Multe gospodine vor să afle câte zile nu se spală după Revelion. Se crede că spălatul rufelor între Anul Nou și Bobotează aduce ghinion, deoarece acest interval de timp și de zile este considerat sacru. Iată în ce măsură treburile casnice sunt interzise la început de an.
Câte zile nu se spală după Revelion
Perioada dintre Anul Nou și Bobotează are o semnificație religioasă profundă, marcată de celebrarea Teofaniei și de pregătiri spirituale. La Bobotează, apa devine sacră prin ritualul sfințirii („aghiasma mare”), folosită pentru binecuvântarea caselor, oamenilor, animalelor și naturii. De aceea, se crede că spălatul rufelor în această perioadă poate atrage ghinion, necazuri sau chiar boli. Se spune că spălarea rufelor poate „spurca” apa curată și aduce nenorociri în familie.
În tradiția românească și ortodoxă, există convingerea că nu este indicat să speli rufe între Anul Nou (Revelion) și Bobotează (6 ianuarie), nici până după sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie). Conform tradiției, prima zi în care se spală rufe după Revelion sau Anul Nou este 8 ianuarie. În creștinism, sărbătorile sunt zile dedicate rugăciunii și odihnei, iar munca fizică, inclusiv spălatul rufelor, este considerată o încălcare a regulilor sacre.
Tradiții și superstiții pentru cei care spală în primele zile ale anului
În zilele de după Noul An, calendarul ortodox marchează mai multe sărbători, ceea ce înseamnă că activitățile casnice sunt interzise. Potrivit tradiției ortodoxe, prima zi din calendar când este permisă spălarea hainelor după Anul Nou este 8 ianuarie. Spălarea hainelor pe 1 ianuarie este văzută în tradiția populară drept un gest care aduce ghinion și atrage energiile negative asupra casei. Se spune că apa folosită pentru spălat reprezintă simbolic lacrimile sau necazurile celui care încalcă regulile sacre.
Conform tradițiilor populare, cei care spală haine în zilele de sărbătoare din prima lună a anului riscă să atragă ghinionul sau să aibă parte de necazuri tot anul. Se spune că „apa murdară” simbolizează pierderi, suferințe sau probleme financiare. De asemenea, în unele zone, se crede că spălatul hainelor perturbă liniștea celor plecați în lumea de dincolo.
Pe lângă respectarea unor reguli și tradiții în zilele de sărbătoare de după Anul Nou, românii se mai confruntă cu o problemă după Revelion. Este vorba despre stările fizice de rău declanșate de mahmureală, de consumul excesiv de alcool. Epuizarea fizică și stările de rău apar și din cauza lipsei de somn și a alimentației, a abuzului de mâncare. Durata mahmurelii poate avea legătură cu mai mulți factori, cum ar fi greutatea corporală, dar și cantitatea de alcool consumată. Pentru a ameliora starea de mahmureală, putem recurge la câteva remedii eficiente, rapide și la îndemâna oricui. Hidratarea, câteva alimente-minune și niște ore bune de somn vor combate mahmureala de Anul Nou. Apa, vitaminele și odihna sunt principalii factori care vor combate efectele mahmurelii. Mișcarea este și ea un remediu potrivit împotriva mahmurelii. O plimbare în aer liber va ajuta la recuperarea fizică după petrecerea de Revelion.
La fel de importante sunt regulile privind treburile casnice de după sărbători. Spălatul hainelor este interzis în zilele de sărbătoare, dar mai ales în primele zile ale Anului Nou. Nu este indicat să speli rufe între Anul Nou și Bobotează, această activitate fiind permisă de pe 8 ianuarie. Cei care încalcă regula se spune că vor avea parte de ghinion, de suferință și necazuri tot anul.