Prima pagină » Actualitate » Câți bani va primi un pensionar după ce a muncit 40 de ani: Reprezentanții Casei de Pensii au venit cu noi precizări
Câți bani va primi un pensionar după ce a muncit 40 de ani: Reprezentanții Casei de Pensii au venit cu noi precizări

Câți bani va primi un pensionar după ce a muncit 40 de ani: Reprezentanții Casei de Pensii au venit cu noi precizări

19 aug. 2024, 12:36,
în Actualitate

Aproximativ 3 milioane de pensionari din România vor beneficia de venituri mai mari din partea statului în urma recalculării tuturor pensiilor. Partea proastă este că peste 2 milioane de pensionari vor rămâne cu aceleași sume primite până acum. Mulți au fost interesați să știe câți bani va primi un pensionar după ce a muncit 40 de ani, iar reprezentanții Casei de Pensii au venit cu precizări.

Câți bani va primi un pensionar după ce a muncit 40 de ani

Recalcularea pensiilor va avea loc până la data de 1 septembrie 2024, moment în care toți pensionarii din Românii vor avea indemnizațiile de la stat recalculate. În timp ce unii vor beneficia de o majorare, alții nu, însă nici nu le vor scădea veniturile, ci vor rămâne la aceeași valoare. Iată un exemplu al unui cetățean care a muncit 40 de ani iar acum așteaptă să vadă ce surpriză va primi din partea autorităților statului!

Casele de Pensii din țară lucrează intens la emiterea deciziilor și recalcularea pensiilor, proces ca va fi complet finalizat la data de 1 septembrie 2024. Urmează, apoi, ca pensionarii români să își primească indemnizațiile, fie prin intermediul factorilor poștali, fie prin transfer bancar, dacă au card pe care primesc pensia. În ceea ce privește primirea deciziilor de pensionare, vârstnicii trebuie să știe că este necesar ca în această perioadă să stea mai mult pe acasă, căci dacă nu sunt ei prezenți să semneze pentru primirea plicului, vor trebui să se deplaseze la oficiile poștale aferente ori chiar la Casa de Pensii de care aparțin.

Aproape 3 milioane de pensionari așteaptă să primească veniturile după recalcularea de la 1 septembrie 2024. În majoritatea cazurilor, sumele vor crește, iar cele care ar trebuie să scadă rămân la valoarea inițială, potrivit legii.

Calculul concret în cazul unei femei ce a cotizat 40 de ani

Un caz concret de creștere a pensiei, după prima recalculare, este cel al unei femei care a ieșit din câmpul muncii în februarie 2024. Aceasta are 60 de ani și a cotizat timp de 40 de ani la stat, iar suma pe care o primește lunar, în acest moment, este de 3.9000 de lei. În documente se arată că femeia nu a avut grupe, iar punctajul mediu anual a fost de 1,99. După recalculare, pensionara va beneficia de o creștere de 25% a pensiei, având 56 de puncte de contributivitate. Ea a cotizat 40 de ani la stat, motiv pentru care va avea un număr mare de puncte de stabilitate, primite bonus.

Astfel, pentru a obține totalul de puncte trebuie adunat 56 (punctele de contributivitate) + 11,25” și vom obține 67,25. Acest rezultat care se înmulțește cu 81 de lei, reprezentând suma pentru un punct de referință. Astfel, pensia femeii va fi, după recalculare, 5.450 de lei. Din această sumă se scade impozitul de 10% aplicat pensiilor de peste 2.000 de lei, după cum spune legea. După impozitare, românca va rămâne cu 5.200 de lei, primind, în urma recalculării, o majorare de 1.300 de lei.

Procesul de recalculare va continua și după data de 1 septembrie, până în 2025, vorbind despre mica recalculare ce se va face pe baza sporurilor și al celui de-al 13-lea salariu, după caz. În această situație, deși la marea recalculare nu scade nicio pensie, la mica recalculare este posibil ca acest lucru să se întâmple.

„Fiecare trebuie să își facă o analiză atentă. La 1 septembrie, legea ne va permite să valorificăm niște sporuri care anterior nu erau luate în calcul, dar aceasta poate să nu fie întotdeauna în beneficiul pensionarilor”, a explicat un reprezentant al Casei de Pensii, care a spus și câți bani va primi un pensionar după ce a muncit 40 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 octombrie 2024
28 octombrie 2024