Prima pagină » Actualitate » Câți bani vor primi românii după ce vor adopta salariul european. Vestea care i-a îngrijorat pe toți angajații

Câți bani vor primi românii după ce vor adopta salariul european. Vestea care i-a îngrijorat pe toți angajații

12 apr. 2024, 09:45, 1 ,
în Actualitate

Iată câți bani vor primi românii după ce vor adopta salariul european. După 1 ianuarie 2025, salariul mediu va mai crește având în vedere că salariul minim european este corelat cu acesta, va duce automat și la creșterea salariului minim european. Cu toate acestea, schimbarea salarială aduce un vaal de nemulțumiri. Iată vestea care i-a îngrijorat pe toți angajații.

Câți bani vor primi românii după ce vor adopta salariul european

România adoptă salariul minim european de la 1 ianuarie 2025. Această inițiativă reprezintă un pas important pentru atingerea obiectivului european. Acesta prevede ca angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie, din statul respectiv, din Uniunea Europeană.

Salariul mediu luat în considerare pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pe anul 2024 este de 7.567 lei.

De la 1 iulie, salariul minim pe economie va fi crescut la 3.700 de lei. Jumătate din salariul mediu pe economie înseamnă, la calculele ce se fac acum, că salariul minim european, pentru România, ar fi de 3783 de lei. Acesta ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie, anul viitor. Ceea ce înseamnă o creştere, de la începutul anului 2025, cu încă 83 de lei.

Cu cât se vor mări salariile angajaților

Simona Bucura Oprescu a amintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Salariul minim european este o directivă a Parlamentului European care devine obligatorie pentru toate statele membre, din acest an. România a făcut pași importanți în acest sens, spunea premierul Marcel Ciolacu la finalul săptămânii.

„În România, încă de anul trecut am început implementarea salariului minim european. Salariul minim a crescut într-un ritm accelerat, tocmai pentru a ne apropia cât mai rapid de nivelul de salarizare european”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

O altă schimbare la nivel european vizează al 13-lea și al 14-lea salariu. Românii care primesc al 13-lea și al 14-lea salariu sunt cei care lucrează în două țări din Uniunea Europeană. Angajații se pot bucura de două salarii în plus pe an, în comparație cu cele 12 salarii din România. În Austria şi Italia, angajaţii primesc două salarii în plus pe an. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun.

În România, aceste salarii speciale nu se acordă, sau în unele cazuri se poate acorda al 13-lea salariu în sectorul privat. Analiștii financiari sunt de părere că România va traversa o perioadă dificilă economic în anul 2024. Anul 2024 vine cu o inflație peste așteptări și va continua să marcheze sărăcirea populației, care își pierde din puterea de cumpărare, din cauza inflației și a creșterii prețurilor. Reducerea creșterii economice, a consumului și scăderea producției industriale sunt alte probleme cu care se va confrunta România în acest an. Și veștile proaste nu se opresc aici. Scumpirea carburanților și mai ales menținerea nejustificată a prețurilor la energie sunt principalele cauze ale intensificării crizei economice.

Comentarii
  • Economist, Puiu Czacu

    Are Statul bani destui. Pe când desființează pensiile speciale și salariile exorbitant de exagerate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`