Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a dezvăluit în emisiunea BZI LIVE câte praguri există în dragoste. De ce este importantă reînnoirea sentimentului în fiecare zi?
Dragostea este un sentiment profund, care poate fi descris în numeroase feluri. În general, dragostea este o experiență frumoasă, care ne înalță și care ne dă o stare de bine. Vorbim de dragoste adevărată atunci când tot ceea ce simțim nu poate fi exprimat în cuvinte, deoarece trăim o stare continuă de bine, un sentiment de împlinire și o poftă permanentă de viață. Cu toate acestea, dragostea trebuie întreținută zilnic, fiindcă, în caz contrar, ea se pierde și apare plictiseala.
Câte praguri există în dragoste? Părintele Calistrat Chifan: „Două. Plafonarea și plictiseala”
Părintele Calistrat Chifan este de părere că în dragoste există două praguri, și anume: plafonarea și plictiseala. În momentul în care acest sentiment nu se cultivă și nu se întreține zilnic, el dispare. Vorba bună și respectul reprezintă artificii care trebuie întreținute zi de zi, pentru ca dragostea să înflorească.
„În dragoste există două praguri: plafonarea și plictiseala. În momentul în care tandrețea nu se întreține zilnic, sentimentul nu se cultivă zilnic și o să întrebați ce-i ăla. Nu vin eu, din punct de vedere călăgăresc să dau sfaturi de genul ăsta, dar le văd la cei pe care îi spovedesc, cum se adresează ei și ele: „Tati, du-te și cumpără lumânări să ne împărtășim.” -„Da, mami, imediat.” Vin cu copilul, se duc, îl împărătășesc, amândoi se spovedesc, iau sfintele taine, ea îi dă lui anafură în gură, el îi dă ei agheasmă cu paharul, adică-s ca doi îndrăgostiți. E un artificiu pe care trebuie să îl întreții. Dacă nu ștergi sticla la geam se pune praf și nu intră soarele bine, dacă nu speli perdeaua, din alb imaculat se face mai gri, praful de pe jos, dacă nu îl ștergi, îl vezi imediat când trece o rază de soare. Și atunci așa-i și în dragoste.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Tot timpul trebuie înnoit sentimentul”
Potrivit îndrăgitului duhovnic, vorba blândă și caldă, dar și codul manierelor elegante reprezintă cheia pentru o dragoste puternică. Făcându-i complimente celui de lângă noi, reușim să menținem sentimentul viu și să nu cădem pradă plafonării și plictiselii.
„Tot timpul trebuie înnoit sentimentul. Vorba dulce mult aduce. Vorba bună, vorba caldă, vorba blândă și codul ăla al manierelor elegante, care ține de sentimentul de legătură: „Ce bună mâncare ai făcut!”, chiar dacă o spui de complezență, dar ea trebuie spusă, ca femeia să simtă o mulțumire și să fie atrasă să facă și altă dată. Dacă tu trântești, izbești, lași pe masă, nu mănânci, nu-ți place, ea ce zice? „A, nu-i trebuie, lasă că nu mai fac.” Și spun lucrul ăsta dintr-o experiență trăită în familia bunicilor mei, a unei mătuși de-a mele și ale casei mele, unde am trăit eu, la părinții mei. Bunica mea, care era femeie de 70 de ani, bunelul meu avea treabă, lucra, se ducea pe undeva, și ea nu știa carte, dar știa să se uite la ceas. Și spunea: „Să pun de mămăligă, că vine George de la deal (George fiind bunicul meu). Și făcea mămăliga caldă și o punea între perne și punea mâncarea, o fierbea, o pregătea și o lăsa pe marginea plitei, să nu se răcească. Și culmea, el îi spunea: „Vezi să nu fie borșul prea fierbinte.” Și ea îl mai lua într-o altă oală și îl pitrocea cu polonicul să se răcească, să i-l pună numai bun de mâncat. Se mai uita cineva la el la 70 de ani? Nu. Era un respect creat, care n-a dispărut niciodată.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.
E ca si cum ai asculta sfaturi de la un mort despre viata.