Prima pagină » Informații utile » Câte ouă poți mânca pe zi? Află dacă crește sau nu colesterolul de la acestea

Câte ouă poți mânca pe zi? Află dacă crește sau nu colesterolul de la acestea

16 ian. 2025, 10:52,
Redacția BZI în Informații utile

Multe persoane se pot întreba câte ouă poți mânca pe zi, dat fiind faptul că acestea sunt printre alimentele preferate ale românilor, nelipsite din alimentația acestora. Majoritatea oamenilor le consumă, însă puțini sunt cei care știu câte au voie, de fapt, astfel încât să nu aibă probleme de sănătate.

Un studiu realizat de mai mulți specialiști arată că românii consumă, în medie, cel puțin 13 sau 14 ouă pe lună, iar media poate fi chiar mai mare dacă luăm în calcul că nu chiar orice persoană poate mânca, oricând dorește, unul sau mai multe ouă.

Câte ouă poți mânca pe zi

Ouăle sunt o sursă de calciu, proteine și nutrienți esențiali pentru organsism și, printr-un consum regulat, te poți bucura de beneficiile acestora. Acestea sunt cunoscute și pentru conținutul bogat în vitamine și antioxidanți necesari pentru funcționarea optimă a organismului. Sunt un aliment care contribuie în mod natural la repararea țesuturilor și îmbunătățirea sistemului imunitar. Însă, ca orice aliment, și ouăle se recomandă să fie consumate cu moderație.

Ouăle, datorită proteinelor din compoziție, ajută în refacerea țesuturilor și moleculelor funcționale ale organismului. Gălbeneșul de ou conține cantități mare de luteină și zeaxantină, antioxidanți ce sunt utili pentru sănătatea oculară și care pot ajuta la reducerea riscului de cataractă și degenerescență maculară la nivelul ochilor. Află și cât timp sunt valabile ouăle de țară din frigider.

În ceea ce privește numărul de ouă pe care o persoană le poate mânca pe zi, părerile specialiștilor sunt, în general, împărțite. Totuși, în mare măsură se merge pe ideea că o persoană normală poate consuma, fără probleme, două sau chiar trei ouă într-o zi.

Există însă multe cazuri de persoane care au anumite probleme de sănătate sau au colesterolul mărit și atunci persoanele respective li se recomandă să mănânce, în general, foarte puține ouă sau poate chiar deloc.

Rolul colesterolului în organism și de ce este important să consumi ouă

Auzim adesea că nu este recomandat un consum mare de ouă deoarece acestea conțin colesterol și ne pot afecta sănătatea. Colesterolul este molecula structurală esențială membranei celulare, care este produsă de organism, însă care poate fi luată și din anumite alimente.

Colesterolul este necesar pentru organism, deoarece are rolul de a fabrica hormonii in corp pe bază de steroizi, în speciali hormoni precum testosteronul și progesteronul, dar și alți hormoni produși în principal de glanda suprarenală au nevoie de colesterol pentru a produce hormonul care ajută rinichii să rețină apa, aldosteronul și cortizolul, hormonul care ajută în suprimarea inflamației din corp. Iată testul prin care afli dacă ouăle sunt proaspete sau nu.

Colesterolul este un adjuvant și pentru piele, deoarece ajută în producerea de vitamina D și în menținerea densității osoase. De asemenea, colesterolul permite organismului să formeze acizi biliari, acizi care sunt esențiali pentru descompunerea grăsimilor din tractul digestiv, pentru a fi absorbite în organism. În momentul în care consumi alimente care sunt bogate în colesterol, organismul nu mai produce și el colesterol și astfel că se echilibrează nevoia organismului.

Gălbenușul oului conține o cantitate mai mare de colesterol, în timp ce albușul este bogat în proteine. În urma consumului de ouă, colesterolul bun HDL este cel care crește, în timp ce colesterolul rău LDL nu suferă modificări. În urma consumului regulat de ouă, nivelul de antioxidanți din sânge crește. Prin urmare, este important să știi câte ouă poți mânca pe zi pentru a-ți menține sănătatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`