Prima pagină » WoW! » Bizar » Cati euro inseamna in ziua de azi cei 30 de arginti pentru care Iuda l-a tradat pe Iisus Hristos
Cati euro inseamna in ziua de azi cei 30 de arginti pentru care Iuda l-a tradat pe Iisus Hristos

Cati euro inseamna in ziua de azi cei 30 de arginti pentru care Iuda l-a tradat pe Iisus Hristos

31 aug. 2018, 13:49, 1 ,
în WoW!
a:3:{s:7:"site_id";i:14;s:6:"old_id";i:6683;s:8:"site_url";s:10:"wow.bzi.ro";}

Iuda, unul dintre cei 12 apostoli ai Mantuitorului, a fost cel care l-a vandut pe Iisus pentru suma de 30 de monede de argint, scrie shtiu.ro. Cat ar insemna aceasta suma in zilele noastre? Conform istoriei, in acele vremuri se utilizau in Iudeea mai multe tipuri de monede de argint: shekelul tyrian, tetradrahma greaca si dinarul roman. Astfel, nu se stie exact ce fel de monede a primit Iuda, insa se pare ca tetradrahma si sekelul cantareau intre 14 si 17 grame, pe cand dinarul doar 4,5 grame.

Cel mai probabil, Iuda ar fi primit 30 de tetradrahme pentru tradarea sa. Cum o zi de munca in vie, la vremea respectiva, era platita cu un dinar, iar un dinar insemna 30 de tetradrahme, inseamna ca 30 de tetradrahme valorau cam 90 de zile de munca.

In Romania, in anul 2014, salariul mediu brut pentru un lucrator din viticultura, pe luna, a fost de 3198 lei, aproximativ 152 lei pe zi. Astfel, 90 de zile de munca inseamna 152 X 90, adica 13.680 lei. La un calcul simplu, cei 30 de arginti cu care Iuda l-a tradat pe Iisus, ar insemna astazi aproximativ 2.900 de euro.

Ce a facut Iuda cu banii? Se pare ca dupa vanzarea lui Iisus pentru cei 30 de arginti, Iuda a regretat gestul si s-ar fi dus sa inapoieze banii. Gestul sau a venit cu intarziere, intrucat fariseii isi doreau sa-l captureze pe Iisus. Se pare ca fiind cuprins de regrete, Iuda a aruncat cei 30 de arginti in templul fariseilor si apoi s-a spanzurat. Unele voci neoficiale spun ca banii restituiti de Iuda, au fost folositi de marii preoti pentru a cumpara un teren care a devenit ulterior cimitir pentru oamenii fara capatai.

Comentarii
  • 1. Duminica era libera si pe vremea lui Isus
    2. Vezi ca incurci cursul valutar. 1 tetradrahma=3 dinari, nu 1 dinar=30 tetradrahme
    3. Iefin era terenul, scumpa era munca, daca cu pretul a 90 de zile de munca necalificata iei un teren de cateva mii de mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *