Prima pagină » Sanatate » Câți litri de sânge are un om: Cât de important este rolul acestuia pentru organismul uman

Câți litri de sânge are un om: Cât de important este rolul acestuia pentru organismul uman

22 nov. 2021, 10:43,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă câți litri de sânge are un om? Cantitatea de sânge din corpul uman poate varia în funcție de vârstă, starea de sănătate și mediul în care o persoană trăiește. Cercetătorii spun că volumul de sânge din corpul uman este de aproximativ 7% din greutatea corporală. Persoanele care locuiesc în zone aflate la altitudini înalte pot avea cu până la doi litri mai mult în comparație cu cei care trăiesc la altitudini joase.

Sângele are o funcție vitală pentru oameni, acesta transportă oxigenul către celule. De asemenea, sângele are rolul de a regla temperatura corpului. Ca parte a sistemului imunitar, el ajută la combaterea bolilor. În momentul în care te rănești, trombocitele din sânge vor începe să se coaguleze, ca o modalitate de a ajuta la oprirea sângerării.

Mai mult de atât, sângele, împreună cu sistemul limfatic, este responsabil pentru menținerea unui ritm metabolic constant, asigurând buna funcționarea sistemului imunitar.

persoana care tine in mana o eprubeta cu sange

Potrivit unor studii, regenerarea sângelui se poate face consumând alimente care conțin mult fier

Câți litri de sânge are un om: Diferența dintre femei și bărbați

Aproximativ 7-8% din greutatea corpului uman este reprezentată de sânge. Prin urmare, un adult sănătos cu o greutate de 60 kg are în medie 4,5 – 4,8 litri de sânge. Este demonstrat de către oamenii de știință că bărbații au mai mult sânge ca femeile, chiar dacă au aceeași înălțime și greutate. Un copil cu o greutate corporală de 36 kg va avea aproximativ jumătate din cantitatea de sânge a unui adult.

Potrivit unor studii, regenerarea sângelui se poate face consumând alimente care conțin mult fier, precum carnea roșie, urzici, spanac sau lobodă. De asemenea, consumul de clorofilă conținută în salate și frunze de țelină regenerează sângele.

mai multe pungi cu sange pe o masa

Sângele are rolul de a regla temperatura corpului

Pentru a determina cantitatea totală de sânge din organism se efectuează un test al volumului sanguin, precum și volumul de globule roșii și plasmă.

Există mai multe metode pentru a calcula volumul sanguin. Cele mai multe dintre aceste teste se bazează pe principiul diluării și utilizează substanțe marcatoare precum coloranți sau crom radioactiv. Testul este efectuat în felul următor: substanța este injectată în sânge și gradul de diluție fiind notat pentru a calcula volumul de sânge.

grafica celule de sange

Aproximativ 7-8% din greutatea corpului uman este reprezentată de sânge

De ce este importantă evaluarea volumului de sânge?

Există multe afecțiuni care cauzează anomalii ale volumului de sânge. Astfel, pentru ca acestea să fie descoperite și tratate la timp este importantă efectuarea unui test al volumului de sânge. De cele mai multe ori, testul este util în evaluarea stării de sănătatea a oamenilor care suferă de hipertensiune, insuficiență cardiacă congestivă, sincopă, șoc septic, insuficiență renală și altele.

Testul pentru a calcula volumul sângelui este utilizat pentru a detecta boli cum ar fi policitemia. Această afecțiune semnalează nivelul mare de globule roșii. O afecțiune cauzată de nivelul scăzut de globule roșii este anemia, iar volumul mic de sânge favorizează apariția hipovolemia. În unele cazuri, efectuarea unor astfel de teste poate declanșa reacții alergice severe.

Un om poate pierde de până la 15% din volumul total de sânge. Această pierdere poate fi suportată doar de către un adult sănătos, fără a prezenta simptome grave. Cu toate acestea, pierderea de sânge care depășește această limită îți poate pune viața în pericol, determinând simptome grave și complicații. Astfel, este important să cunoști câți litri de sânge are un om și cât poate pierde un om fără a muri.

persoana care doneaza sange

Testul pentru a calcula volumul sângelui este utilizat pentru a detecta boli cum ar fi policitemia

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Cum a trăit fiica lui Nicușor Dan jurământul tatălui său în Parlament. Președintele României, detalii neștiute despre Aheea
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Meteorologii AccuWeather anunță că vine vara în România. Temperaturile urcă la peste 30 de grade
observatornews.ro
Majorarea taxelor şi impozitelor este inevitabilă, avertizează economiştii. "E o situaţie gravă"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zi de toamnă în România. O nouă zi cu probleme meteo
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Averea strânsă de Delia Dinu, una dintre cele mai influente femei de la Cotroceni! I-a fost mereu alături lui Iohannis
Dailybusiness.ro
Concediu plătit de 45 de zile despre care puţini români ştiu. Orice angajator este obligat să-l achite!
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bruneta lui Iohannis și-a dat DEMISIA când a venit Nicușor Dan. Cine e FEMEIA de la Cotroceni pe care o vedeam mereu lângă toți președinții!
redactia.ro
De ce era poreclit Nicușor Dan "Balaurul" în adolescență. Președintele s-a născut în mijlocului unui parastas
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`