Prima pagină » Local » Câte tipuri de diabet există? Conf.univ.dr. Gina Botnariu: „Există patru tipuri de diabet, patru clase mari” – VIDEO

Câte tipuri de diabet există? Conf.univ.dr. Gina Botnariu: „Există patru tipuri de diabet, patru clase mari” – VIDEO

18 oct. 2022, 14:12,
în Local

În emisiunea BZI LIVE, conf.univ.dr. Gina Botnariu, șef Secția Diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon Iași, a discutat despre diabet și de câte tipuri este. Descoperă, în rândurile următoare, în ce constă această afecțiune și ce tratament urmează pacienții diagnosticați cu diabet.

Diabetul reprezintă acea afecțiune, în care nivelurile glicemiei (zahărul din sânge) cresc peste limita normală. Pentru a înfăptui cursul firesc al tuturor proceselor vitale, organismul transformă alimentele în glucoză, pe care trimite, apoi, în sânge. De aici, insulina (hormon secretat de pancreas) preia glucoza din sânge și o oferă tuturor celulelor. În momentul în care a ajuns la destinație, glucoza se preschimbă în energie sau este stocată pentru mai târziu. În ceea ce privește organismul persoanelor cu diabet, insulina produsă nu poate fi folosită corect sau nu este secretată deloc.

Câte tipuri de diabet există? Conf.univ.dr. Gina Botnariu: „Există patru tipuri de diabet, patru clase mari”

Medicul Gina Botnariu, șef Secția Diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon Iași, a precizat că există patru tipuri de diabet. Primul este diabetul de tip 1, care apare la persoanele sub 30 de ani și care este ținut sub control cu ajutorul insulinei. Cu alte cuvinte, pacientul nu poate supraviețui în absența administrării injecțiilor cu insulină. De asemenea, diabetul de tip 2 este specific adulților, fiind asociat cu obezitatea de tip abdominal. Mai există și diabetul asociat cu alte condiții și sindroame, cum ar fi diabetul asociat bolilor pancreatice sau cel asociat cu bolile endocrine. Ultimul tip de diabet, cel gestațional, apare în timpul sarcinii, cu precădere în săptămânile 24-28. În acest caz, placenta eliberează niște hormoni, care stimulează rezistența la insulină.

„Există patru tipuri de diabet, patru clase mari. Diabetul de tip 1, pe care îl întâlnim în general, la persoanele sub 30 de ani, are ceva special, adică pacientul nu poate supraviețui în absența administrării injecțiilor cu insulină. Diabetul de tip 2 este apanajul adultului, de obicei este asociat cu obezitatea de tip abdominal. Dar, în utilma vreme acest tip de diabet este din ce în ce mai semnalat la copii, din cauza cazurilor în continuă creștere de obezitate la copil și la adolescent. Există, apoi, diabet asociat cu alte condiții și sindroame și, ca să nu vă plictisesc, aș spune diabetul după pancreatită, deci asociat bolilor pancreatice, diabetul asociat cu bolile endocrine și, chiar, diabetul apărut după un tratament anume și, în special, după corticoterapie. Și ultima formă de diabet, diabetul gestațional, care apare în timpul sarcinii. Deci, femeia nu era diabetică înainte de sarcină, iar perioada de grație este săptămânile 24-28. Placenta eliberează niște hormoni care stimulează această rezistență la insulină. ”, a declarat conf.dr. Gina Botnariu, șef Secția Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Sfântul Spiridon Iași pentru BZI LIVE.

Din fericire, diabetul gestațional dispare odată cu nașterea, adică din momentul în care placenta a fost eliminată.

„De obicei, diabetul gestațional dispare odată cu nașterea, deci cu eliminarea placentei. Copilul născut din mame cu diabet este un copil mare, se numește macrozomie fetală. În ciuda faptului că el este un copil mare,  este deosebit de fragil. Și sigur că sunt multe complicații la naștere, care, de obicei, presupune o cezariană. Și obezitatea maternă este importantă, pentru că crește riscul cardiovascular al copilului.”, a adăugat medicul.

Care sunt factorii principali de diabet în cazul copiilor?

În cazul copiilor, diabetul apare din cauze imunologice. Se formează anticorpi anti celulă pancreatică, anti insulină și, astfel, are loc, progresiv, o distrucție a pancreasului, cel secretant de insulină. Totodată, o influență covârșitoare o are și obezitatea, generată de alimentația foarte bogată în calorii și de sedentarism.

„La copii, multă vreme a fost discutat și există dovezi corespunzătoare. La tipul 1 de diabet există această cauză imunologică. Se fac anticorpi anti celulă pancreatică, anti insulină și are loc, progresiv, o distrucție a pancreasului, cel secretant de insulină. Dar din ce în ce mai frecvent vedem tipul 2 de diabet la adolescenți și, chiar, la copii și acesta este legat de apariția obezității. Mi se pare că alimentația gen fast-food, o alimentație foarte bogată în calorii și lipsa mișcării conduc la apariția obezității. Iar obezitatea crește rezistența la propria insulină. Ca să obții o glicemie normală, pancreasul acela trebuie să secrete de două-trei ori mai multă insulină. Și sigur că, în timp, apare un fenomen de epuizare. La acestea se adaugă, bineînțeles, stresul, poate alte boli. Dar ce am mai observat, apar multe cazuri de diabet după COVID.”, a mai spus conf.univ.dr. Gina Botnariu în emisiunea BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *