Prima pagină » Informații utile » Câte zile are un an bisect? Cum se calculează și de ce se adaugă o zi în plus în calendar

Câte zile are un an bisect? Cum se calculează și de ce se adaugă o zi în plus în calendar

30 sept. 2024, 14:18,
Redacția BZI în Informații utile

Câte zile are un an bisect? Deși este o întrebare banală și foarte multe persoane ar trebui să știe răspunsul, se pare că aceasta este una  dintre cele mai căutate pe motorul de căutare Google.

Dacă te-ai întrebat câte zile are un an bisect, ei bine, trebuie să știi că anul 2024 este unul și are 366 de zile, ceea ce înseamnă că luna februarie va avea 29 de zile. Ultima zi din februarie este adăugată pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic.

Câte zile are un an bisect

Cea mai mare parte a lumii urmează calendarul gregorian care este alcătuit din 365 de zile. Cu toate acestea, la fiecare patru ani, o zi în plus ne oferă un bisect. Atunci, 29 februarie adaugă 24 de ore suplimentare în lună.

Există 366 de zile într-un an bisect, spre deosebire de 365 într-un an non-bisect. Zilele bisecte sunt adăugate la fiecare patru ani, deoarece pământul nu orbitează în jurul soarelui în exact 365 de zile, ci durează puțin mai mult. Adăugarea unei zile bisecte înseamnă că anul calendaristic rămâne sincronicat cu anul solar.

O rotație a pământului duce soarele înapoi în același loc de pe cer, durând 24 de ore și este cunoscută ca zi solară. Cu toate acestea, orbita completă a pământului durează 365,2422 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde și de aici calendarul nostru.

Astfel, pentru că aceste 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde se adună în fiecare an, o dată la 4 ani se adaugă o zi în plus în calendarul celor patru anotimpuri. Dacă această zi nu ar fi adăugată, în câțiva zeci de ani s-ar ajunge ca Anul Nou să fie celebrat vara.

Așadar, anul bisect a fost introdus în 1582 având ca scop sincronizarea calendarului cu anul astronomic.

Tradiții și superstiții pentru 29 februarie

Anul 2024 este un an bisect, prin urmare luna februarie va avea 29 de zile. Sunt multe popoare care au tradiții și superstiții legate de această dată.

Astfel că, în unele țări, 29 februarie este Ziua Burlacului. Este ziua când o femeie îl poate cere în căsătorie pe un bărbat. Dacă acesta refuză, atunci e obligat să-i dea femeii bani sau să-i cumpere o rochie.

În Europa, în clasele sociale înstărite, bărbatul îi cumpără fetei 12 perechi de mănuși, pentru ca femeia să-și poată ascunde jena de a nu purta un inel de logodnă.
În Grecia, se consideră că o căsătorie oficiată pe 29 februarie aduce ghinion.

În ceea ce privește persoanele născute pe 29 februarie, părerile sunt împărțite. Astfel, în unele zone se spune că cei născuți în această zi vor avea o viață dificilă, în timp ce, potrivit altor superstiții, aceste persoane sunt speciale, cu puteri anormale, să poate aceștia să schimbe și fenomenele meteo?

De asemenea, se spune că vor avea un rol important în societate, credințele populare spun că oamenii care se nasc în ani bisecți posedă puteri speciale sau ar putea fi vindecători.

După cum este și în Grecia, o veche superstiție spune că nu este bine să vă căsătoriți într-un acest an pentru că riscați să vă despărțiți după câteva luni sau că unul dintre cei proaspăt căsătoriți se va îmbolnăvi după nuntă.

Totodată, pe lângă faptul că ați aflat câte zile are un an bisect, aflați și faptul că dacă divorțați în acest an, ar trebui să vă mai gândiți, pentru că ați putea rămâne singuri pentru tot restul vieții.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cea mai scumpă staţiune pentru vacanţa de 1 Mai. Turist: "Aici e doar pentru bogaţi"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
S-a răzbunat pe Antena 1. Vedeta a bătut palma cu Pro TV
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Studenta de la medicină îl duce pe Gigi Becali în pragul disperării
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025