Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câți ani trăiește o pisică? Durata lor de viață depinde de rasă

Câți ani trăiește o pisică? Durata lor de viață depinde de rasă

18 iun. 2024, 10:55,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Atât rasa, cât și mediul în care trăiește o pisică sunt factori importanți pentru a stabili câți ani trăiește o pisică.

Câți ani trăiește de fapt o pisică? Acesta este probabil cel mai popular animal de companie, trăind alături de om de aproape 10.000 de ani! Cu toate că se spune că are nouă vieți, această felină mică are o durată de viață care rareori depășește 18 ani.

Câți ani trăiește o pisică?

Cât poate trăi o pisică? Dacă ne uităm la recordul mondial, atunci vom rămâne de-a dreptul șocați. Conform Guinness Book of Records, o pisică denumită Creme Puff a trăit 38 de ani și trei zile. Ea însă a murit în anul 2005. Cu toate acestea, Creme Puff este o raritate, unii specialiști chiar contestând recordul.
Cercetătorii au clasificat aceste animale în diferite categorii, stabilind că durata medie de viață variază între 12 și 18 ani. În plus, experții iau în considerare mediul în care trăiesc, alimentația și alți factori esențiali.
Pisicile care trăiesc exclusiv în interior și nu ies afară prea des, sunt alimentate în mod constant și se bucură de atenția stăpânilor de obicei trăiesc mult mai mult decât cele care nu au aceste condiții. Aceste pisici evită riscul de a deveni supraponderale și pot avea o viață lungă și fericită, de la 14 până la 20 de ani, cu o medie de aproximativ 16 ani.
De asemenea, pisicile care trăiesc în curte au o viață destul de îndelungată chiar dacă acestea nu provin dintr-o rasă recunoscută. Adaptabilitatea lor la mediu este una foarte mare, astfel ele rareori întâmpină probleme și pot ajunge și la 15-16 ani.

Cât trăiesc pisicile de rasă

Cu toate acestea, pisicile de rasă, chiar dacă au nevoie de o grijă mai mare, în general pot atinge vârste mult mai înaintate, atâta timp cât li se asigură toate condițiile și grija de care au nevoie.
Pisicile British Shorthair trăiesc peste 14 ani, dar prezintă un risc crescut de boală polichistică renală. Pisicile din rasa Birmaneză au o durată de viață între 16 și 18 ani, însă pot avea probleme genetice de sănătate. Pisicile Abisiniană trăiesc între 9 și 15 ani și se confruntă frecvent cu probleme la ochi și picioare. Pisicile Bengal, cu o durată medie de viață de 7 ani, sunt mai sensibile la boli infecțioase.
Maine Coon, o rasă de pisici foarte iubită, trăiește în medie 11 ani, dar displazia de șold și cardiomiopatia hipertrofică pot scurta durata de viață. Pe de altă parte, pisicile Persane au o speranță de viață de aproximativ 14 ani.
Pisicile Siameze depășesc adesea 15 ani, iar cele din rasa Albastru de Rusia trăiesc între 15 și 20 de ani, deși au tendința de a deveni obeze din cauza apetitului crescut. Pisicile Balineze sunt deosebit de longevive, trăind între 18 și 22 de ani. În topul longevității se află pisicile Ragdoll, care pot ajunge să trăiască între 15 și 25 de ani dacă nu au probleme de sănătate.

O îngrijire adecvată și o alimentație corespunzătoare pot contribui semnificativ la sănătatea și longevitatea acestor animale de companie. Astfel, fiecare rasă are nevoi și riscuri specifice, iar cunoașterea acestora poate ajuta proprietarii să le ofere o viață lungă și fericită.
Câți ani trăiește o pisică? Durata de viață a pisicilor variază semnificativ în funcție de rasă, stilul de viață și predispozițiile genetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *