Ieșenii au cumpărat sute de mașini electrice cu voucherele acordate în programul Rabla Plus. În perioada 2022-2024, șoferii au achiziționat 821 de mașini full electrice și alte 211 mașini hibrid electrice. Valoarea tichetului primit de beneficiari a fost de 20.000 sau 45.000 de lei, în funcție de tipul mașinii achiziționate. Anul acesta, programul Rabla ar putea fi lansat în luna mai 2025, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Fondului pentru Mediu
Ieșenii au cumpărat mașini noi electrice sau hibrid electrice cu voucherele obținute în programul Rabla Plus. În perioada 2022-2024, șoferii au achiziționat 821 de mașini electrice și alte 211 mașini hibrid electrice. În total, cu tichetele primite în sesiunea derulată în anul 2021, au fost achiziționate 1.230 de mașini noi. Fiecare voucher primit de beneficiarii fizici din Iași valorează de la 13.000 de lei la 25.500 de lei, în funcție de tipul mașinii achiziționate, dar nu mai mult de 50 la sută din valoarea autoturismului nou. Astfel, în anul 2024, au fost achiziționate 139 de mașini electrice și 46 de mașini hibrid electrice.
Ieșenii au cumpărat sute de mașini electrice cu tichetele din programul Rabla
Beneficiarii au primit voucher în valoare de 25.500 de lei pentru vehiculele electrice. În ceea ce privește mașinile hibrid, ieșenii au primit vouchere în valoare de 13.000 de lei în anul 2024. Programul a avut succes la Iași, tot mai multe persoane fiind interesate de obținerea tichetelor Rabla pentru a achiziționa mașini noi. Programul din anul 2024 a suferit niște modificări. Una dintre acestea este faptul că ieșenii care își cumpărau un autoturism prin aceste programe trebuie să dețină, la vedere, un autocolant până la finalizarea perioadei de monitorizare. Perioada de înscriere în programul Rabla a fost 19 martie – 19 aprilie 2024, peste 300 de cereri fiind din Iași. Anul acesta, programul Rabla ar putea fi lansat în luna mai 2025, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Fondului pentru Mediu, cu modificări importante.
Ce modificări apar la programul din acest an?
Una dintre cele mai notabile modificări propuse pentru Programul Rabla 2025 este eliminarea finanțării pentru autoturismele cu motoare diesel. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, consideră că statul trebuie să susțină achiziția de autoturisme mai prietenoase cu mediul, iar tendința producătorilor auto arată deja o scădere semnificativă a noilor modele diesel disponibile pe piață. Un alt aspect important al reformei programului este simplificarea procedurii de înscriere. Spre deosebire de anii anteriori, când înscrierea se realiza prin intermediul dealerilor auto, începând cu 2025, românii vor putea accesa direct o aplicație informatică pentru a-și genera singuri voucherul. Această schimbare va fi valabilă pentru toate tipurile de autoturisme eligibile, inclusiv cele cu motoare convenționale, hibrid electrice sau full electrice.
O altă noutate a Programului Rabla 2025 este introducerea unei sesiuni continue de finanțare, eliminând astfel sistemul tradițional cu sesiuni separate de primăvară și toamnă. Programul va funcționa continuu, până la epuizarea fondurilor alocate, ceea ce oferă predictibilitate atât pentru cumpărători, cât și pentru producători și dealeri auto. Valoarea ecotichetului în ceea ce privește Rabla Clasic ar putea ajunge de la 7.000 de lei, în jurul valorii de 10.000 de lei. Ieșenii au cumpărat sute de mașini electrice cu voucherele acordate în programul Rabla Plus.