Prima pagină » Informații utile » Câte țări sunt în NATO? Cum a început alianța militară

Câte țări sunt în NATO? Cum a început alianța militară

29 nov. 2024, 09:06,
în Informații utile

Câte țări sunt în NATO? Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este o alianță militară interguvernamentală care a fost fondată în 1949, cu scopul de a asigura securitatea colectivă a membrilor săi.

NATO a fost creată pentru a contracara expansiunea Uniunii Sovietice în Europa după al Doilea Război Mondial, dar, de-a lungul decadelor, scopurile și activitățile sale s-au diversificat. Astăzi, NATO este una dintre cele mai importante organizații internaționale în domeniul securității, iar numărul său de membri a crescut semnificativ de-a lungul anilor.

Câte țări sunt în NATO

În prezent, NATO are 32 de state membre, iar acest număr reflectă expansiunea alianței în decursul decadelor. Fiecare dintre aceste state contribuie la securitatea colectivă a regiunii euroatlantică, având obligații de apărare reciprocă în cazul unui atac asupra oricărui membru, conform articolului 5 al tratatului NATO.

Statele membre sunt: Albania (2009), Belgia (1949), Bulgaria (2004), Canada (1949), Cehia (1999), Croația (2009), Danemarca (1949), Estonia (2004), Finlanda (2023), Franța (1949), Germania (1955), Grecia (1952), Islanda (1949), Italia (1949), Letonia (2004), Lituania (2004), Luxemburg (1949), Macedonia de Nord (2020), Muntenegru (2017), Norvegia (1949), Olanda (1949), Polonia (1999), Portugalia (1949), Regatul Unit (1949), România (2004), Slovacia (2004), Slovenia (2004), Spania (1982), Statele Unite (1949), Suedia (2024), Turcia (1952), Ungaria (1999).

Primii membri NATO au fost 12 state fondatoare: Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Unit, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Portugalia, Norvegia, Danemarca și Islanda. Aceste țări au semnal Tratatul de la Washington la 4 aprilie 1949, angajându-se să apere securitatea fiecărei națiuni membre în fața unui atac extern. Extinderea NATO a început relativ rapid, în special după sfârșitul Războiului Rece, când multe țări din fostul bloc sovietic și din Europa Centrală și de Est au dorit să adere la alianță ca măsură de protecție împotriva posibilelor amenințări.

Extinderea alianței militare

În 1952, Grecia și Turcia au aderat la NATO, iar în 1955, Germania de Vest a devenit membru, un pas important în integrarea Europei postbelice. După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, multe dintre fostele republici sovietice și fostele țări ale Pactului de la Varșovia, precum Polonia, Ungaria, Cehia și alte state din Europa Centrală și de Est, au solicitat și au obținut aderarea la NATO. Aceste aderări au avut un impact semnificativ asupra reorganizării securității în Europa post-Război Rece.

Extinderea NATO nu s-a oprit la sfârșitul secolului XX. În 2004, alianța a inclus șapte noi membri, printre care România, Bulgaria, Slovacia și Slovenia. În 2009, Albania și Croația au devenit membre, iar în 2017, Muntenegru a aderat și el la NATO. De asemenea, Țările Baltice (Estonia, Letonia și Lituania) s-au alăturat în 2004, consolidând flancul estic al alianței.

Astăzi, NATO nu se limitează doar la Europa și America de Nord, ci își extinde colaborările cu alte națiuni și organizații internaționale. De exemplu, în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP), multe state din afacerea euroatlantică și nu numai, participă la inițiative de cooperare militară și de securitate, fără a fi membri cu drepturi depline.

Prin urmare, dacă te întrebai câte țări sunt în NATO, în prezent sunt 32 de state. Această alianță joacă un rol esențial în menținerea păcii și stabilității internaționale.

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Anunţul momentului despre VREMEA de Paşte! ANM a dat vestea pentru români
observatornews.ro
Cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori viscolite în 22 de judeţe, din această după-amiază. Vreme severă până vineri noapte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Exploziv: China, implicată în războiul din Ucraina. Ce va face SUA
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Gigi Becali a prevăzut marea ruptură politică din România înaintea alegerilor
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi afectați de îngheț. Recolta se poate salva
Dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 aprilie 2025
10 aprilie 2025