Prima pagină » Actualitate » Câți bani va lua angajatul român pe salariul minim pe economie, după majorarea din iulie: Cât de mare este creșterea
Câți bani va lua angajatul român pe salariul minim pe economie, după majorarea din iulie: Cât de mare este creșterea

Câți bani va lua angajatul român pe salariul minim pe economie, după majorarea din iulie: Cât de mare este creșterea

31 mai 2024, 10:07,
în Actualitate

Salariul minim brut pe economie va crește cu 400 de lei. Pe cartea de muncă, va fi majorat de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Decizia părea bătută în cuie de mult în Executiv, dar în coaliția de guvernare au existat contre cu privire la această majorare. Mulți români vor să știe câți bani va lua angajatul român pe salariul minim pe economie.

Câți bani va lua angajatul român pe salariul minim pe economie, după majorarea din iulie

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

În România, valoarea salariului minim brut garantat în plată este, începând cu 1 octombrie 2023, de 3.300 de lei. Vorbim, așadar, de o majorare a acestuia cu 400 de lei.

„Începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, așa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Național Tripartit, dar în același timp se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu Directiva europeană”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Majorarea chiar se va resimți, majoritar, în buzunarul angajaților. 1,8 milioane de români vor beneficia de majorarea salariului minim de la 1 iulie. Net, față de cât câștigă acum, le va intra în buzunar mai mult cu 284 de lei. Astfel, un angajat va primi în mână în total 2.363 lei.

Salariul minim european ar urma să se aplice din ianuarie 2025

Acesta va fi doar un prim pas spre salariul minim european ce ar urma să se aplice din ianuarie 2025.

„UE a stabilit noi norme la nivelul UE care promovează salarii minime legale adecvate în Europa și contribuie la îmbunătățirea condițiilor de muncă și de alegere a angajaților din Europa. Statelor membre în care sunt prevăzute salarii minime legale li se solicită să instituie un cadru pentru stabilirea și actualizarea respectivelor salarii minime în conformitate cu un set de criterii clare. Actualizările salariilor minime legale vor avea loc cel puțin o dată la doi ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru țările care utilizează un mecanism de indexare automată)”, potrivit www.consilium.europa.eu.

Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, a declarat că majorarea nu are loc în funcție de un calendar asumat și nici nu a fost purtată vreo discuție cu mediul de afaceri.

„Este supărător că majorarea nu are loc în funcție de un calendar asumat și convenit dinainte cu mediul de afaceri. În loc să avem majorări de la 1 ianuarie, vedem ori devansări ale acestui termen, și creșteri care au loc în luna octombrie a anului anterior, așa cum s-a întâmplat în 2023, ori majorări de la jumătatea anului, așa cum va fi în 2024, fiind vorba și de un an electoral”, a spus Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

După majorarea din iulie, mulți români vor să știe câți bani va lua angajatul român pe salariul minim pe economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`