Mulți vor să afle câți bani vor câștiga românii din reciclarea hainelor vechi! De anul viitor se va interzice aruncarea textilelor la gunoi. Cetățenii europeni vor trebui să depoziteze hainele vechi în locuri special amenajate. Noile reguli intră în vigoare din ianuarie 2025.
Câți bani vor câștiga românii din reciclarea hainelor vechi!
Începând cu anul 2025, Uniunea Europeană va implementa reglementări stricte, interzicând aruncarea de haine vechi la gunoi. Scopul principal al acestei măsuri este reducerea poluării provocate de eliminarea necorespunzătoare a textilelor și sprijinirea reciclării materialelor reutilizabile.
Fiecare cetățean european cumpără în medie aproximativ 26 de kilograme de textile pe an, din care până la 11 kilograme ajung direct la gunoi. Conform legii care va fi adoptată din ianuarie 2025, indiferent de starea lor, toate textilele, vor trebui colectate separat în recipiente speciale. Din 2025, hainele uzate, prosoapele, draperiile și alte textile neutilizabile vor trebui eliminate în containere speciale pentru textile.
Deocamdată nu se știe cât vor câștiga cei care reciclează textilele vechi, însă cert este că legea va intra în vigoare din prima lună a anului 2025.
Mai mulți bani pentru sticlele reciclate
Românii au mai primit o veste bună. Din 2025, garanția pentru sticlele reciclate s-ar putea majora la 1 leu. Dacă se observă o scădere a procentului de reciclare, autoritățile din România vor lua măsuri pentru a stimula cetățenii să recicleze mai mult, oferind o recompensă mai mare. Tot de anul viitor, o altă măsură luată în calcul va fi extinderea rețelei de puncte de reciclare, pentru a reducere cozile și a facilita un proces mai rapid de returnare a sticlelor și ambalajelor.
O companie din Iași a dezvoltat recent o aplicație revoluționară care va simplifica procesul de reciclare a ambalajelor din Sistemul de Garanție-Returnare. Aplicația Reverse PET va permite cetățenilor să solicite ridicarea de acasă a ambalajelor, eliminând necesitatea de a se deplasa la centrele de reciclare și de a sta la cozi interminabile.
Românii trebuie să își creeze un cont, să introducă numărul de sticle și adresa de ridicare, iar colectorii vor putea prelua ambalajele direct de la domiciliul acestora. Este important de știut că pentru fiecare ambalaj reciclat, consumatorii primesc 20 de bani. Colectorii la domiciliu primesc 0,25 lei pentru fiecare ambalaj ridicat, iar restul de 0,05 lei este direcționat către menținerea și dezvoltarea aplicației. Aplicația Reverse PET este adaptată atât pentru consumatori, cât și pentru colectori, și are ca scop încurajarea reciclării. Românii au ajuns să facă bani frumoși pe sticlele de plastic duse la centrele de colectare.
De anul viitor, românii vor fi obligați să colecteze și hainele vechi.
,,De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA.
Rămâne de văzut cum anume va fi implementat noul program de reciclare a textilelor vechi în anul 2025 și câți bani vor primi românii care reciclează.