Prima pagină » Local » Câte tipuri de ten există? Medicul Claudia Artenie a vorbit, la BZI LIVE, despre particularitățile acestora – VIDEO

Câte tipuri de ten există? Medicul Claudia Artenie a vorbit, la BZI LIVE, despre particularitățile acestora – VIDEO

24 nov. 2022, 16:23,
în Local

Dr. Claudia Artenie, medic primar dermatovenerologie – Pro Life Clinics, a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre tipurile de ten. Câte tipuri de ten există și care sunt particularitățile acestora?

Tipul de ten este principalul aspect de care trebuie să ținem cont, atunci când ne stabilim rutina zilnică de îngrijire. Aceasta trebuie să fie adaptată necesităților tenului nostru. Clasificarea tipului de ten are la bază o serie de factori, cum sunt: vârsta, gradul de hidratare a pielii, producția de sebum, agresiunea factorilor de mediu și, foarte important, afecțiunile dermatologice asociate (de exemplu, acneea sau rozaceea).

Sunt cunoscute cinci tipuri de ten: normal, uscat, sensibil, mixt și gras. Descoperă, în continuare, care sunt caracteristicile fiecărui tip de ten.

Câte tipuri de ten există? Dr. Claudia Artenie: „Există cinci tipuri de ten”

Medicul Claudia Artenie a precizat, la BZI LIVE, că există cinci tipuri de ten, și anume: tenul normal, tenul uscat, tenul sensibil, tenul mixt și tenul gras. Tenul normal este acel tip de ten care nu prezintă sebum în exces, ci se află într-un echilibru perfect. Tenul uscat, pe de altă parte, nu produce sebum, se descuamează ușor și necesită o îngrijire specială. Pentru a fi ținut sub control, acest tip de ten are nevoie de hidratare în permanență, obținută prin folosirea de creme intens hidratante și prin consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi. În ceea ce privește tenul sensibil, acesta se irită destul de ușor la aplicarea cremelor, dar, din fericire, există produse special destinate și acestui tip de ten. Tenul mixt prezintă sebum în exces în zona T – frunte, nas, bărbie, iar tenul gras este, așa cum îi spune și numele, un ten care prezintă seboree accentuată. Acest din urmă tip de ten are grăsime la nivelul întregii fețe.

„Există cinci tipuri de ten: tenul normal, tenul uscat, tenul sensibil, tenul mixt și tenul gras. Tenul normal este un ten care nu se îngrașă absolut deloc, atunci când aplicăm un șervețel la nivelul feței. Tenul uscat este tenul care se descuamează destul de ușor și are nevoie de o hidratare în permanență. Tenul sensibil este tenul care se irită la aplicarea diverselor creme, dar există foarte multe creme dermato-cosmetice adaptate tenului sensibil. Tenul mixt, care prin aplicarea unui șervețel la nivelul feței, se poate observa un exces de sebum la nivelul frunții, eventual a nasului și a bărbiei și un ten gras, care are o seboree accentuată, o grăsime atât la nivelul funții, cât și a obrajilor. Odată cu înaintarea în vârstă, tenul devine mai uscat și avem nevoie de o hidratare suplimentară, nu numai cu apă, ci și cu creme și, cum am mai spus, cu proceduri mai mult sau mai puțin invazive, pentru a putea să ne pregătim, desigur, și de sărbători, de ce nu.”, a dezvăluit medicul Claudia Artenie, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Cum alegem fondul de ten pentru sezonul rece?

Pe perioada iernii, medicul dermatolog recomandă folosirea unui fond de ten adecvat tipului de ten al fiecăruia. Astfel, dacă vorbim de un ten seboreic, gras, folosim un fond de ten mai fluid, iar dacă avem tenul uscat, folosim un fond de ten mai hidratant.

„Fondul de ten este de preferat să fie mai cremos, mai hidratant și el trebuie adaptat tipului de ten. Persoanele cu un ten seboreic vor folosi un fond de ten mai fluid, iar cele cu un ten uscat, un fond de ten mai hidratant.”, a adăugat medicul Claudia Artenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *