Prima pagină » Informații utile » Câte tipuri de miere sunt și care este cea mai bună pentru consum? Iată tot ce trebuie să știi!

Câte tipuri de miere sunt și care este cea mai bună pentru consum? Iată tot ce trebuie să știi!

31 mart. 2025, 14:42,
în Informații utile

Datorită diversității plantelor din care este procesată și colectată, există mai multe tipuri de miere, fiecare având propriile beneficii și caracteristici unice pentru sănătate.

Mierea este unul dintre cele mai pure alimente, ce are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind în special cunoscută pentru proprietățile antifungice și antibacteriene.

Câte tipuri de miere se găsesc?

Există mai mult de 40 de tipuri disponibile, unele mai mult sau mai puțin cunoscute. Cea mai comună și de multe ori, cea mai ieftină miere, este cea polifloră, care este foarte bogată la gust și este recomandată persoanelor ce sunt obosite psihic și fizic sau într-o perioadă de recuperare.

Mierea de salcâm este adesea utilizată pentru afecțiunile gastro-intestinale și a celor digestive. Aceasta poate trata insomnia, anxietatea și este recomandată diabeticilor, pentru că are un indice glicemic scăzut.

Mierea de tei ameliorează simptomele gripei și ale răcelii, dar și cele respiratorii. Cea de zmeură are proprietăți terapeutice în calmarea tusei, în reglarea tranzitului intestinal, în activitatea ovarelor,  a osteoporozei și a sclerodermiei. Mierea de floarea soarelui este benefică pentru psihic și fizic, tratează afecțiunile renale, tulburările digestive și are un efect cicatrizant pentru inflamația pielii.

În ceea ce privește mierea de castan, aceasta ameliorează hepatita, afecțiunile sistemului urinar, circulația sangvină și ulcerul. Mierea de Manuka previne bolile cronice, precum cele de inimă, cancerul, diabetul și ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor radicalilor liberi.

De asemenea, cea de păpădie susține sănătatea sistemului imunitar, iar cea de rapiță susține elasticitatea pereților vasculari. Mierea de mac și cea de flori de câmp susțin un somn odihnitor și sunt un bun ajutor pentru stările de convalescență.

Ce alte variante mai sunt și ce beneficii îți pot aduce

Cea de mană susține digestia, tractul intestinal, este bogată în minerale și are un conținut mic de glucoză și o tendință mică de cristalizare. Alte beneficii mai aduc mierea de mentă, cea de lucernă și de trifoi, care ușurează digestia, combat tusea, afecțiunile rinichilor și au un efect terapeutic pentru retenția de apă.

Printre alte tipuri, mai există de castan sălbatic, de coriandru, de lavandă, de zmeur, de păducel, de sulfină, de trifoi alb și roșu, de salcâm pitic, de busuioc, de anghinare, de cimbrișor, de isop, de măceș, de fâneață, de mană de brad, de mană de stejar, de mană de pin. De asemenea, cele mai rare sau mai puțin cunoscute sunt cea de rozmarin, de soc, de lavandă sălbatică, de salcie, de eucalipt, de cicoare, de măghiran și de măturică.

Cu toate că au multiple beneficii și consumul lor este indicat pentru proprietățile unice, fiind o formă naturală a zahărului, se recomandă o limită maximă zilnică, pentru femei de 6 lingurițe, iar pentru bărbați de 9 lingurițe.

Ca să fii sigur că este naturală, trebuie să întorci borcanul cu capacul în jos și să se formeze o bulă de aer, ce trebuie să urce încet și să nu se spargă în mai multe bule.

Pentru că există foarte multe tipuri de miere, trebuie să te informezi și să le consumi pe cele benefice organismului tău, în funcție de ce nevoi ai.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, dans la bară în parcare, chiar în toiul zilei. Trecătorii au făcut ochii mari
Playtech.ro
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
observatornews.ro
Un copil de 10 ani din Dolj şi-a ucis unchiul cu o lovitură de cuţit. Băiatul încerca să-şi apere mama
Playsport.ro
Un mecanic auto arată care e cea mai fiabilă marcă de mașini: 500.000 km fără...
Evz.ro
Urmează zile cu temperaturi extreme. Anunț îngrijorător de la ANM
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Avion prăbuşit în munţi! Nu există supravieţuitori, la bord erau şi mulţi copii. O nouă tragedie aviatică îngrijorează...
Dailybusiness.ro
Trioul șoc care a speriat SUA. Infractorii români au creat o fabrică uriașă de skimmere pentru carduri bancare
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 iulie 2025
24 iulie 2025