiecare dimineață, când nu este în campanie electorală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 mai 2025
16 mai 2025