Ori de câte ori ne gândim la câte simțuri are omul ne dăm seama că acestea sunt esențiale pentru supraviețuire și pentru interacțiunea cu mediul înconjurător. Deși cele de bază sunt cele mai cunoscute, există și alte simțuri mai puțin cunoscute care ne ajută să percepem lumea din jurul nostru și care includ conștientizarea spațială și echilibrul.
În ultimii ani, oamenii de știință au ajuns la concluzia că avem mai mult de 5 simțuri, așa cum se știa până acum. Pe multe dintre acestea le folosim zilnic și, chiar dacă sunt mai puțin cunoscute, ele ne sunt necesare.
Câte simțuri are omul, de fapt
Înțelegerea modului în care funcționează toate sistemele corpului nostru, precum și interdependența lor ne oferă o imagine mai clară asupra modului în care interacționăm cu lumea înconjurătoare și, totodată, asupra felului în care ne putem adapta la schimbările care apar la nivelul mediului înconjurător.
Recepția senzorială umană sau, într-un cuvânt simțul, este un mijloc prin care oamenii reacționează la schimbările din mediul extern și intern. Altfel spus, simțul reprezintă percepția fiziologică a organismului uman în strânsă legătură cu sistemul senzorial.
Marii filosofi din Antichitate au supranumit simțurile umane „ferestrele sufletului”, iar Aristotel a deschis cel puțin cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul și atingerea.
Influența filosofului și eruditului grec a fost atât de durabilă, încât mulți oameni încă vorbesc despre cele cinci simțuri ca și cum nu ar exista altele. Cu toate acestea, catalogul senzorial modern include acum receptori din mușchi, tendoane și articulații. Aceștia dau naștere simțului mișcării. De asemenea, există și receptori din organele vestibulare din urechea internă, care dau naștere la simțul echilibrului.
Ca un aspect mai puțin știut despre simțurile umane, este interesant că ochiul uman poate procesa până la 36.000 de bucăți de informație pe oră. Aceștia pot procesa peste 24 de milioane de imagini într-o viață și este făcut din peste două milioane de părți.
De asemenea, pierderea bruscă a auzului poate apărea în cazul unui zgomot de 120 de decibeli. Femeile au un simț al mirosului mai dezvoltat decât bărbații. 80% din tot ce experimentăm ca gust este de fapt miros. Nu putem simți gustul acelor lucruri pe care salina nu le poate dizolva.
Simțurile mai puțin cunoscute
Ori de câte ori ai mâncat sau ai băut suficient, organismul îți transmite imediat asta. Se pare că simțul sațietății implică propriul grup de receptori, care ne transmit faptul că stomacul este plin. La rândul lui, stomacul informează creierul mai târziu, atunci când mâncarea este digerată. Tocmai de aceea, atunci când mănânci mai încet, te simți sătul mai repede.
Detectarea senzației de cald și rece permit organismului să se adapteze la schimbările de temperatură din mediul înconjurător. Semnalele termoreceptorilor sunt transmise prin intermediul coloanei vertebrale și ajung în cele din urmă la talamus, o parte a diencefalului.
Acea senzație de mâncărime pe care o experimentezi uneori este diferită de simțul tactul. Mâncărimea ne transmite faptul că ceva nu este în regulă cu acea parte a corpului.
Fie pielea este prea uscată, fie avem de-a face cu organisme microscopice ascunse în foliculii de păr. Așadar, mâncărimea este un semnal al corpului pentru creier, cum că ar trebui să acordăm atenție zonei respective și să găsim cauza acelezei senzații. Iată și câți neuroni mor pe zi.
Nociceptia sau simțul durerii este diferită de simțul tactil. Unii cercetători cred că durerea reprezintă un simț distinct și complex, tocmai de aceea este necesară împărțirea ei în trei categorii: durere localizată la nivelul pielii, durere care implică oasele și durerea de la nivelul organelor. Este important de știut câte simțuri are omul și cât de interesant este corpul uman.