Prima pagină » Titlurile zilei » Palatul Mitropolitan din Iași, în pericol! Specialiștii au descoperit probleme grave la structură, care necesită intervenții de urgență – (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

Palatul Mitropolitan din Iași, în pericol! Specialiștii au descoperit probleme grave la structură, care necesită intervenții de urgență – (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

07 ian. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

O nouă investiție monumentală se pregătește la Iași! Totul se leagă de descoperirea unor hrube, aflate în subteran, chiar la Palatul Mitropolitan din Iași. În acest context, proiectul pentru punerea lor în valoare a fost depus la Direcția Județeană pentru Cultură și a fost aprobat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a lansat, deja, o licitație pentru întocmirea documentației tehnico-economice. Aceasta are suma de 126.000 de lei. Oficialii Mitropoliei Moldovei anunță că zona din subteran este în pericol de precolaps

O serie de descoperiri de senzație și cu o istorie aparte, aflate în subteran la Palatul Mitropolitan din Iași, vor fi puse în valoare. Toate vor fi promovate într-o manieră istorică și spectaculoasă. Oficialii Mitropoliei Moldovei anunță că zona din subteran este în pericol de precolaps. În consecință, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în parteneriat cu Fundația Promovarea și Valorizarea Identității Turismului din România „Provitur Romania”, a finalizat proiectul „Documentație tehnico-economică pentru restaurarea și consolidarea Palatului Mitropolitan”, finanțat în cadrul programului „Timbrul Monumentelor Istorice «TMI»”, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP). Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 126.000 lei, iar perioada de implementare a proiectului este de 4 luni.

Scopul proiectului constă în punerea în valoare a monumentului istoric Palatul Mitropolitan prin realizarea de documentații tehnico-economice specifice pentru lucrări de restaurare și consolidare

Astfel, oficialii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au oferit detalii legate de tipul lucrărilor care vor fi executate.

„La subsolul monumentului istoric Palatul Mitropolitan se va înființa un muzeu, prin consolidarea și restaurarea hrubelor existente. Se propun o serie de lucrări de consolidare: consolidarea hrubelor și scoaterea de sub influența apelor meteorice, freatice; scoaterea demisolului și a parterului de sub influența apelor ascensionale din fundații; operații de consolidare la fundații; eliminarea tasărilor inegale ale terenului de la nivelul fundațiilor; consolidare ziduri, goluri, planșee pentru asigurarea siguranței în exploatare, a durabilității structurale”, a menționat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Se are în vedere și execuția centurii orizontale forate pe conturul construcției la cota de peste parter; realizarea unor tiranți forați verticali și orizontali prin pereții structurali; injectarea în masa structurii de piatră și cărămidă cu mortar fluid de var hidraulic; injectarea tuturor fisurilor cu mortar fluid de var hidraulic etc.

„Zona hrubelor e în pericol de precolaps, antrenând apoi și o destabilizare a fundațiilor”, arată pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Se propun, de asemenea, și o serie de lucrări de restaurare: restaurarea hrubelor și atribuirea unor funcțiuni muzeale pentru acestea; asigurarea unui acces sigur și facil în demisol în rețeaua de hrube (muzeu); restaurarea copertinei și a elementelor metalice la fațada sudică; restaurarea spațiilor interioare, restaurarea ambianței de epocă și a componentelor artistice. O asemenea investiție este necesară în Palatul Mitropolitan la nivel de reabilitare deoarece nu au fost cuprins în lucrările efectute în 2012, când a fost reabilitat tot Ansamblul Mitropolitan, inclusiv clădirile administrative.

„În cadrul proiectului aterior s-au făcut doar lucrări de restaurare a plasticii fațadei monumentului istoric Palatul Mitropolitan. În prezent, s-au identificat degradări la structură: fisuri înclinate în pereți; fisuri verticale în zonele de îmbinare pereți interiori; fisuri în buiandrugi; fisuri la arcele de piatră din subsol; fisuri în bolțile beciului; fisuri și desprinderi de tencuieli la zidurile exterioare din fațada posterioară și laterală stângă și degrădari la partea de arhitectură: degradări ale finisajelor interioare. Zona hrubelor e în pericol de precolaps, antrenând apoi și o destabilizare a fundațiilor”, a mai punctat pr. Constantin Sturzu.

Oficialul a arătat că, actualmente, se mai desfășoară lucrări la soclul Catedralei Mitropolitane, în exterior, și la scările de acces către spațiile superioare (balcoane), în interior. Urmează proiectul de restaurare a picturii din Catedrală și cu aceasta ar fi finalizate lucrările. La celelalte obiective ale Ansamblului Mitropolitan nu mai sunt necesare lucrări.

În 2012 a demarat marele proiect de reabilitare a întregului Ansamblu Mitropolitan din Iași. Au fost alocate peste 40 de milioane de lei

De reamintit că Mitropolia Moldovei și Bucovinei a lansat, în anul 2012, proiectul reabilitării Catedralei Mitropolitane din centrul municipiului. Obiectivul viza valorificarea turistică a Ansamblului Mitropolitan din Iași, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 41,5 milioane de lei. Acesta a cuprins consolidarea și restaurarea Cancelariei mitropolitane și a Bibliotecii „D. Stăniloae”; restaurarea și remodelarea fațadelor căminului monahal „Sf. Gheorghe” și Casa Epivată a Bisericii „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală, dar și a reședinței mitropolitane.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei investește câteva milioane de euro și în istoricul Palat „Mihai Sturza” din Iași!

Pe de altă parte, tot de anul acesta, Mitropolia Moldovei și Bucovinei investește câteva milioane de euro în istoricul Palat „Mihai Sturza” din Iași! Acesta va fi reabilitat și restaurat cu 80 de milioane de lei, bani proveniți de la Guvernul României și din fondurile Mitropoliei. Deja, la Direcția Județeană pentru Cultură este depus proiectul intitulat „Consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului – fostul Palat «Mihai Sturza» în Municipiul Iași, strada Cloșca, nr. 9, monument istoric IS-II-m-B-03808”. Celebru monument istoric este actualul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta este în faza de Proiect Tehnic (PR), respectiv de Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC). Proiectați sunt: arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Filip Ciobănașu, ing. Ioan Rotărescu și ing. Ciprian Scutaru. Elaborator este S.C. Arc Design S.R.L., iar beneficiar Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Iașilor prin ing. Mircea Precupan.

Guvernul va asigura o sumă de 76,1 milioane lei, iar Mitropolia Moldovei va aloca 4,3 milioane lei în reabilitarea Palatului „Mihai Sturza”

Guvernul va asigura o sumă de 76,1 milioane lei, iar Mitropolia Moldovei va aloca 4,3 milioane de lei în reabilitarea Palatului „Mihai Sturza” Iași. Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Urmează organizarea licitației de proiectare și execuție a lucrărilor de către Compania Națională de Investiții (CNI). Vor fi realizate lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingerea incendiilor etc.) și va fi înlocuită tâmplăria (tâmplaria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată). Vor fi făcute recompartimentări parțiale la demisol, parter, etaj și mansardă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 august 2024
03 august 2024