Prima pagină » Informații utile » Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist? De ce aceasta poate să fie de maxim 15 zile?

Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist? De ce aceasta poate să fie de maxim 15 zile?

07 oct. 2024, 16:55,
Redacția BZI în Informații utile

Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist? În general, dacă nu există situații de excepție, acesta este limitat la doar 15 zile.

Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist? Conform unei noi modificări legislative, care a intrat în vigoare în anul 2021, medicii specialiști au voie, în prima fază, să ofere un certificat medical pentru cel mult 15 zile calendaristice. Spre deosebire de medicul de familie, care poate acorda inițial doar patru zile de concediu medical.

Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist

În august 2021, legislația privind acordarea concediilor medicale în România a suferit modificări semnificative prin intrarea în vigoare a Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.398/729/2021. Printre altele, aceste modificări reglementează durata concediului medical eliberat de medicii specialiști și de medicii de familie, stabilind limite diferite pentru fiecare.

Conform noilor reglementări, pentru incapacitate temporară de muncă din cauze obișnuite, concediul medical eliberat de un medic specialist din ambulatoriu poate avea, în prima fază, o durată de cel mult 15 zile calendaristice. În schimb, un concediu acordat de medicul de familie este limitat la cel mult patru zile calendaristice în prima etapă. Această limitare reprezintă o schimbare față de legislația anterioară, care permitea medicilor de familie să elibereze certificate de concediu medical pentru o perioadă de până la zece zile calendaristice per episod de boală, în una sau mai multe etape, fără o diferențiere clară între medicii de familie și cei specialiști.

În cazul în care incapacitatea temporară de muncă persistă și se impune o prelungire a concediului, medicul specialist poate acorda o prelungire pe etape de până la 30 de zile calendaristice, însă numai după evaluarea răspunsului pacientului la tratamentul inițial. Această evaluare se poate baza pe rezultatele analizelor de laborator, investigațiilor funcționale sau imagistice recomandate, astfel încât să se asigure că prelungirea concediului este justificată medical.

Limita este de 90 de zile pe an

Legislația din 2021 impune limite clare în privința duratei concediului medical. Astfel, durata maximă a concediului nu poate depăși 30/31 de zile calendaristice pe lună și 90 de zile pe an. Aceste limite sunt stabilite conform normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. În cazurile în care prima etapă a concediului se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de prelungire poate fi eliberat în prima zi lucrătoare următoare, cu respectarea acestor limite.

De asemenea, au fost introduse reguli noi pentru persoanele care au mai mulți angajatori. Acestea riscă să fie amendate dacă solicită concediu medical doar la unul dintre angajatori. Această măsură vizează eliminarea situațiilor în care o persoană poate beneficia de concediu medical pentru un singur loc de muncă, în timp ce continuă să lucreze la celelalte locuri de muncă, periclitând astfel recuperarea completă.

Ordinul comun nr. 1.398/729/2021 prevede că, atunci când un pacient solicită concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, medicii curanți trebuie să întocmească un plan de monitorizare a evoluției bolii. Monitorizarea acestui plan se realizează prin consultații acordate pacienților la cabinet, dar, în anumite cazuri, poate fi realizată și prin consultații la domiciliu sau la distanță, acolo unde situația o impune.

În plus, durata totală a concediului medical acordat de medicii de familie într-un an nu mai poate depăși 28 de zile. Aceasta reprezintă o restricție nou introdusă în 2021, care limitează posibilitatea prelungirilor acordate de medicul de familie.

Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist? Acesta este limitat la 15 zile în prima etapă, însă dacă problemele de sănătate persistă, iar medicul specialist consideră că este necesar, concediul poate fi prelungit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`