Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câte ouă se pun sub cloșca găină. Cum să îți crești productivitatea

Câte ouă se pun sub cloșca găină. Cum să îți crești productivitatea

10 mart. 2021, 13:09,
în Stiri si curiozitati

Chiar dacă incubatorul câștigă din ce în mai mult teren, folosirea cloștilor pentru clocirea ouălelor rămâne des folosită mai ales în mediul rural. Pentru a avea capacitate de producție este necesar să știm câte ouă se pun sub cloșca găină. Acest aspect a fost intens analizat de cercetători pentru a perfecționa functionarea incubatoarelor.

Cel mai bun indicator privind rezultatele obținute îl reprezintă procentul de ecloziune, care este valoarea exprimată în procente a numărului de pui obținuți din numărul de ouă puse la clocit.

În cazul gospodăriilor de la țară, unde oamenii nu au condițiile perfecte și nici hrana cea mai bună pentru găini, este de așteptat ca procentul de ecloziune să fie mai mic.

În condiții normale, procentul de ecloziune este de aproximativ 70 – 80% pentru ouălele de găină, 60 – 70% pentru ouăle de curcă, 65 – 70% pentru ouăle de rață și 45 – 65% pentru ouăle de gâscă.

Câte ouă se pun sub cloșca găină. Cum sunt alese ouăle

Înainte de a pune sub cloșcă ouăle, acestea trebuie verificate și alese după anumite criteria. Astfel, ouăle pentru incubație, spre deosebire de cele pentru consum, trebuie să fie fecundate. De aceea trebuie să fiți siguri că găinile au fost crescute împreună cu masculii, într-un raport de aproximativ un cocoș pentru 10 – 12 găini.

Ouăle puse sub cloști trebuie să aibă mărime medie, deoarece din ouăle prea mari sau prea mici se obțin mai puțini pui. Greutatea medie a ouălor bune pentru clocit terebuie să fie de aproxiamtiv 50 – 60 g, iar numărul acestora variază, în funcție de găină, între 15 și 20. În cazul ouălelor de curcă greutatea medie este de 70 – 80 g, cele de rață 60 – 70 g, iar cele de gâscă 120 – 160 g.

În ceea ce privește forma ouălelor, acestea trebuie să aibă o formă normală, adică un capăt mai ascuțit și celălalt mai rotunjit. Ouale cu formă alungită dau rezultate mai slabe.

Ouăle bune pentru clocit trebuie să aibă coaja normal constituită, netedă pe toata suprafața oului, curată și întreagă.

Cum se aleg cloștile găină

Păsările domestice clocesc ouă provenite de la specia căreia îi aparțin, dar și de la alte specii. Spre exemplu, găinile și curcile pot cloci și ouă de rață..

Găinile locale și cele din rasele mixte clocesc bine și apoi îngrijesc bine puii. Pentru alegerea unor cloști bune, dupa ce se constată semnele specifice comportamentului de clocit, trebuie văzut dacă păsările puse pe un cuib cu câteva ouă rămân pe cuib 24 – 36 de ore și dacă, după ce ies pentru a se hrăni, se grăbesc să se întoarcă la cuib.

Încăperea în care se amplasează cuibarele pentru clocit trebuie să fie izolată de restul păsărilor și a altor animale. Aceasta trebuie să fie întunecoasă și să permită menținerea unei temperaturi a aerului care să nu depășească limitele valorilor de 14 – 22°C.

Îngrijirea cloștilor și a cuibarelor

O cloșcă, de obicei, refuză să părăsească cuibarul câte 1 – 2 zile. De aceea, trebuie ridicată cloșca de pe cuibar, ca aceasta să nu se zbată și să nu spargă ouăle. Recomandarea este ca operatiunea să se facă de două ori pe zi, asigurându-se cloștilor hrănirea, defecarea, dar și posibilitatea de a-și dezmorți picioarele și aripile.

Reguli aplicabile la ecloziune

Ieșirea puilor din ouă este cunoscut sub denumirea de ecloziune. La ouăle de găină, din momentul în care puiul ciocnește coaja (sfârșitul zilei a 19-a sau începutul zilei a 20-a) și până la ecloziune trec aproximativ 14 ore.

În perioada de timp ce se scurge din momentul ciocnirii și până la ecloziune au loc două procese biologice privind rețeaua de vase de sânge și retragerea în cavitatea abdomenului a gălbenușului.

De aceea, nu este indicat să interveniți în intervalul de timp dintre moemntul ciocnirii cojii și eclozare.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Brigitte Macron, devastată de durere. Tragedie uriașă pentru prima-doamnă. Durerea este de nedescris, este în doliu
observatornews.ro
La Metrorex iau "spor de subteran" şi cei care stau doar la suprafaţă. Sindicalist: "Ce este imoral?"
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
Sfat de aur pentru șoferii români. Nu faceți greșeala asta în Grecia
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Acte necesare pentru a călători cu mașina prin Europa. Ghid complet pentru șoferi
Dailybusiness.ro
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
💔💔💔DESPĂRȚIRE bombă în showbiz! Andreea Marin i-a spus adio lui Adrian Brîncoveanu. E cutremur!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025