Prima pagină » Actualitate » Câţi bani se dau de la stat pentru dosarul de panouri fotovoltaice? Cum poţi participa şi tu la programul „Casa Verde”
Câţi bani se dau de la stat pentru dosarul de panouri fotovoltaice? Cum poţi participa şi tu la programul „Casa Verde”

Câţi bani se dau de la stat pentru dosarul de panouri fotovoltaice? Cum poţi participa şi tu la programul „Casa Verde”

04 iun. 2022, 17:40,
în Actualitate

Vești bune pentru românii care doresc să achiziționeze panouri fotovoltaice. Ministerul Mediului reia subvenționarea pentru montarea de panorui solare pentru încălzirea locuințelor. Iată tot ceea ce trebuie să faci pentru a participa la programul ”Casa Verde”.

Din decembrie 2018 și până acum, Ministrul Mediului a început trei sesiuni de finanțare în cadrul programului denumit „Casa Verde”. Primele două au fost un eșec. Din 2018 și până acum, peste 12.000 de cetățeni au așteptat ca banii să le fie înmânați, însă totul a fost în zadar.

Câţi bani se dau de la stat pentru dosarul de panouri fotovoltaice?

Luna trecută s-a dat undă verde unei noi sesiuni de finanțare în cadrul programului ”Casa Verde”. Astfel, potrivit noilor informații, Administrația Fondului de Mediu anunță că are 280 de milioane de lei pentru a subvenționa montarea de panouri solare pentru încălzirea locuințelor, în special case.

Persoanele fizice și juridice își pot instala panouri fotovoltaice cu ajutorul banilor de la stat. „Casa Verde” este un proiect implementat de Administrarea Fondului de Mediu, instituție din subordinea ministerului de specialitate.

De data aceasta, Ministrul Mediului, Tanczos Barna, promite că acest nou demers va avea succes și toți benficiarii vor primi banii cuveniți. Pentru fiecare proiect se vor aloca 20.000 de lei:

„Am îmbunătățit sistemul prin ordin de ministru în februarie. Vom aloca 20.000 de lei pentru fiecare proiect. Mergem pe sistemul de firme specializate și autorizate să le monteze. Ele depun proiectele, este sunt cele care sunt pe site-ul AFM, vor fi selectate de acolo, pot fi alese firmele cu care se lucrează”, a explicat ministrul Mediului.

Cum poţi participa şi tu la programul „Casa Verde”

Astfel, din datele obținute de Administrația Fondului de Mediu (AFM) reiese că după ce se vor încheia listele cu firmele care pot monta astfel de sisteme fotovoltaice, persoanele fizice vor trebui să-și aleagă o astfel de firmă cu care să lucreze.

Următorul pas este ca proprietarul casei să își aleagă o societate din regiunea unde locuiește, iar aceștia vor face un proiect pe care îl vor depune la AFM

Valoarea instalației trebuie să fie de minimum 20.000 de lei (4.000 de euro), iar o parte de confinanțare trebuie să o suporte fiecare familie. În acest moment, prețurile din piața pentru o instalație fotovoltaică sub 3 kilowați, cât este necesar încălzirii unei case de până în 200 de metri pătrați, este între 15.000 și 30.000 de lei.

După depunerea proiectelor, reprezentanții AFM vor selecta dosarele câștigătoare în limita bugetului. La sesiunea din 2019, la un buget de 570 de milioane de lei (față de 280 de milioane acum) s-au selectat peste 12.000 de proiecte câștigătoare din 27.000 de solicitări.

În cazul în care un proiect este selectat, firmele specializate vor monta sistemele fotovoltaice, iar pe parcurs vor primi de la AFM decontarea oferită de autorități, 20.000 de lei (4.000 de euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`