Prima pagină » Local » Câte locuri sunt libere la Spitalul de Boli Infecțioase. Carmen Dorobăț vorbește despre asimptomatici și cazurile ușoare
Câte locuri sunt libere la Spitalul de Boli Infecțioase. Carmen Dorobăț vorbește despre asimptomatici și cazurile ușoare

Câte locuri sunt libere la Spitalul de Boli Infecțioase. Carmen Dorobăț vorbește despre asimptomatici și cazurile ușoare

26 iul. 2020, 14:51,
Cristian ZAVASTIN în Local

 Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, a declarat astăzi că la unitatea de spitalicească pe care o conduce se lucrează la capacitate maximă.

„În prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ Iași funcționăm la capacitate maximă. Cred că mai sunt câteva locuri libere la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul CFR. Urmează să se facă niște externări și să vedem câte locuri vom avea exact. Rămâne de văzut ce măsuri se vor lua la nivelul de organizare și centrul de comandă, dacă va fi cazul. Poate nu va fi cazul să luăm alte măsuri deoarece se împlinesc 48 de ore de la internarea cazurilor asimptomatice și ușoare. La Terapie Intensivă, după știința mea, mai este un loc liber. În cazul în care va fi nevoie, vom folosi compartimentul de suport de la Spitalul de Neurochirurgie“, spune prof. dr. Carmen Dorobăț. 

Asimptomatici și cazuri, externate mâine

Medicul ieșean susține că mâine vor fi externate mai multe persoane în cazul cărora se împlinesc 48 de ore de la internarea cazurilor asimptomatice și ușoare.

„Astăzi nu vor fi foarte multe externări de persoane asimptomatice deoarece cel mai multe internări s-au făcut în jurul datei de vineri – sâmbătă, când au venit spre evaluare și pacienți care fuseseră desemnați pozitivi înainte de intrarea în vigoarea a Legii carantinării și izolării. De mâine încolo, împlinându-se 48 de ore de la internare, eu cred că numărul de paturi libere va crește. Din semnalele pe care le am, avem un număr semnificativ de cazuri noi la nvielul județului“, precizează prof. dr. carmen Dorobăț.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infectioase a vorbit şi despre legea carantinarii:

”La Iaşi, pe parcursul a două săptămâni,am avut constant, în fiecare zi, peste 100 de pacienţi internaţi. Noi ne gândim la experienţa cu alte boli care se transmit aerogen, cam cum făceam în situaţiile precedente.

Pacienţii nu refuzau sistematic a sta în spital, înţelegeau gravitatea unei boli pe care nu o cunosc. Eu cred, şi sunt convinsă că şi colegii mei vor reuşi să convingă pe cei mai mulţi pacienţi că o evaluare este absolut necesară. Ar trebui să ne dorim să avem o evaluare în momentul în care avem o infecţie cu COVID-19.”

Boala este una care este stăpânită din punct de vedere medical

” Este o boală pe care noi o stăpânim medical. Avem o gamă largă de medicamente. Avem experienţe pozitive cu aceste medicamente. Am citit şi ne updatam cu noi informaţii, cu experienţe de terapie. Eu cred că niciun doctor nu poate să îşi informeze cu rea credinţă pacientul. Pacientul trebuie să aibă încredere în medic. Doctorul trebuie să folosească o atitudine de empatie, va trebui să ţinem seama mai mult de transportul energetic pozitiv. În felul acesta, nu mă aştept ca un număr mare de pacienţi să depună cereri pentru a merge acasă.

Aş mai vrea să subliniez faptul că un ascultător, un cititor al informaţiilor care apar în spaţiul public, care nu este obişnuit cu informaţia medicală, sau care nu are niciun dram de informaţie medicală, pentru că are o altă specializare, se afla într-un moment de răscruce de vânturi. Îi sfătuiesc pe toţi cei care sunt interesaţi sau cei care sunt infectaţi să asculte de sfatul medicului, epidemiolog, visurolog, cel din urmă este singurul care poate vorbi despre dinamica virală.” menţionează prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`