Prima pagină » Informații utile » Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, actualul Istanbul, considerată a opta minune a lumii antice târzii

Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, actualul Istanbul, considerată a opta minune a lumii antice târzii

23 dec. 2024, 13:00, 1 ,
Redacția BZI în Informații utile

Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, actualul Istanbul, este la origine o biserică creștin-ortodoxă și prima mare capodoperă a stilului arhitectural bizantin. Aceasta a fost ridicată între anii 532 și 537, la porunca împăratului Iustinian I care a început construcția pe unul dintre dealurile orașului.

Istoria catedralei din Istanbul este mare și destul de zbuciumată, fiind poate cea mai veche catedrală a Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului, unde se află și Patriarhia Ecumenică Mondială. Este de menționat și faptul că din anul 2020 aceasta a fost transformată în moschee.

Catedrala Sfânta Sofia din Connstantinopol

Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, Hagia Sofia numită și Biserica Sfintei Înțelepciuni sau Biserica Înțelepciunii Divine, este o structură bizantină importantă din Istanbul și unul dintre marile monumente ale lumii.

Aceasta este cunoscută în turcă drept Ayasofya și în latină Sancta Sophia. A fost construită ca biserică creștină în secolul al VI-lea d.Hr. 532 – 527, sub conducerea împăratului bizantin Justinian I. În secolele următoare, a devenit din nou muschee, muzeu și din nou muschee. Iată și câteva informații despre Pietrele lui Solomon, unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Brașov.

Clădirea reflectă schimbările religioase care au avut loc în regiune de-a lungul secolelor, cu minaretele și inscripțiile islamice, precum și cu mozaicurile generoase ale creștinismului. Timp de mai bine de un mileniu a fost Catedrala Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.

A fost jefuită în 1204 de venețieni și cruciați în a patra cruciada. În 1934 președintele turc Kemal Atatürk a secularizat clădirea, iar în 1935 a fost transformată în muzeu. În 1985, Hagia Sophia a fost desemnată o componentă a sitului Patrimoniului Mondial UNESCO numit Zonele istorice din Istanbul, care include celelalte clădiri și locații istorice majore ale orașului.

În anul 2020, Tayyip Erdoğan a luat decizia controversată de a converti clădirea înapoi într-o moschee. Rugăciunile islamice au fost ținute la scurt timp după anunț, cu perdele care ascundeau parțial imaginile creștine ale clădirii. Fiind cea mai populară destinație turistică a Turciei, Hagia Sofia a rămas deschisă vizitatorilor.

Ce poți vedea la Hagia Sofia

Hagia Sofia combină o bazilică longitudinală și o clădire centralizată într-o manieră complet originală, cu o cupolă principală uriașă de 32 de metri sprijinită pe pendentive și două semidomuri. Unul de fiecare parte a axei longitudinale.

Deși bazilicile cu cupole ale lui Iustinian sunt modelele din care s-a dezvoltat arhitectura bizantină, Hagia Sofia a rămas unică, iar constructorii bizantini nu au făcut nicio încercare de a o copia.

În diverse puncte ale bisericii s-au păstrat mozaicuri splendide cu vârsta milenară. Pe semicupola absidei altarului se găsește o magnifică reprezentare a Fecioarei cu Pruncul în brațe încadrată de cei doi Arhangheli, dintre care numai Gabrie este foarte bine păstrat.

Frumusețea chipurilor din acest tablou este încântătoare. Partea stângă a navei centrale este prevăzută cu nișe la înâlțime. În acele nișe sunt reprezentate, în mozaic, diverse personaje religioase, precum sfinți și patriarhi. O poveste interesantă are și Cetatea de Scaun a Sucevei de care se spune ca a rezistat împotriva tuturor atacurilor.

Una dintre curiozități o reprezintă coloana de marmură cu secțiune pătrată, plasată în extremitatea de sud-est, în spațiul central. Pe ea există o amprentă de palmă care a intrat în legendele creștine și turcești deopotrivă.

Legenda leagă urma acelei palme pe piatră de trecerea Sfintei Fecioare prin ținutul acelei biserici. Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol are o coloană cunoscută sub numele de coloana dorințelor, coloană care este umedă la atingere.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Unde a plecat în mare secret Nicușor Dan împreună cu fiica lui. Momentul care i-a surprins pe toți pasagerii din avion
observatornews.ro
Un furnizor a pierdut 42.000 de clienţi, înainte de expirarea plafonării. 75.000 s-au dus la Hidroelectrica
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Evz.ro
Vreme la extreme în următoarele ore. Ce se întâmplă în București și în țară
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Diferența dintre un medic primar și un medic specialist. Cu ce se ocupă fiecare, la cine să te programezi în funcție de probleme
Dailybusiness.ro
Unde să investeşti 10.000 de lei în siguranţă. Cum poţi scoate profit
RomaniaTV
Simona Gherghe e în culmea fericirii! Nu a mai avut răbdare și le-a dat marea VESTE fanilor! Yuhuuuu! Felicitări! ❤️
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • Biserica a fost inceputa de fiul lui Constantin cel Mare, care era imparat traco-dac al imperiului roman de rasarit, si a fost finalizata de alt imparat traco-dac Iustinian, cel care cu 100 de familii de daci a construit in Egipt biserica ortodoxa Sf.Ecacaterina.
    Urmasii urmasilor acelor familii, care si acum ingrijesc biserica, stiu ca stramosii lor provin din Romania si sunt mandri de acest lucru.

    Din cei 83 de imparati ai Imperiului Roman, 43 dintre acestia au fost traco-daci, inclusiv imparatul poponar Traian.
    Roma platea tribut Daciei.
    Columna lui Traian spune clar aceste lucruri neexplicate de istoricii tradatori din Romania.

    Istoria Romaniei si a poporului roman va trebui rescrisa pentru ca romanii sa cunoasca istoria ADEVARATA a poporului roman, urmas al ATLANTILOR !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 iulie 2025
15 iulie 2025