Copiii au început școala de două săptămâni, cu respectarea tuturor normelor de distanțare socială și de igienă. Cu toate acestea, virusul a continuat să îi infecteze pe cei mici. O creștere a numărului de cazuri era de așteptat, însă medicii avertizează că lucrurile pot evolua din ce în ce mai mult.
Conform datelor oficiale, de la începutul școlii, din data de 14 septembrie, 1325 de copii s-au infectat cu noul coronavirus.
De asemenea, data de 24 septembrie a reprezentat ziua în care numărul de îmbolnăviri a crescut alarmant. Până în acel moment, 141 de persoane au fost raportate ca fiind depistate pozitiv cu SARS-CoV-2, în categoria de vârstă 0-19 ani.
Nelu Tătaru a spus când vom scăpa de coronavirus. Ce crede ministrul Sănătăţii
Nelu Tătaru a spus când vom scăpa de coronavirus. După părerea ministrului Sănătăţii, din a doua jumătate a lunii octombrie o să mergem pe o pantă descendentă a cazurilor de COVID-19.
„Avem o lună septembrie destul de încărcată: redeschiderea şcolilor, cinematografelor, sălilor de spectacole, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, campania electorală, alegerile de pe 27 septembrie. Fiecare din aceste activităţi are nişte norme de aplicare şi funcţionare în vederea bunei desfăşurări şi cu riscurile cât mai mici. Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou, în jur la 1.500 cazuri, sau alternând în jurul acestei cifre. Dacă menţinem, atunci putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea şi o pantă descendentă. Mergem, deocamdată, pe acel platou. Suntem pe a doua cocoaşă a primul val pandemic. Sperăm să putem gestiona cu bine şi acest început de şcoală. În măsura în care rămânem în acelaşi registru, sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru, despre evoluția pandemiei: ”Eu spun să nu ne gândim la previziuni sumbre”
Nelu Tătaru a fost întrebat de un jurnalist dacă cea mai sumbră previziune pentru luna octombrie ar fi 2.000 de cazuri noi pe zi, iar acesta a oferit următorul răspuns:
„Eu spun să nu ne gândim la previziuni sumbre. Să ne gândim că fiecare dintre noi trebuie să respectăm precauțiile. Evaluarea școlii o putem face la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii ocotmbrie. Evaluăm cele 7 și apoi cele 14 zile de la începutul școlii. Cred că trebuie să ne gândim în primul rând la reguli, să respectăm aceste reguli. Suntem totuși într-un an pandemic pe care trebuie să îl gestionăm, un an diferit față de alți ani. Am avut un început de an diferit, vom avea și scrutin electoral diferit”.
Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă, după ce vor trece alegerile locale, autoritățile se gândesc la un lockdown parțial. El a răspuns:
„Noi avem în evaluare orice scenariu. Întâi trebuie să respectăm regulile și precauțiile. Haideți să gândim ce putem face că să nu avem o creștere a numărului de cazuri. Haideți să vedem ce putem face pentru a menține un platou după o lună grea și să ajungem pe o pantă descendentă. Cred că ține doar de noi dacă vom avea un lockdown sau nu. Din punctul meu de vedere și al Ministerului Sănătății, atâta timp cât suntem vigilenți, respectăm niște reguli, avem acțiuni concrete în unitățile sanitare – dar repet ce spuneam de multe ori: nu în spitale se tranșează această pandemie, se tranșează în prespital”, a spus ministrul.