Te-ai gândit vreodată câți ani are Pământul? Poate părea o întrebare simplă, dar răspunsul este fascinant și greu de crezut. Oamenii au încercat să ghicească vârsta planetei noastre de mii de ani, bazându-se pe mituri, religie sau observații ale naturii. Abia în ultimele sute de ani, știința a reușit să ne dea un răspuns clar și e unul care e posibil să te surprindă.
Pământul pare veșnic pentru noi, dar și el are un început. Strămoșii noștri au încercat să-i ghicească vârsta prin povești și credințe transmise din generație în generație. Însă știința modernă a reușit să descifreze acest mister. Așa am aflat că Pământul are ca vârstă o cifră greu de cuprins cu mintea.
Câți ani are Pământul
Știm, la ora actuală, că vârsta Pământului este de aproximativ 4,5 miliarde de ani, în timp ce miezul planetei noastre este mai „tânăr” cu o zi sau două, din cauza efectelor de dilatare a timpului ce afectează gravitația. Încercările de datare a vârstei Pământului nu datează de atât de multă vreme.
Prima tentativă cu adevărat serioasă, științifică, a fost făcută în 1844 de fizicianul William Thomson, cunoscut și ca Lord Kelvin. El a venit cu o idee de metodă pentru a afla această vârstă. Astfel, Lord Kelvin era de părere că Pământul s-a format ca o minge de rocă topită și a calculat timpul necesar procesului de răcire pentru a ajunge la temperatura medie actuală și a concluzionat că acel timp reprezintă, de fapt, vârsta planetei.
El a publicat în 1862 o serie de calcule care au estimat vârsta Terrei între 24 și 400 de milioane de ani. Dar respectivele valori nu i-au convins pe alți savanți, mai ales că nu se potriveau cu cercetările făcute în alte domenii. Iar Kelvin însuși era convins că până și Soarele nu era mai bătrân de 20 de milioane de ani.
Pe de altă parte, Charles Darwin, prin teoria evoluției speciilor, considera că acest proces ar fi avut nevoie de mai mult timp decât cel estimat de Lord Kelvin. Prin urmare, el a crezut că 400 de milioane de ani sunt insuficiente. Dar toate aceste încercări au fost făcute înainte de apariția și dezvoltarea datării radiometrice.
Datarea radiometrică a fost publicată pentru prima dată în 1907 de Bertran Boltwood și astăzi este principala sursă de informații despre epoca rocilor sau planeta Pământ în sine. Oricum, această datare radiometrică permite cercetătorilor să estimeze vârsta minimă a Pământului. Cea mai veche rocă descoperită până acum este considerată cea din Acasta Gneiss Complex, din nord-vestul Canadei, cu o vârstă estimată la 4,02 miliarde de ani.
Curiozități despre planeta noastră
Pământul a fost pentru prima dată fotografiat din spațiu în anul 1959 cu camera Explorer 6. Nucleul Pământului conține atât de mult aur, încât ar putea acoperi întreaga suprafață a planetei cu un strat de aproape 45 de cm. Peste 68% din apa proaspătă a Pământului este în stare solidă, inclusiv ghețarii.
Nucleul interior al Pământului are o rază de aproximativ 1220 de km, comparabil cu 70% din raza lunii. Cel mai uscat loc de pe Pământ este în deșertul Atacama din Chile și Peru. Acolo sunt locuri în care nu a plouat niciodată. Cel mai rece loc de pe Pământ este în Antarctica, aici temperaturile iernii scad până la -73 de grade Celsius.
Cele mai mari valuri de pe Pământ cauzate de fluxuri sunt observate în Golful Fundy, Canada și au 18 metri. Lacul Baikal din Rusia este cel mai adânc și mai vechi lac din lume. Acesta reprezintă 20% din totalul rezervelor mondiale de ape dulci.
Chiar dacă până la o altitudine de aproximativ 115 kilometri atmosfera conține oxigen, respirația umană devine imposibilă la o altitudine de 9 kilometri. Pământul se rotește de la vest la est și din cauza fiecărei zile următoare, fiecare zi este mai lungă decât precedenta cu o medie de 29 de nanosecunde.
Un singur fulger poate încălzi aerul cu 30.000 de grade Celsius. Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată pe Pământ a fost de 9,5 grade pe scara Richter. Acesta a fost în Chile, pe 22 mai 1960. Cel mai mare tsunami cunoscut a avut loc p1 26 decembrie, în 2004, în sud-estul Asiei. Acesta a avut o magnitudine de 9,3 și a fost cauzat de un cutremur subacvatic din Oceanul Indian.
Din cauza sincronizării fluxului, luna se îndepărtează cu aproximativ 38 de milimetri pe an de Pământ. Această schimbare mică ar putea provoca schimbări în milioane de ani precum creșterea zilei Pământului cu 23 de microsecunde.
Cea mai toxică plantă de pe Pământ este arborele de Tisa. Fiecare parte a copacului este otrăvitoare, cu excepția boabelor, dar semințele sunt tot otrăvitoare. E important să știi câți ani are Pământul, dar și alte curiozități interesante despre acesta.
Planeta are 4,5 miliarde de ani dar a supravietuit pana acum fara sa fie facuta praf de asteroizi si de alte fenomene cosmice in tot acest timp?
Da, sigur. Toti p*lifricii de la Discovery vin cu teorii cretine despre varsta pamantului.