Datorită diversității plantelor din care este procesată și colectată, există mai multe tipuri de miere, fiecare având propriile beneficii și caracteristici unice pentru sănătate.
Mierea este unul dintre cele mai pure alimente, ce are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind în special cunoscută pentru proprietățile antifungice și antibacteriene.
Câte tipuri de miere se găsesc?
Există mai mult de 40 de tipuri disponibile, unele mai mult sau mai puțin cunoscute. Cea mai comună și de multe ori, cea mai ieftină miere, este cea polifloră, care este foarte bogată la gust și este recomandată persoanelor ce sunt obosite psihic și fizic sau într-o perioadă de recuperare.
Mierea de salcâm este adesea utilizată pentru afecțiunile gastro-intestinale și a celor digestive. Aceasta poate trata insomnia, anxietatea și este recomandată diabeticilor, pentru că are un indice glicemic scăzut.
Mierea de tei ameliorează simptomele gripei și ale răcelii, dar și cele respiratorii. Cea de zmeură are proprietăți terapeutice în calmarea tusei, în reglarea tranzitului intestinal, în activitatea ovarelor, a osteoporozei și a sclerodermiei. Mierea de floarea soarelui este benefică pentru psihic și fizic, tratează afecțiunile renale, tulburările digestive și are un efect cicatrizant pentru inflamația pielii.
În ceea ce privește mierea de castan, aceasta ameliorează hepatita, afecțiunile sistemului urinar, circulația sangvină și ulcerul. Mierea de Manuka previne bolile cronice, precum cele de inimă, cancerul, diabetul și ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor radicalilor liberi.
De asemenea, cea de păpădie susține sănătatea sistemului imunitar, iar cea de rapiță susține elasticitatea pereților vasculari. Mierea de mac și cea de flori de câmp susțin un somn odihnitor și sunt un bun ajutor pentru stările de convalescență.
Ce alte variante mai sunt și ce beneficii îți pot aduce
Cea de mană susține digestia, tractul intestinal, este bogată în minerale și are un conținut mic de glucoză și o tendință mică de cristalizare. Alte beneficii mai aduc mierea de mentă, cea de lucernă și de trifoi, care ușurează digestia, combat tusea, afecțiunile rinichilor și au un efect terapeutic pentru retenția de apă.
Printre alte tipuri, mai există de castan sălbatic, de coriandru, de lavandă, de zmeur, de păducel, de sulfină, de trifoi alb și roșu, de salcâm pitic, de busuioc, de anghinare, de cimbrișor, de isop, de măceș, de fâneață, de mană de brad, de mană de stejar, de mană de pin. De asemenea, cele mai rare sau mai puțin cunoscute sunt cea de rozmarin, de soc, de lavandă sălbatică, de salcie, de eucalipt, de cicoare, de măghiran și de măturică.
Cu toate că au multiple beneficii și consumul lor este indicat pentru proprietățile unice, fiind o formă naturală a zahărului, se recomandă o limită maximă zilnică, pentru femei de 6 lingurițe, iar pentru bărbați de 9 lingurițe.
Ca să fii sigur că este naturală, trebuie să întorci borcanul cu capacul în jos și să se formeze o bulă de aer, ce trebuie să urce încet și să nu se spargă în mai multe bule.
Pentru că există foarte multe tipuri de miere, trebuie să te informezi și să le consumi pe cele benefice organismului tău, în funcție de ce nevoi ai.