Prima pagină » Informații utile » Câte soții a avut Ștefan cel Mare? Era Petru Mușat fiul legitim al acestuia?

Câte soții a avut Ștefan cel Mare? Era Petru Mușat fiul legitim al acestuia?

20 aug. 2024, 11:39,
în Informații utile

Ștefan cel Mare este cu siguranță una dintre cele mai importante personalități din istoria României. Acesta de a lungul vieții sale a cîștigat zeci de bătălii dar a și cucerit inima multor aristocrate din acea vreme. Câte soții a avut de a lungul vieții sale și care a fost povestea lor, află în rândurile următoare.

De-a lungul vieții sale, Ștefan cel Mare a avut trei soții și șapte copii legitimi. Acesta a urcat pe tronul Moldovei la vârsta de doar 25 de ani, mai exact în anul 1457. Domnitorul Moldovei a reușit să conducă țara timp de aproape cinci decenii, ieșind victorios din zeci de bătălii.

Cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare

Domnitorul Moldovei s-a căsătorit pentru prima dată imediat după ce a urcat pe tron. În vara anului 1463, Ștefan cel Mare s-a căsătorit cu Evdochia, o prințesă de descendență nobilă din neamul marilor duci ai Lituaniei. Evdochia era fiica lui Alexandru al Kievului, văr primar cu regele Poloniei, Cazimir al IV-lea, și, prin mama sa, se înrudea cu marii cneji ruși. Această alianță matrimonială a avut loc într-un moment în care Ștefan plănuia o cruciadă ortodoxă împotriva Imperiului Otoman. Din păcate, mariajul lor a fost scurt, căci după patru ani, în noiembrie 1467, Evdochia a murit, lăsându-l pe Ștefan cu doi copii mici, Alexandru și Elena. Ea a fost înmormântată la Biserica Mirăuților din Suceava, vechea mitropolie a Moldovei, deoarece la acea vreme, lucrările la Mănăstirea Putna nu erau încă finalizate.

După cinci ani de văduvie, Ștefan s-a recăsătorit cu o altă prințesă ortodoxă, Maria Asanina Paleologhina, provenind din familia princiară de Theodoro-Mangop, o ramură a neamului Paleologilor bizantini. Maria se înrudea cu țarii bulgari și cu împărații din Trapezunt. Cununia lor a avut loc la 14 septembrie 1472, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, cu dezlegare specială din partea Bisericii, deoarece era zi de post. Însă nici această căsnicie nu a durat mult; Maria a murit după cinci ani, la 19 decembrie 1477. Ea a fost înmormântată la Putna, iar din această uniune s-au născut doi băieți, Bogdan și Ilie, care însă au murit la vârste fragede. Mormântul lui Bogdan a fost identificat în necropola domnească de la Putna, dar cel al lui Ilie nu a fost descoperit până în prezent.

 Copiii lui Ștefan cel Mare

Cea de-a treia soție a lui Ștefan cel Mare a fost Maria Voichița, fiica lui Radu cel Frumos din dinastia Basarabilor și a soției acestuia, Maria Despina. Tatăl ei era descendent al Basarabilor, iar mama ei provenea din familia albaneză a lui Gheorghe Arianiti Comnen, conform cercetărilor istoricului Ștefan S. Gorovei. Maria Voichița și mama ei au fost capturate de Ștefan în noiembrie 1473, după ce domnitorul l-a alungat pe Radu cel Frumos și l-a înscăunat pe Laiotă Basarab în Țara Românească. Căsătoria lui Ștefan cu Maria Voichița a avut loc probabil în toamna anului 1478, după perioada de doliu pentru Maria Asanina. Din această căsnicie s-a născut Bogdan-Vlad, în iunie 1479, nume care simboliza atât tradiția moldovenească, cât și pe cea munteană. Maria Voichița a mai născut două fete: Ana, care a murit de copil și a fost înmormântată la Mănăstirea Bistrița, și Maria (Cneajna), care s-a căsătorit în Polonia și a murit fără urmași, fiind reînhumată la Putna.

Fiul cel mare al lui Ștefan, Alexandru, s-a căsătorit în 1489, însă nu se cunosc detalii despre soția sa. După căsătorie, Ștefan i-a acordat titlul de voievod și o curte proprie, dar Alexandru a murit subit în 1496, într-o perioadă de tensiuni între Moldova și Polonia. A fost înmormântat la Mănăstirea Bistrița, lângă bunicul său, Alexandru cel Bun. Sora lui, Elena, a fost căsătorită cu cneazul rus Ivan cel Tânăr, cu care a avut un fiu, Dimitrie. După moartea suspectă a soțului ei în 1490, Elena și fiul ei au căzut în dizgrație și au murit în închisoare la începutul secolului al XVI-lea.

După moartea lui Alexandru, Bogdan, fiul lui Ștefan și al Mariei Voichița, a devenit moștenitorul tronului și, ulterior, domn al Moldovei. Printre copiii din afara căsătoriei ai lui Ștefan se numără Petru Rareș, fiul său cu Maria, și un alt Alexandru, fiul Marușcăi.

De-a lungul vieții sale, Ștefan cel Mare a avut trei soții din care au rezultat șapte copii legitimi, printre care și un viitor domnitor al Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024