Prima pagină » Local » Câți bani vor scoate din buzunare studenții care doresc să mănânce la cantinele studențești din Iași – GALERIE FOTO

Câți bani vor scoate din buzunare studenții care doresc să mănânce la cantinele studențești din Iași – GALERIE FOTO

30 sept. 2022, 02:00,
Denisa Pintilie, în Local

La cantinele studențești din Iași vin mii de studenți. Tinerii par a fi mulțumiți de mâncarea preparată zilnic, dar, totuși, un preț mai scăzut pentru unele feluri de mâncare n-ar fi rău, spun aceștia. Meniul este diversificat, mai puțin la cea din Tudor Vladimirescu, unde nu există foarte multe variante. Prețurile diferă de la o cantină la alta. Condițiile oferite și prețurile de la USV Iași sunt mult mai bune decât de cele de la Gaudeamus, spre exemplu

Studenții au început facultățile, iar cantinele din Iași și-au reluat activitatea cu preparate diverse pentru toți cei ce le trec pragul zilnic. Viața de student este frumoasă, pentru că aceștia au timp să se distreze, dar și să mănânce la cantinele din Iași, la un preț accesibil. Studenții ieșeni pot merge la ce cantine preferă: fie la cantina Universitatea pentru Științele Vieții (USV) „Ion Ionescu de la Brad“ Iași, din Târgușor Copou, cantina „Tudor Vladimirescu”, cantina „Titu Maiorescu” sau la cantina „Gaudeamus”.

interior cantina „Titu Maiorescu”

Cu maximum 20 lei, un student ar putea mânca pe zi felul I, felul II și desert

Ce spun studenții despre prețul plătit zilnic pe mâncare

meniu cantina 28.09.2022

Studenții plătesc pe o ciorbă de legume la cantină 3,23 lei

Dintre toate cantinele studențești din Iași, tinerii aleg să meargă fie la cea mai apropiată cantină a universității pe care o urmează, fie la cea care are un meniu pe gustul lor. Aceștia au declarat pentru reporterii BZI că prețurile sunt accesibile, iar alții au spus că ar putea fi chiar mai mici, având în vedere statutul lor de student. Cu maximum 20 de lei, un student ar putea mânca pe zi felul I, felul II și desert.

„Eu mănânc la «Titu Maiorescu», dar am mai fost și la «Gaudeamus». Prețurile mi se par acceptabile, dar, având în vedere că suntem studenți, la unele feluri de mâncare nu ar fi rău unele mai scăzute. E foarte aglomerat cam la orice cantină la care te duci. E rând, pentru că sunt care cunosc programele și se aliniază cu orele libere dintre cursuri, e bătaie pe locuri ca să prinzi desert”, menționează un student în anul II la Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza“ Iași.

Studenții mănâncă la cantine, dar este clar că un preț mai scăzut la alimente ar fi necesar, pentru că majoritatea dintre ei nu lucrează.

„La «Titu Maiorescu» mâncarea e bună, diversificată, personalul e drăguț, spațiul este destul de încăpător, raportat la numărul de studenți care îi trec pragul, prețul e decent”, spune o studentă în anul II la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza“ Iași.

„La cantina din Tudor Vladimirescu, mâncarea e bună, dar au doar câteva feluri de mâncare, nu au un meniu foarte bogat. Personalul e amabil, spațiul e încăpător, încât are loc toată lumea. Prețuri cu puțin mai mari față de cantina de la «Cuza»”, declară un student în anul III la UMF Iași.

