Prima pagină » Sanatate » Câți dinți are un om: Răspunsul îl știe și un copil de clasa a VI-a!

Câți dinți are un om: Răspunsul îl știe și un copil de clasa a VI-a!

22 nov. 2021, 10:13,
în Sanatate

Dinții sunt foarte importanți având rol în hrănire, vorbire și pentru sănătatea generala. În evoluția sa, dantura oamenilor s-a schimbat, astfel că este foarte important să știi câți dinți are un om.

Dinții sunt compuși dintr-o coroană și una sau mai multe rădăcini aflate în osul maxilar și mandibular. Rădăcinile dintelui sunt acoperite de țesuturile moi ale gingiei care este dublă față de coroana dentară.

Coroana dentară este protejată la exterior de smalț, sub care se află dentina care protejează rădăcina dintelui. Între smalț și dentină se află pulpa dentară, care conține nervul dintelui și vasele nutritive.

La interior, dintele are parodonțiu, format dintr-un ligament alveolo-dentar, care leagă stratul extern al rădăcinii numit cement de stratul intern al alveolei osoase. Printre fibrele acestui ligament se află un întreg sistem vaculo-nervos, care are rol de nutriție și ajută la funcționarea corectă a dintelui în timp ce mănânci sau vorbești.

dantura unei persoane care zambeste

Câți dinți are un om și ce rol au aceștia

Principalul rol al dinților este de masticație, formele acestora având roluri diferite în masticație. Astfel, incisivii, cei 4 dinți frontali centrali superiori și 4 inferiori, sunt cei mai ascuțiți dinți folosiți pentru a tăia mâncarea și pentru a mușca din mâncare. Dat fiind rolul lor, aceștia sunt primii dinți de lapte care apar, la vârsta de aproximativ 6 luni. Mai mult, aceștia sunt și primii care cad în jurul vârstei de 6 – 8 ani.

Caninii sunt dinții de lângă incisivi, doi fiind situați în partea de sus și alți doi în partea de jos. Acești dinți au o singură rădăcină, care însă este mai lungă decât la ceilalți dinți și o margine subțire și ascuțită, care le permite îndeplinirea rolului. Acest lucru le permite caninilor să fie cei mai stabili dinți. Fiind cei mai puternici dinți, aceștia sunt folosiți de medicii stomatologi pentru crearea punților dentare în cazul persoanelor care și-au pierdut alți dinți.

dantura unei persoane care zambeste

Premolarii sunt dinții situați lângă canini și sunt în număr de opt, fiind distribuiți 4 sus și 4 jos. Acești dinți apar în jurul vârstei de 10 ani. Premolarii sunt dinți mai mari decât caninii și incisivii și au o suprafață plata, cu denivelări pentru a sfărâma și a mesteca. Premolarii împart mâncărurile în bucățele mai mici, ușor de înghițit.

Cei mai mari și puternici dinți sunt molarii și aceștia au 2, 3 sau mai multe rădăcini. Molarii sau măselele de minte apar cel mai târziu, în jurul vârstei de 17 – 25 de ani. Principalul rol al acestor dinți este de a ajuta la mestecarea mâncării.

Pe rolul principal de a ajuta la masticație, dinții au rol fonetic, ajutându-ne să vorbim și rol estetic. Astfel, vorbirea și zâmbetul sunt foarte de importante pentru sănătatea noastră fizică și emoțională.

dantura unei persoane care zambeste

Dinții „de lapte“ și dinții definitiv

Oamenii au două seturi de dinți de-a lungul vieții. Primii dinți, „de lapte“, sunt temporari și apar până la vârsta de 3 ani și sunt în număr de 20, câte 10 pe fiecare arcadă. Este vorba despre 4 incisivi, 2 canini și 4 molari.

Dezvoltarea primilor dinți începe încă din viața intrauterină, în cel de-al doilea trimestru de sarcină. Prima care se formează este coroana dintelui, iar rădăcinile se dezvoltă abia după ce dintele a erupt.

Începând cu vârsta de 6 ani, oamenii își pierd dinții de lapte, iar până la vârsta de 21 de ani, un om ajunge să aibă 32 de dinți, 16 sus și 16 jos, adică 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari, dintre care 4 molari de minte.

 

 

dantura unei persoane care zambeste

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`