Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câți dinți are un melc? Răspunsul te va surprinde

Câți dinți are un melc? Răspunsul te va surprinde

31 aug. 2021, 09:17,
în Stiri si curiozitati

Poate că nu te-ai întrebat niciodată câți dinți are un melc, dar trebuie să știi că numărul acestora este impresionant. Răspunsul va surprinde pe oricine.

Crezi că melcii sunt niște creaturi banale, dar nu este deloc așa. Unele specii au caracteristici incredibile, în ciuda lentorii pe care o afișează. De exemplu, melcii de grădină sunt niște devoratori de plante, care le dau mari bătăi de cap grădinarilor și cultivatorilor. Totodată, interesant de aflat este că aceștia au aproximativ 15.000 de dinți, lucru mai puțin știut de oameni. Unde sunt poziționați aceștia veți afla în rândurile de mai jos.

Câți dinți are un melc: Informația pe care o cunosc toți copiii

Melcii fac parte din clasa Gastropoda, încrengătura Mollusca. Această clasă însumează peste 90 000 de specii, adaptate atât la viața acvatică, cât și la cea terestră. Surprinzător este că melcii au între 2.000 și 15.000 de dinți. Aceștia sunt îndreptați spre interior, permițându-i melcului să apuce și să înghită hrana cu ușurință.

Numărul de dinți nu este singura carateristică uimitoare a melcilor. Ei își schimbă dinții precum rechinii, șirurile noi crescând în partea din spate a gurii și înaintând treptat spre exterior, pentru a le înlocui pe cele uzate. Aceste șiruri de dinți compun radula, o placă dură, care se aseamănă cu o pilă, care ajută melcul să apuce și să mestece hrana.

Cel mai dotat din punct de vedere a danturii este, probabil, melcul turtit, care trăiește în mare. Dinții acestuia sunt formați din proteine întărite de nanofibre minerale, cunoscute sub numele de goethit. Un studiu a dezvăluit că aceste fibre sunt mai puternice chiar și decât pânza de păianjen. Acest lucru înseamnă că ar putea fi cel mai rezistent material biologic de pe Pământ.

Chiar dacă aceste creaturi ar putea părea înspăimântătoare după ce ați aflat câți dinți au, nu este nimic de speriat. Dantura lor este minusculă, un dinte al melcului turtit fiind chiar mai subțire decât un fir de păr.

Cum se înmulțesc melcii

Chiar dacă au atât organe de reproducere masculine cât și feminine, ei trebuie să se împerecheze cu melci din aceeași specie, înainte de depunerea ouălor. Alt lucru fascinant la aceste creaturi este că într-un senzon se pot comporta ca masculi, iar în altul ăn femele. De asemenea, ei pot juca rolul deopotrivă, fiind fertili în mod simultan.

În momentul în care melcul este dezvoltat îndeajuns, fapt care poate dura ani de zile, el se poate împerechea primăvara târziu sau la începutul verii. Din când în când, are lor și o a doua împerechere. De exemplu, împerecherea poate avea loc de mai multe ori pe an în climatul tropical. În alte zone, melcii se împerechează în apropiere de luna octombrie și a doua oară la diferență de două săptămâni. După împerechere, melcii pot reține sperma pentru o perioadă de până la 1 an, dar în mod normal depun ouă în câteva săptămâni.

Melcul se înmulțește prin ouă pe care le depune în pâmânt, în luna august, săpând o groapă cu capul și cu piciorul. Din ouă ies melci mici. Cand se înmulțesc prea mult, devin dăunători.

Ce mănâncă melcii

Melcilor le place să mănânce frunze, iarbă, trunchiuri de plante, fructe, coajă de copac, deșeuri naturale putrede. Adesea, delicatesa preferată a acestora este reprezentată de un copac putred. Unele specii pot mânca și carouri de animale sau insecte de dimensiuni foarte mici. Pentru melcii de dimensiuni mici, alimentele proaspete sunt esențiale, în timp ce pentru cei mari plantele putrezite sunt o componentă mai importantă a dietei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`