Multe femei se întreabă câte săptămâni are o sarcină, această neclaritate având-o gravidele care așteaptă primul copil. Perioada de graviditate este împărțită în trei trimestre de sarcină. Majoritatea femeilor știu că sarcina durează 9 luni, dar nu cunosc numărul exact de săptămâni.
Primul trimestru de sarcină durează din prima lună până în a treia, al doilea trimestru începe o dată cu terminarea primului și se sfârșește în luna a șasea. Ultimul trimestru durează din luna a șasea până în ultima lună de sarcină, adică a noua.
Câte săptămâni are o sarcină: Cum se calculează acestea?
În condiții normale, atunci când viitoarea mămică este perfect sănătoasă, sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni, respectiv 280 de zile. Există cazuri în care un copil se naște prematur, adică înainte de termen. De obicei viitoarea mamă poate naște și în săptămâna 37 de sarcină. În cele mai extreme cazuri, o femeie naște între săptămânile 23 și 28.
Există situații în care procesul este invers, bebelușul nefiind grăbit să apară pe lume. În termeni medicali acest fenomen poartă denumirea de sarcină peste termen sau sarcină prelungită.
Pentru a înțelege când începe calculul săptămânilor de sarcină este nevoie să știi cu exactitate când este prima zi a ultimei menstruații. Acest fapt este important deoarece data nașterii se calculează prin adăugarea a 280 de zile la prima zi a ultimei menstruații. Medicii au constatat că mai multe femei își pot aduce aminte despre ultima menstruație decât de momentul în care a avut loc implantarea. Astfel, faptul că poți avea ciclu peste sarcină este doar un mit.
Menstruația te poate ajuta să estimezi dată când vei naște, însă de cele mai multe ori, aceasta nu este exactă. Din toate cele 40 de săptămâni, primul trimestru este extrem de important pentru dezvoltarea copilului. Conform specialiștilor, aceste săptămâni sunt o adevărată provocare pentru viitoarea mămică, ea având parte de simptome accentuate și stări de oboseală și greață.
Cum sunt simțite cele trei trimestre de sarcină
Cele 40 de săptămâni de sarcină reprezintă un drum complex de parcurs, viitoarea mămică având parte de diferite schimbări de la o săptămână la alta. De cele mai multe ori, viitoarea mămică nu poate uita sau încurca în a câta săptămână se află, acesta fiind monitorizată de către medici. Aceștia te informează despre dezvoltarea fătului și cum acesta crește de la o săptămână la alta.
De exemplu, până la finalul primului trimestru de sarcină, săptămâna 13, fătul va avea o lungime de aproximativ 7,5 cm și nu va cântări mai mult de aproximativ 22 de grame. Astfel, mama nu are cum să confunde în care săptămână de sarcină se află.
Fiecare mămică așteaptă cu nerăbdare să simtă cum se mișcă copilașul său. Pentru a simți fiorul primei mișcări, viitoarea mamă trebuie să aștepte până în al doilea trimestru de sarcină. Până la finalul celui de-al doilea trimestru, săptămâna 27, fătul va ajunge să cântărească până la 900 de grame și va avea o lungime de aproximativ 36 de cm.
Ultimul trimestru este cel mai dificil pentru viitoarea mamă, aceasta are respirația greoaie, picioare umflate, dureri de spate, urinări frecvente și un disconfort general. În ultimul trimestru, capul copilului coboară în bazin, iar bebelușul este pregătit pentru naștere.
Fiecare mămică trebuie să fie foarte informată despre câte săptămâni are o sarcină, doar astfel va ști cum să se pregătească și prin ce stări urmează să treacă. De asemenea, este foarte important să monitorizeze cu atenție ultimele săptămâni de sarcină pentru a aduce pe lume un copil perfect sănătos.