Prima pagină » Informații utile » Câte planete sunt în sistemul nostru solar și curiozități fascinante despre ele

Câte planete sunt în sistemul nostru solar și curiozități fascinante despre ele

09 oct. 2024, 14:19,
în Informații utile

Câte planete sunt în sistemul nostru solar? Acesta este compus dintr-o stea centrală, Soarele, și 8 planete majore care orbitează în jurul său. Până în 2006, Pluto era considerată a noua planetă, însă clasificarea sa a fost schimbată în „planeta pitică”, de Uniunea Astronomică Internațională.

Astăzi, sistemul nostru solar include planetele Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Fiecare dintre aceste planete are caracteristici și curiozități care le fac fascinante. Iată câte planete sunt, dar și curiozități despre acestea.

Câte planete sunt

În total sunt 8 planete: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Mercur este cea mai apropiată planetă de soare, dar și cea mai mică dintre toate. Din cauza apropierii sale, temperatura pe Mercur poate ajunge până la 430°C în timpul zilei, dar noaptea scade drastic, până la -180°C, datorită lipsei unei atmosfere dense care să rețină căldura. O zi pe Mercur durează aproape 59 de zile terestre, iar un an, adică perioada în care Mercur orbitează Soarele, durează doar 88 de zile.

Pământul este singura planetă cunoscută care susține viața omului. Atmosfera sa este compusă din 78% azot și 21% oxigen, ceea ce creează condiții ideale pentru ființele vii. De asemenea, Pământul este singura planetă din sistemul solar care are cantități mari de apă lichidă, acoperind aproximativ 71% din suprafața sa.

Marte, cunoscută drept „Planeta Roșie”, din cauza oxidului de fier care îi dă nuanța caracteristică, a stârnit mult interes datorită posibilității de a găzdui viața în trecut. Deși astăzi este o planetă rece și deșertică, există dovezi că apa a curs odată pe suprafața sa. În plus, Marte găzduiește cel mai înalt munte din sistemul solar, Olympus Mons, care are o înălțime de aproximativ 21 de kilometri.

Jupiter, gigantul gazos, este cea mai mare planetă din sistemul solar, de aproximativ 318 ori mai masivă decât Pământul. Este o planetă gazoasă, alcătuită în principal din hidrogen și heliu, și este faimoasă pentru Marea Pată Roșie, o furtună uriașă care durează de peste 300 de ani. Jupiter are, de asemenea, cel puțin 79 de luni, dintre care patru sunt denumite luni galileene: Io, Europa, Ganimede și Callistro.

Venus este considerată sora Pământului

Venus este adesea numită și „planeta soră a Pământului”, deoarece cele două au dimensiuni și compoziții similare. Totuși, condițiile de pe Venus sunt infernale. Atmosfera sa densă este compusă în mare parte din dioxid de carbon, ceea ce provoacă un efect de seră extrem, ridicând temperatura până la 465°C. În mod curios, o zi de Venus (243 de zile terestre) este mai lungă decât un an pe Venus (225 de zile terestre), iar planeta se rotește în sens invers față de majoritatea celorlalte planete.

Saturn este celebru pentru inelele sale spectaculoase, formate din particule de gheață și praf. Deși toate planetele gazoase au inele, cele ale lui Saturn sunt cele mai vizibile și extinse. Saturn este, de asemenea, a doua cea mai mare planetă din sistemul solar și are peste 80 de luni cunoscute, dintre care Titan este cea mai mare și are o atmosferă densă, unică în rândul sateliților.

Uranus este o planetă neobișnuită, deoarece axa sa de rotație este înclinată aproape complet pe o parte, ceea ce înseamnă că „se rostogolește” în jurul Soarelui. Această înclinare extremă cauzează anotimpuri foarte diferite față de orice altă planetă, fiecare pol fiind îndreptat spre Soare timp de 42 de ani. Uranus are o atmosferă bogată în metan, care îi dă o nuanță albastră distinctă.

Neptun este cea mai îndepărtată planetă din sistemul solar și una dintre cele mai vântoase. Vânturile sale pot atinge viteze de până la 2.100 km/h. Atmosfera sa este asemănătoare cu cea a lui Uranus, conținând metan, care îi conferă o nuanță albastră. Neptun are, de asemenea, 14 luni cunoscute, dintre care Triton este cea mai mare și are o atmosferă subțire de azot.

Câte planete sunt, 8 la număr, sunt fascinante fiecare în parte prin diversitatea lor. Acestea reprezintă doar o mică parte din misterele pe care le ascunde cosmosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`