Prima pagină » Eveniment-Social » Câți bani vor primi firmele care transportă elevii din județul Iași? Suma forfetară va fi aprobată în această săptămână
Câți bani vor primi firmele care transportă elevii din județul Iași? Suma forfetară va fi aprobată în această săptămână

Câți bani vor primi firmele care transportă elevii din județul Iași? Suma forfetară va fi aprobată în această săptămână

26 aug. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Eveniment-Social

Firmele care transportă elevii din județ spre unitățile de învățământ vor primi o valoare forfetară pe kilometru. Proiectul așteaptă aprobarea plenului CJ

Pe data de 28 august 2024, este programată ședința ordinară a plenului Consiliului Județean Iași. În cadrul întâlnirii, aleșii județului vor aproba suma forfetară pe zi de care vor beneficia elevii în anul școlar 2024 – 2025.

Câți bani vor primi de la Consiliul Județean firmele care transportă elevii din județ către unitățile de învățământ

Potrivit informațiilor publicate, plenul Cj Iași va aproba valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare la nivelul valorii unitare medii, la nivel național lei/km, în conformitate cu valoarea unitară medie națională, stabilită în art. 1 din avizul ANRSC nr. 31000/21.08.2024, în cuantum de 0,38 lei/km inclusiv TVA.

„Se aprobă suma forfetară pe zi de care beneficiază, în anul școlar 2024-2025, fiecare elev din județul Iași, în conformitate cu valorile specificate în art.2 din avizul ANRSC nr. 31000/21.08.2024, valori care se regăsesc, integral, în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Începând cu data adoptării prezentei Hotărâri, îşi încetează aplicabilitatea prevederile Hotărârii Consiliului Judeţean Iaşi, nr.2/22.01 2024, privind aprobarea valorii unitare lei/km, aferentă sumei forfetare la nivelul valorii unitare medii, la nivel național lei/km, precum şi a sumei forfetare pe zi, calculată pe distanta dus-întors de la 1 la 50 kilometri dintre domiciliul/reședința elevului și unitatea de învățământ. Pentru distanțele de peste 50 de kilometri, se suplimentează suma forfetară (lei/zi) aferentă distanței de 50 de kilometri cu suma forfetară (lei/zi) corespunzătoare kilometrilor în plus.

Amintim că anul trecut, plenul Consiliului Județean a aprobat o sumă forfetară de 0,37 de lei pe kilometru. Practic, în anul 2024 – 2025, suma a crescut cu un bănuț.

Consiliul Județean Iași a semnat contractul de achiziție a microbuzelor electrice pentru elevii din județul Iași pe data de 5 august 2024

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a semnat, pe data de 5 august 2024, contractul de achiziție pentru 26 de microbuze electrice destinate transportului școlar. Vehiculele achiziționate de Consiliul Județean vor ajunge în comunele Alexandru Ioan Cuza, Andrieșeni, Ciortești, Costești, Costuleni, Cotnari, Cozmești, Dagâța, Dobrovăț, Erbiceni, Gorban, Gropnița, Lespezi, Lungani, Miroslava, Ruginoasa, Schitu Duca, Sinești, Sirețel, Stolniceni-Prăjescu, Țibana, Țibănești, Todirești, Victoria, Vlădeni și Voinești. Pentru achiziția celor 26 de microbuze electrice, Consiliul Județean a obținut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15 Educație, Reforma 6.

Termenul de livrare a microbuzelor este de maxim 180 de zile calendaristice de la data emiterii ordinului administrativ de începere a livrării bunurilor contractuale de către Consiliul Județean.

Obiectivul specific al procedurii de achiziție îl constituie îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi în județul lași, cu precădere, în zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea unui număr de 26 de microbuze școlare „verzi” (electrice), ecologice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus, facilitând accesul copiilor și tinerilor la educație prin protejarea mediului înconjurător.

„Autonomia de deplasare a microbuzului electric va fi de, minimum, 200 km cu sistemele de încălzire/răcire funcționând, astfel încât, să se asigure o temperatură interioară de 21°C pe tot parcursul deplasării, pe un traseu variat (șes – deal), mixt (urban 50% din distanță, 50% extraurban), 10 opriri cu câte 2 minute de funcționare în staționare, încărcare la capacitate maximă pe tot parcursul încercării/determinării și o viteză medie de 40 km/h. După 4 ani de funcționare și cunoscând rata de scădere a capacității, autonomia de deplasare va fi de, minimum, 150 km”, se arată în documentele procedurii de licitații.

Firmele care transportă elevii din județ spre unitățile de învățământ vor primi o valoare forfetară pe kilometru. Proiectul așteaptă aprobarea plenului CJ.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *