Prima pagină » Informații utile » Câți ani trăiește un peruș. Cum le identificăm vârsta

Câți ani trăiește un peruș. Cum le identificăm vârsta

18 iul. 2024, 11:25,
în Informații utile

Înainte de a decide să vă luați un peruș, trebuie să vă informați cu privire la cât trăiește acesta și ce trebuie să faceți pentru a-i oferi o viață lungă și sănătoasă.

Există mai multe specii de peruși însă toți trăiesc, în medie, in jurul aceleași vârste.  Perușul este al treilea cel mai popular animal de companie din lume, după câine și pisică.

Cât trăiește un peruș

Perușii sunt monogami, cuplul format este stabil, pâna la moartea unuia dintre parteneri. Din acest motiv, luptele dintre masculi în perioada împerecherii sunt absente.
În captivitate, perușii sunt păsări sociabile și sunt un animal de companie popular pentru că necesită mai puțină grijă decât pisicile sau cățeii. Este recomandat să se achiziționeze o pereche pentru că viața solitară produce anxietate, în timp, ar putea înceta să se mai alimenteze, în cele din urmă, murind.

Perușii nu cântă, în schimb scot țipete ascuțite. În cazuri rare, anumite exemplare, numai masculi, dacă sunt dresate de mici, pot fi învățate să vorbească și chiar pot alcătui scurte propoziții. Cel mai lung vocabular înregistrat la un perus este de 225 de cuvinte.

În ceea ce privește durata de viață a perușului, acesta are o medie de viață de 12 – 14 ani. Acesta atinge maturitate sexuală la 3 – 4 luni.
În funcție de condițiile de viață, pot trăi și 20 de ani, în condițiile mai calme, de țară; în mediu mai stresant, de la oraș, media de viață este de 8 – 10 ani. Durata vieții poate fi prelungită dacă trăiesc în grupuri sau în cuplu.
Culoarea originară este verde. Prin selecționări și încrucișări s-au obținut diverse culori, precum galben, albastru, alb și alte subcategorii cromatice.

Identificarea vârstei la peruși

O primă deosebire se observă la nivelul frunții lor. La pui, dungile negre coboară mult spre nas, cu cât sunt mai aproape de ceră, narine, cu atât puiul este mai mic, de 3 – 4 luni.
La un adult, fruntea este complet albă, lipsită de dungi negre, care încep de undeva din mijlocul creștetului.
Când sunt foarte mici, perușii au irisul negru complet, astfel că ochii lor par mai mari. Pe măsură ce cresc și îmbătrânesc, în jurul irisului se conturează un inel alb, care se îngroașă cu vârsta.

Cera, porțiunea aflată deasupra ciocului, unde se observă nările, la pui, este rozalie, curată, lucioasă, aproape translucidă. Cu cât pare mai transparentă și lucioasă, cu atât este mai tânăr, aproximativ 2 – 5 luni.
Pe măsură ce perușii cresc, cera devine opacă, mată, masculii capătă nuanța albastru-marin, iar femelele capătă o ceră bej sau maronie în perioada de împerechere.
Trebuie menționat că, la femele, cera pare tot mai crustoasă cu vârsta, astfel că o femelă cu cera descuamată are peste 2 ani. Un peruș mascul, a cărui ceră este de un albastru intens, arată că este un adult de peste 1,5 ani.

Un peruș pui are unghiuțe scurte, curate și fragile, cei mai mulți le au de culoare deschisă. Perușilor adulți le cresc unghiuțele aproape de două ori mai mari față de perioada în care era pui, încep să se exfolieze, astfel că par crăpate, mai ales la perușii ținuți închiși, fără jucării de lemn.
Acum că se știe cât trăiește un peruș este important să fie luați în perechi, pentru a avea o viață îndelungată și este nevoie, de asemenea, de o colivie suficient de mare pentru amândoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024