Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câte țări sunt în lume. Răspunsul te va uimi

Câte țări sunt în lume. Răspunsul te va uimi

13 mai 2024, 16:40,
în Stiri si curiozitati

Cu toții ne-am întrebat măcar o dată câte țări sunt în lume, cum se poate declara monarhia dar și cum se poate face succesiunea la tron în cazul acesteia. Ei bine, astăzi a sosit momentul să aflați răspunsul la aceste întrebări.

Câte țări sunt în lume

O țară poate fi definită drept un loc care se bucură de o populație permanentă, există într-o zonă geografică specifică și este capabilă să se guverneze singură, cu ajutorul structurilor politice funcționale.

Conform Organizației Națiunilor Unite, organismul creat pentru a susține drepturile oamenilor din întreaga lume, o nouă țară trebuie să fie recunoscută de alte state membre ale Națiunilor Unite înainte ca aceasta să fie considerată o țară. Recunoașterea unui nou stat presupune ca acesta să fie dispus și capabil să își asume relații diplomatice cu alte țări membre ale Națiunilor Unite.

În majoritatea cazurilor, numărul total de țări se bazează pe numărul de state membre ONU care sunt recunoscute de acel organism internațional. Există 193 de membri, ceea ce ar putea implica faptul că există 193 de țări. Astfel există 193 de țări care sunt membre recunoscute ale ONU, precum și două state observatoare ale ONU. Cele două state observatoare ale ONU sunt Sfântul Scaun (cunoscut și sub numele de Vatican) și Autoritatea Palestiniană.

În plus, există șase țări care au obținut recunoașterea parțială din partea statelor membre ONU. Acestea sunt Taiwan, Sahara de Vest, Kosovo, Osetia de Sud, Abhazia și Cipru de Nord. Aceste teritorii sunt revendicate de alte țări, dar nu sunt controlate de acestea. În funcție de tipul de hartă pe care îl priviți, aceste țări vor fi înconjurate de o linie punctată, mai degrabă decât de una solidă, care va delimita o națiune independentă de țările din jur. Sudanul de Sud a fost recunoscut ca țară în 2011, fiind ultima țară membră care a fost admisă la ONU. Așadar, La ora actuală în lume există 195 de state suverane și independente.

Cum se poate face succesiunea la tron în cazul monarhiei britanice

Succesiunea la tronul britanic este reglementată atât de dreptul comun cât și de statut. Sub legea dreptului comun coroana era moștenită de primul născut de sex masculin al monarhului, urmat de ceilalți fii în ordinea nașterii, apoi de fiice în ordinea nașterii.[1] De asemenea, succesiunea era reglementată prin „Act of Union” din 1800, care reia dispozițiile Actului din 1701 și ale „Bill of Rights” din 1689.

Aceste legi limitau succesiunea la descendenții legitimi ai Sofiei, Electoare de Hanovra, și îi excludeau pe romano-catolici și pe cei căsătoriți cu romano-catolici. Succesiunea a fost, de asemenea, reglementată de Declarația de Abdicare a Majestății Sale din 1936, care îl excludea pe regele Eduard al VIII-lea și pe urmașii săi de la tron; acest act a încetat să mai aibă vreun efect practic atunci când Eduard, cunoscut după abdicare sub numele de Ducele de Windsor, a murit fără moștenitori în 1972, după cum se arată într-un articol pe Wikipedia. Pe lângă monarhia britanică nu mai există la acest moment câteva țări din lume care să aibă ca formă de guvernământ monarhia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 ianuarie 2025
08 ianuarie 2025