Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câte zile are un an bisect? Cum se calculează și de ce se adaugă o zi în plus în calendar

Câte zile are un an bisect? Cum se calculează și de ce se adaugă o zi în plus în calendar

30 sept. 2024, 14:18,
Redacția BZI în Stiri si curiozitati

Câte zile are un an bisect? Deși este o întrebare banală și foarte multe persoane ar trebui să știe răspunsul, se pare că aceasta este una  dintre cele mai căutate pe motorul de căutare Google.

Dacă te-ai întrebat câte zile are un an bisect, ei bine, trebuie să știi că anul 2024 este unul și are 366 de zile, ceea ce înseamnă că luna februarie va avea 29 de zile. Ultima zi din februarie este adăugată pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic.

Câte zile are un an bisect

Cea mai mare parte a lumii urmează calendarul gregorian care este alcătuit din 365 de zile. Cu toate acestea, la fiecare patru ani, o zi în plus ne oferă un bisect. Atunci, 29 februarie adaugă 24 de ore suplimentare în lună.

Există 366 de zile într-un an bisect, spre deosebire de 365 într-un an non-bisect. Zilele bisecte sunt adăugate la fiecare patru ani, deoarece pământul nu orbitează în jurul soarelui în exact 365 de zile, ci durează puțin mai mult. Adăugarea unei zile bisecte înseamnă că anul calendaristic rămâne sincronicat cu anul solar.

O rotație a pământului duce soarele înapoi în același loc de pe cer, durând 24 de ore și este cunoscută ca zi solară. Cu toate acestea, orbita completă a pământului durează 365,2422 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde și de aici calendarul nostru.

Astfel, pentru că aceste 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde se adună în fiecare an, o dată la 4 ani se adaugă o zi în plus în calendarul celor patru anotimpuri. Dacă această zi nu ar fi adăugată, în câțiva zeci de ani s-ar ajunge ca Anul Nou să fie celebrat vara.

Așadar, anul bisect a fost introdus în 1582 având ca scop sincronizarea calendarului cu anul astronomic.

Tradiții și superstiții pentru 29 februarie

Anul 2024 este un an bisect, prin urmare luna februarie va avea 29 de zile. Sunt multe popoare care au tradiții și superstiții legate de această dată.

Astfel că, în unele țări, 29 februarie este Ziua Burlacului. Este ziua când o femeie îl poate cere în căsătorie pe un bărbat. Dacă acesta refuză, atunci e obligat să-i dea femeii bani sau să-i cumpere o rochie.

În Europa, în clasele sociale înstărite, bărbatul îi cumpără fetei 12 perechi de mănuși, pentru ca femeia să-și poată ascunde jena de a nu purta un inel de logodnă.
În Grecia, se consideră că o căsătorie oficiată pe 29 februarie aduce ghinion.

În ceea ce privește persoanele născute pe 29 februarie, părerile sunt împărțite. Astfel, în unele zone se spune că cei născuți în această zi vor avea o viață dificilă, în timp ce, potrivit altor superstiții, aceste persoane sunt speciale, cu puteri anormale, să poate aceștia să schimbe și fenomenele meteo?

De asemenea, se spune că vor avea un rol important în societate, credințele populare spun că oamenii care se nasc în ani bisecți posedă puteri speciale sau ar putea fi vindecători.

După cum este și în Grecia, o veche superstiție spune că nu este bine să vă căsătoriți într-un acest an pentru că riscați să vă despărțiți după câteva luni sau că unul dintre cei proaspăt căsătoriți se va îmbolnăvi după nuntă.

Totodată, pe lângă faptul că ați aflat câte zile are un an bisect, aflați și faptul că dacă divorțați în acest an, ar trebui să vă mai gândiți, pentru că ați putea rămâne singuri pentru tot restul vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`