Prima pagină » Informații utile » Câte puncte de pensie am? Află cu câți bani vei ieși la bătrânețe

Câte puncte de pensie am? Află cu câți bani vei ieși la bătrânețe

08 ian. 2025, 08:55,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți români se pot întreba „câte puncte de pensie am” după fiecare lună de muncă. Potrivit legii din România, punctajul lunar se calculează raportând venitul brut lunar sau, după caz, venitul lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din stat din anul respectiv.

Punctul de pensie este o valoare de referință utilizată în sistemul de pensii din România pentru a calcula cuantumul pensiilor. Acesta reprezintă suma corespunzătoare unui punct de pensie acumulat în sistemul public de pensii.

Câte puncte de pensie am

Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este stabilit la 6.789 de lei. Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când a intrat în vigoare Legea nr. 360/2023.

Un exemplu practic este următorul: dacă ai câștigat brut lunar de 6.991 de lei și îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, adică 6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei, care rezultă 1,02978 puncte pentru luna respectivă.

Punctele lunare obținute se adună, se împart la 12 luni și se obține punctajul anual. Aceste punctaje anuale se acumulează, iar rezultatul se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR), care este de 81 de lei începând cu anul 2024. Iată la ce vârstă ies femeile la pensie.

De exemplu, dacă ai muncit 35 de ani și veniturile tale contributive sunt egale cu câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, vei avea acumulat 35 de puncte, rezultând o pensie brută de 2.835 de ei.

Se adaugă și punctele de stabilitate pentru perioada de muncă peste 25 de ani, adică 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul anterior, rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 la pensie. În total, o pensie de 3,342 lei, după impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.308 de lei.

Prin urmare, noul sistem de calcul al pensiilor ce se aplică încă din septembrie 2024, conform legii nr. 360/2023 și este menit să ofere o metodă clară și transparentă pentru estimarea pensiilor în funcție de contribuții și vechimea în muncă.

Ce este punctul de pensie

Valoare punctului de pensie este stabilită anual de către guvern, putând fi modificată în funcție de inflație și creșterea salariului mediu brut și este folosită pentru calcularea pensiilor noi; indexarea pensiilor existente. Află și care este pensia de urmaș pentru soție.

După cum am precizat punctele se calculează raportând venitul asiguratului la salariul mediu brut pe economie, iar pensia se calculează înmulțind numărul total de puncte acumulate de o persoană pe tot parcurcul vieții profesionale cu valoarea punctului de mers.

Astfel, punctul de pensie constituie un instrument important pentru ajustarea pensiilor la costul vieții, deoarece influențează direct suma pe care o primesc pensionarii. Cu cât valoarea punctului de pensie este mai mare, cu atât pensia va fi mai mare. Pentru a obține un punct d epensie, salariul brut at contribuabilului trebuie să fie egal cu salariul mediu brut pe economie din anul respectiv.

Salariul mediu brut se caracterizează printr-o variabilitate anuală, fiind stabilit de către Institutul Național de Statistică. Această valoare se modifică în fiecare an, reflectând schimbările economice și influențând direct suma necesară pentru un punct de pensie.

Astfel, dacă salarul mediu brut crește, contribuabibul va trebui să câștige mai mult, pentru a putea obține un punct de pensie complet. Calculul punctului de pensie se face prin raportarea salariului brut individual la salariul mediu brut pe economie.

Dacă salariul brut al contribuabilului este exact egal cu salariul mediu brut pe economie, acesta va obține 1 punct de pensie pentru acel an. Prin urmare, e important ca românii să se întrebe „ce puncte de pensie am” pentru că acestea acumulate în fiecare an se însumează pentru a determina pensia finală.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
observatornews.ro
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Acești nativi devin de nerecunoscut. Se schimbă în totalitate
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Viteza maximă ideală cu care să conduci pe un drum național. Consumul de carburant scade cu 30%
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025