Prima pagină » Local » Câte sarmale s-au făcut pentru Masa Pelerinilor în acest an. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri! – GALERIE FOTO/VIDEO

Câte sarmale s-au făcut pentru Masa Pelerinilor în acest an. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri! – GALERIE FOTO/VIDEO

14 oct. 2022, 02:00,
BZI.ro, în Local

În acest an, s-au preparat 85.000 de sarmale pentru Masa Pelerinilor. Vor fi servite sarmale de post, dar și cu carne, în frunză de viță-de-vie și în frunză de varză. 6.000 sunt cu carne, iar restul sunt de post. În total, au fost folosite 100 kg de carne și 150 kg de ciuperci. În acest an predomină mai mult legumele în realizarea sarmalelor, întrucât majoritatea sunt de post

În anul 2021, când pelerinajul s-a desfășurat în condiții de pandemie, au fost realizate 52.000 de sarmale. Acestea se vor sfinți, așa cum s-a procedat și în anul precedent. Doamnele ce robotesc de zor în bucătăria Cantinei de Ajutor Social din Iași respectă toate normele de igienă necesare în realizarea sarmalelor. Acestea gătesc cu multă atenție și încearcă să le ofere cel mai bun gust posibil. Crenguțe de cimbru și mult borș au fost folosite pentru a da o savoare desăvârșită sarmalelor.

multe sarmale in foi de varza

Anul acesta vor fi servite 85.000 de sarmale la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Pelerinii au la dispoziție sarmale de post și sarmale cu carne

mainile unei persoane ce face sarmale

Vor fi servite sarmale cu carne și sarmale de post

Pregătiri de zor la Cantina de Ajutor Social din Iași. Personalul lucrează pentru a pregăti sarmalele ce vor fi oferite pelerinilor.

În bucătăria Cantinei de Ajutor Social din Iași, s-au făcut 20.000 de sarmale, restul fiind preparate la societățile din subordinea primăriei și la sponsori. Masa pelerinilor, ce are loc cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, va cuprinde, în total, 85.000 de sarmale.

Pelerinii au la dispoziție sarmale în frunză de viță-de-vie și în frunză de varză. Dintre cele 20.000, doar 6.000 sunt cu carne, restul fiind de post.

„S-au folosit multe legume și multe ciuperci în acest an, întrucât am făcut mai multe de post. Programul de servit începe la ora 12:00, după ce se termină slujba. Toți cei ce au contribuit la realizarea sarmalelor se vor ocupa și de servitul efectiv al pelerinilor“, declară Luminița Munteanu, director executiv al Direcției de Asistență Socială Iași.

Au fost pregătite în jur de 1.000 de sarmale ce vor fi oferite celor ce stau la rând la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. În condițiile în care nu vor fi consumate toate în cadrul Mesei Pelerinilor, restul vor fi împărțite între centrele din subordinea Primăriei Iași.

persoane care fac sarmale din foi de varza

Au fost necesare 150 kg de ciuperci

Pregătirile pentru Masa Pelerinilor au început de pe data de 10 octombrie 2022

persoane care fac sarmale

Fiecare pelerin va primi 5 sau 6 sarmale, mămăligă sau pâine la alegere

Personalul din cadrul Cantinei de Ajutor Social Iași declară că, în acest an, au început pregătirile pentru realizarea sarmalelor încă de luni, 10 octombrie 2022. Prima etapă a constat în pregătirea materiei prime. Ingredientele pentru sarmale, ce provin din donații și sponsorizări, au fost spălate, porționate și condimentate, urmând ca apoi să se treacă la realizarea compoziției.

În acest an, s-au folosit 100 kg de carne. Pentru sarmalele de post s-au consumat 150 kg de ciuperci, 250 kg de ceapă, 80 kg de orez, 50 l de ulei de floarea-soarelui. Sarmalele sunt puse la fiert cu o zi înainte de Masa Pelerinilor, pentru a fi oferite calde. Fiecare pelerin va primi o porție formată din 5 sau 6 sarmale, mămăligă sau pâine, după preferințe.

În cadrul Cantinei de Ajutor Social din Iași, opt doamne au muncit de luni, 10 octombrie, câte 15 ore pe zi, pentru a pregăti sarmalele de anul acesta. Joviale și pline de încântare, gătesc cu mare precizie și atenție. Tot ele vor fi cele ce se vor ocupa de distribuirea către pelerini, în data de 14 octombrie 2022. Pentru realizarea Mesei Pelerinilor au fost implicate, în total, 50 de persoane.

Masa Pelerinilor este un eveniment așteptat de toți enoriașii ce se perindă la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Evenimentul are loc în fiecare an după terminarea slujbei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *