Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câte picioare are o furnică: Răspunsul îl știe și un elev de școală generală!

Câte picioare are o furnică: Răspunsul îl știe și un elev de școală generală!

17 aug. 2021, 13:38,
în Stiri si curiozitati

Furnicile sunt insecte sociale din familia Formicidae, care formează împreună cu viespile și albinele ordinul Hymenoptera.

Multă lume nu știe foarte multe lucruri despre furnici, dar răspunsul la întrebarea câte picioare o furnică îl poate da și un copil de școală generală.

Interesant este faptul că furnicile și viespile au avut strănoși comuni, iar speciile s-au diversificat după creșterea numărului de plante cu flori. Până în prezent au fost identificate 12.500 de specii, însă specialiștii susțin că de fapt ar fi aproximativ 22.000 de specii.

Furnicile trăiesc în colonii a căror dimensiuni variază de la câteva zeci de indivizi până la milioane de indivizi și care sunt foarte bine organizate și ocupă teritorii mari.

În cazul coloniilor mari, acestea au femele sterile și fără aripi ce alcătuiesc caste de „lucrătoare”, „soldați” sau alte grupuri specializate. În fiecare colonie sunt și câțiva masculi fertili, denumiți „trântori” și una sau mai multe femele fertile denumite „mătci” sau „regine”.

Demn de remarcat este faptul că furnicile pot fi întâlnite oriunde pe Pământ, singurele excepții fiind Antarctica și câteva insule neprielnice. Furnicile trăiesc în orice ecosistem și pot forma până la un sfert din biomasa animalelor terestre.

furnică argentiniană

Câte picioare are o furnică: Răspunsul este foarte simplu

Dimensiunile, greutatea și aspectul unei furnici diferă în funcție de tip. De exemplu, furnicile tropicale au doar 2 mm lungime și nu cântăresc mai mult de 2 mg. Speciile mari pot cântări până la 90 g și lungimea corpului până la 3 cm.

Corpul unei furnici adulte are trei secțiuni principale: cap mare, abdomen voluminos și piept mic.

Furnicile au trei perechi de picioare și fiecare pereche are dimensiuni diferite. Picioarele anterioare sunt situate pe partea din față a pieptului. Pe aceste picioare există câteva „perii“ mici cu care insecta curăță antenele și celelalte picioare. Pe picioarele din spate sunt pinteni care sunt folosiți, cel mai adesea, pentru apărare sau atac. Furnicile folosesc aceste picioare pentru a lupta împotriva propriilor lor specii.

Structura specială a picioarelor furnicilor le permite să se deplaseze pe orice fel de suprafață, chiar și pe una netedă. Crestăturile mici pe picioare ajută la depășirea multor obstacole.

furnica bulldog

Furnicile se pot deplasa cu viteză mare de-a lungul scoarței copacilor și pietrelor. Astfel, unele specii de furnici ajung la viteze de până la 4 km / h.

În plus, datorită felurilor de picioare avute, reprezentanții anumitor specii pot înota. Spre exemplu, furnicile buldog australiene pot înota până la 15m și pot sări și până la 0,5m.

Furnicile își folosesc picioarele nu numai pentru mișcare. Datorită puterii picioarelor, insectele se ridică și poartă o greutate enormă. Masa unei astfel de sarcini poate fi de 50 de ori masa insectei în sine.

În plus, cu ajutorul picioarelor, furnica măsoară distanța. Acest lucru este făcut de insectele care trăiesc în deșerturi. Adică picioarele sunt, de asemenea, un instrument de navigație.

Picioarele furnicilor secretă feromoni puternici, pentru a face urme la mișcare. Cu alte cuvinte, acestea le arată semenilor calea.

furnică argentiniană

Cu ce se hrănesc și cum se reproduc furnicile

Cuiburile de furnici sunt construite în sol, însă pot să apară și în lemn sau sub pietre. Furnicile se hrănesc în principal cu seva vegetală sau cu insecte. Anumite specii mănâncă semințe și ciuperci. Indiferent de specia luată în discuție, hrana furnicilor este bazată pe proteine și carbohidrați. Larvele consumă proteine, iar insectele adulte consumă carbohidrați. În furnicar, hrana este distribuită la toți membrii coloniei.

Regina este responsabilă de reproducerea furnicilor, unica ei sarcină fiind aceea de a face ouă. Grijă păstrării ouălor intră tot în atribuțiile furnicilor muncitoare, care le șterg frecându-le cu corpul, pentru a nu se depune pământ pe ele. Ouăle se transformă apoi în larve, din care vor ieși furnicuțe.

Durata de viață a unei colonii depinde în mod direct de viața reginei. Dacă regina moare, mușuroiul nu va rezista mai mult de câteva luni, deoarece foarte rar regină este înlocuită de o altă furnică. Astfel, fără regina, furnicile părăsesc mușuroiul, urmând să aibă aceeași soartă ca și conducătoarea lor.

O specie aparte de furnici sunt cele amazoniene şi este formată doar din femele. Furnicile se reproduc prin clonare, fără ajutorul masculilor, iar regina se copiază pe ea însăşi şi reproduce „fiice” identice, din punct de vedere genetic.

furnica bulldog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`