„La cantina de la Agronomie, se oferă reducere pentru fiecare student. Mâncarea este bună, preparatele sunt proaspăt servite, iar personalul este îngăduitor”, prezintă un student în anul IV la Agronomie.

cantina „Tudor Vladimirescu”

Cantinele studențești din Iași sunt deschise zilnic, de la ora 12:00, pentru fiecare ce dorește să mănânce o masă caldă

Meniul de la cantinele studențești din Iași

cantina „Gaudeamus”

La cantina Gaudeamus, un student mănâncă o ciorbă de perișoare cu 5,10 lei

La cantina „Tudor Vladimirescu”, meniul nu este foarte diversificat. Prețurile mâncărurilor variază în funcție de ceea ce fiecare alege să mănânce. Prețurile sunt puțin mai mari, astfel că o ciorbă de perișoare costă 4,20 lei, 100 de grame de pulpe dezosate la tavă fiind 5,80 lei.

La cantina „Gaudeamus”, un student mănâncă o ciorbă de perișoare cu 5,10 lei. La felul II se poate alege din diferitele preparate. Astfel, 130 de grame de pui la grătar costă 8,60 lei. O porție de 150 de grame de șnițel din piept de pui este 7,70 lei. 9,90 lei dă un student pe o porție de ficăței la tavă cu piure. Se pot îndulci, de asemenea, cu papanași cu dulceață care îi vor costa 5,90 lei.

La cantina „Titu Maiorescu”, studenții vor da pe o ciorbă de legume 2,30 lei.

Studenții se pot hrăni din diversele garnituri, precum piure de cartofi, cartofi țărănești, cartofi pai, mâncare de mazăre sau pilaf de orez. Prețurile acestea pornesc de la 1,70 și ajung până la 4,70 lei. Un piept de pui la grătar de 150 de grame ajunge să coste 9,30 lei. Studenții pot alege la desert prăjitura lemon, la 3,10 lei, sau o tartă cu fructe, la doar 2,20 lei.

La cantina USV Iași, persoanele plătesc pentru o ciorbă de legume doar 3,23 lei. Fripturile ajung să fie 5,40 lei. Meniul este foarte diversificat, persoanele pot alege chiar și produse de post sau salate la un preț accesibil.

interior cantina USAMV

La cantina „USV” din Iași, persoanele plătesc pe o ciorbă de legume doar 3,23 lei

Angajații plătesc mai mult pentru o masă

 cantina USAMV

Fripturile sunt mai scumpe, aceștia ajung să plătească pentru felul II chiar și 9,28 lei

Studenții plătesc pe o ciorbă de legume la cantină 3,23 lei. Angajații, cadrele didactice, plătesc pentru aceeași ciorbă 3,49 lei. Pentru cei din exterior, prețurile sunt mai mari, duble, în unele cazuri, față de cele pe care le plătește un student.

„Cantinele erau pline pentru că veneau cei din exterior, în general taximetriști, șoferi de tot felul. Acum mănâncă în jur de 1.000 de persoane pe zi. Și veneau studenții și întrebau dacă e cantină studențească sau cantină pentru toată lumea. Și atunci am mărit regia ca să fie și un câștig pentru noi și să le dăm la pachet celor din exterior. Acum s-au mai mărit un pic prețurile. Dacă era 17,5 lei pieptul de pui, acum e 22,5 lei. Nu sunt foarte mari”, menționează administratorul cantinei USV Iași, Gheorghe Plop.

Studenții pot mânca zilnic la cantinele din Iași încă de când s-a deschis noul an universitar. Cele mai accesibile prețuri sunt la cantina USV Iași. O ciorbă de legume pentru studenți costă 3,2 lei, iar ciorba de pui costă 4,31 lei. O friptură de pui costă 9,28 lei, dar prețurile acestora diferă în funcție de cum este gătit: la cuptor/grătar, dezosate/cu os. Prețurile variază între 5,40 și 9,21 lei. O prăjitură ajunge să coste 4,32 lei.

Cantinele studențești din Iași sunt deschise zilnic, de la ora 12:00, pentru oricine dorește să mănânce o masă caldă la un preț cât de cât accesibil față de alte fast-food-uri sau restaurante.

 prajituri in vitrina

Studenții pot alege la desert prăjitura lemon la 3.10 lei sau o tartă cu fructe la doar 2,20 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *