Este știut faptul că românii mănâncă mici, însă de multe ori au tendința să facă excese atunci când îi consumă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a oferit mai multe recomandări legate de câți mici poți mânca fără să îți fie rău. Potrivit medicului nutriționist, o porție corectă variază între 2 și 6 mici, în funcție de constituția fizică a fiecărei persoane.
Câți mici poți mânca fără să îți fie rău!
Micii sunt nelipsiți din meniul românilor, ai ales în zile de sărbătoare. De regulă, pentru un „meniu complet”, platourile sunt completate de cartofi prăjiți, ceafă, cârnați și, posibil, de câteva legume.
Cunoscutul medicul nutriționist Mihaela Bilic a dat mai multe detalii despre numărul de mici ce este recomandat să consumăm fiecare dintre noi. Nutriționista a avertizat că nu e deloc bine pentru organism ca acest aliment să fie consumat în cantități exagerate.
Așadar, porția corectă este între doi și șase mici, în funcție de cât poate fiecare.
„Să aprindem grătarele!! Ne așteaptă pregătiri, cumpărături, grătare și multă mâncare. Vă invit să facem împreună planuri de meniu, vreau să știu unde și cum o să petreceți aceste sărbători. Cu vremea am rezolvat, haideți să vedem ce punem în farfurie, cum le combinăm și în ce ordine le mâncăm, ca să ne bucurăm de toate bunătățile“, a spus Mihaela Bilic.
Nutriționista Mihaela Bilic a precizat că un mic bun este cel care are puțină grăsime și bicarbonat și care nu cade greu la digestie.
„Ce înseamnă mici buni? Să nu aibă gust puternic de usturoi, să fie cu puțină grăsime și bicarbonat, să nu cadă greu la digestie, să nu dea arsuri și nici să nu-ți rămână pe gât un gust de mici persistent. Cum vă dați seama că au prea multă grăsime? După cum se comportă la gătit: dacă scad prea tare ca volum, adică «se topesc», nu e semn bun. Cât despre calorii, variază între 220-260cal / 100g, iar micii de porc sunt mai dietetici. Porția corectă variază între 2 și 6 bucăți…fiecare după cât îl ține cureaua!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Câtă carne putem consuma săptămânal
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a mai spus care este cantitatea de carne pe care ar trebui să o consumăm săptămânal.
„Cantitatea corectă de carne ar trebui să fie de 500g/ săptămână, dacă ținem cont că o porție corectă are 150g și dimensiunea unui pachet de cărți de joc. Da, atât de micuță este! Ar trebui așa, într-un calcul grosier: în aceste 500g ne intră cam trei porții de carne pe săptămână, dar atenție, asta include și mezelurile, nu doar friptura“, a mai zis Mihaela Bilic.
Și medicul specialist în nutriție și diabet, Simona Carniciu, a menționat că micii conțin o cantitate importantă de sare, iar acest lucru nu este benefic oentru organism.
„Marea problemă a micilor este cantitatea semnificativă de sare. Ideal ar fi să nu depăşim 4 mici pe zi”, a zis Simona Carniciu.
Altfel, medicul nutriționist Mihaela Bilic a declarat că o porție corectă variază între 2 și 6 mici, în funcție de constituția fizică a fiecărei persoane.
citi crenwursti poti sa inghiti , fara sa iti faca rau