Vă întrebați câte mandate are voie un primar? Ei bine, în acest articol, veți afla totul despre mandatul primarului și care este rolul acestuia.
Potrivit legii, în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, mandatul primarului declarat ales este validat de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă. Apoi, în prima şedinţă privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în faţa judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care prima şedinţă privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor, primarul depune următorul jurământ: „ Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei/oraşului/municipiului/judeţului. . . Aşa să îmi ajute Dumnezeu! ”. Acesta se imprimă pe un formular special şi se semnează, în două exemplare, de fiecare ales local. (art. 117(1) din Codul Administrativ).
În cazul în care primarul refuză să depună jurământul este considerat demisionat de drept (art. 150 (2) din Codul Administrativ). După depunerea jurământului, primarul intră în exerciţiul de drept al mandatului, potrivit lege 5.ro.
Câte mandate are voie un primar și care este durata unui mandat?
Legea nu prevede câte mandate are voie un primar, însă precizează că durata unui mandat este de patru ani. Durata mandatului constituie vechime în muncă şi în specialitatea studiilor absolvite. Potrivit art. 151(3), mandatul primarului se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Cu toate acestea, mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav.
În ceea ce privește viceprimarul, acesta este se află în subordinea primarului şi, în situaţiile stabilite de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile ce îi revin acestuia. Dacă dorește, primarul poate delega o parte din atribuţiile sale viceprimarului.
Spre deosebire de primar, care este ales de cetățeni, viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali.
Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. Dacă mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, încetează de drept şi mandatul viceprimarului, fără să fie necesară altă formalitate.
Atât primarul, cât și viceprimarul au dreptul la o indemnizaţie lunară, stabilită potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Care este rolul primarului?
Potrivit articolului 154 (1) din Codul Administrativ, primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a ordonanţelor şi hotărârilor Guvernului, a hotărârilor consiliului local.
Totodată, primarul dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale celorlalţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, ale prefectului, a dispoziţiilor preşedintelui consiliului judeţean, precum şi a hotărârilor consiliului judeţean, în condiţiile legii.
Pentru punerea în aplicare a activităților date în competența sa, primaerului îi este subordonat un aparat de specialitate. Acesta este structurat pe compartimente funcţionale încadrate cu funcţionari publici şi personal contractual.
În plus, primarul se află la conducerea instituțiilor publice de interes local, precum şi a serviciilor publice de interes local.
Alineatul 5 al articolului 154 ne spune că primarul participă la şedinţele consiliului local şi are dreptul să îşi exprime punctul de vedere asupra tuturor problemelor înscrise pe ordinea de zi, precum şi de a formula amendamente de fond sau de formă asupra oricăror proiecte de hotărâri, inclusiv ale altor iniţiatori. Punctul de vedere al primarului este consemnat, în mod obligatoriu, în procesul – verbal al şedinţei.
În calitatea sa de autoritate publică executivă a administraţiei publice locale, primarul reprezintă unitatea administrativ- teritorială în relaţiile cu alte autorităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române şi străine, precum şi în justiţie.