Prima pagină » National » Câți bani primesc românii ca ajutor de deces, în 2024

Câți bani primesc românii ca ajutor de deces, în 2024

25 iun. 2024, 12:41,
BZI.ro, în National

Odată cu anunțul ce privește noua lege a pensiilor, o altă modificare va veni pentru români și pentru ajutorul de deces în 2024. Mai exact, sprijinul financiar va fi acordat și în cazul în care o persoană asigurată moare după cel puțin șase luni de asigurare, indiferent de perioada de contribuție.

De asemenea, acest ajutor se va aplica și în situația decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului (CCC).

Totodată, plățile pentru ajutorul de deces nu vor mai fi limitate doar la beneficiari persoane fizice, ci vor putea fi acordate și companiilor.

Câți bani primesc românii ca ajutor de deces în 2024

Noul regulament va fi introdus gradual, cu unele dispoziții aplicabile începând din ianuarie 2024, iar majoritatea acestora vor deveni efective în septembrie anul viitor. Legea nouă menține principiul conform căruia ajutorul de deces este acordat unei singure persoane care a suportat cheltuielile funerare, fie că este vorba de soțul supraviețuitor, copil, părinte sau altă persoană care poate demonstra aceste cheltuieli.

Începând cu 1 septembrie 2024, se va permite acordarea ajutorului de deces pentru cei care au fost asigurați în ultimele 6 luni înainte de deces, fără a mai fi necesară o anumită perioadă de cotizare. Valoarea ajutorului de deces va fi stabilită anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu va putea fi mai mică decât valoarea medie a câștigului salarial brut utilizat în calculul bugetului.

Ajutorul de deces va fi disponibil și pentru persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului

Începând cu toamna anului 2024, ajutorul de deces va fi disponibil și pentru părinții aflați în concediu pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani sau pentru copiii cu handicap până la vârsta de 3 ani, respectiv în anumite cazuri, până la vârsta de 7 ani. Această facilitate poate fi acordată și unui membru al familiei lor, în conformitate cu condițiile specifice legate de asigurare.

Conform legislației, în sistemul public de pensii sunt obligatoriu asigurate persoanele care au contract individual de muncă, funcționarii publici și alte persoane cu venituri similare salariilor, pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale.

Ajutorul de deces acordat unui membru de familie este echivalent cu jumătate din suma acordată în cazul decesului persoanei asigurate sau pensionarului. De la 1 septembrie 2024, ajutorul de deces poate fi acordat și unei entități juridice în cazul decesului unei persoane asigurate sau a unui membru al familiei, pe baza documentelor care atestă cheltuielile funerare.

Cu cât se va majora ajutorul de înmormântare

Legea a fost aprobată în Parlament pe data de miercuri, 20 decembrie, și a fost trimisă spre promulgare de către președintele Klaus Iohannis. În lege este menționată suma ajutorului de înmormântare care va fi aplicabilă începând din 2024.

7.567 de lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;

3.784 de lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

În acest moment, în 2024, suma pentru ajutorul de deces este de 6.789 de lei. Astfel, va avea loc o majorare de 778 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *