Prima pagină » Actualitate » Câți bani oferă România unui refugiat ucrainean. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Câți bani oferă România unui refugiat ucrainean. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

06 mart. 2022, 09:40,
în Actualitate

Premierul României, Nicolae Ciucă, a făcut o serie de declarații cu puțin timp în urmă despre susținerea refugiaților ucraineni de către statul român. Concret, oficialul a explicat că până în acest moment s-au cheltuit 51 de milioane de lei pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, specificând că săptămâna următoare urmează să fie înaintate documentele de decontare către Bruxelles.

Care vor fi costurile pentru susținerea cetățenilor ucraineni

În ședința de Guvern care a avut loc sâmbătă, 5 martie, Nicolae Ciucă a explicat că a reușit să identifice totalul cheltuielilor pe care România le-a făcut până în acest moment, de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina. Așadar, după mai multe discuții cu toate instituțiile implicate, suma totală a cheltuielilor este de aproximativ 51 de milioane de lei.

De asemenea, Nicolae Ciucă a mai precizat că săptămâna viitoare urmează să fie înaintate documentele la Bruxelles pentru începerea decontărilor.

„Un subiect foarte important a fost acela de a identifica totalul cheltuielilor pe care ţara  noastră le-a făcut până în acest moment de la începerea conflictului din Ucraina. Am reuşit să discutăm cu toate instituţiile implicate şi în felul acesta suma totală este de aproximativ 51 de milioane de lei şi am discutat cu toate ministerele de linie, astfel încât săptămâna viitoare să putem să înaintăm documentele la Bruxelles pentru începerea decontărilor”, a declarat Nicolae Ciucă sâmbătă.

Așadar, conform declarațiilor lui Nicolae Ciucă, în ședința de Guvern au fost stabilite și costurile pentru susținerea refugiaților din Ucraina. Mai precis, pentru cei care vor fi cazați în spaţiile asigurate de instituţiile statului, costul va fi de 50 de lei/persoană, iar pentru refugiaţii cazați în alte spații, contra cost, costul va fi de 100 de lei /persoană.

„În total, suma pe care am evaluat-o la nivelul Guvernului şi care va fi pusă la dispoziţie din fondul de rezervă în primă fază este de aproximativ 208 milioane”, a precizat Ciucă.

De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost discutată și modalitatea prin care autoritățile din România vor coordona activitățile cu cele din Republica Moldova pentru a realiza un ”culoar verde” până la granița cu România, asta pentru a facilita tranzitul cetățenilor ucraineni prin Republica Moldova.

Astfel, România va pune la dispoziție mijloace de transport autorităților din Republica Moldova, dar şi personal suplimentar la granița cu această țară, pentru a accelera procedurile din vamă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *